Friday, March 10, 2017

Επιστρέφονται τα χρήματα από την Δημοπρασία για τις Τηλεοπτικές άδειες .. - Υπ. Οικ.

Δελτίο Τύπου -  ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Κ. ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ (8.3.2017)



ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Με την υπόψη τροπολογία, την 947, τίθενται οι προϋποθέσεις επιστροφής των ποσών που καταβλήθηκαν από τους αναδειχθέντες ως υπερθεματιστές στον διενεργηθέντα διαγωνισμό για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών μετά την ανάκληση της σχετικής προκήρυξης σε συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.


Η τροπολογία έχει ως εξής: «Ποσά τα οποία, μετά την ανάκληση της προκήρυξης 1/2016 του Υπουργού Επικρατείας για τη χορήγηση αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για τη μετάδοση υψηλής ευκρίνειας, είναι επιστρεπτέα στους υπερθεματιστές της διενεργηθείσας δημοπρασίας ως καταβληθέντα για την πρώτη δόση του τιμήματος, παρακρατούνται ή συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως μόνο με ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες στη φορολογική διοίκηση οφειλές ή οφειλές προς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες δεν έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης, εφόσον ο υπόχρεος συμμορφώνεται με αυτό και δεν έχουν ανασταλεί. Παρακράτηση ή αυτεπάγγελτος συμψηφισμός με άλλου είδους οφειλές δεν επιτρέπεται. Ποσά τα οποία μέχρι την έκδοση του παρόντος παρακρατήθηκαν ή συμψηφίστηκαν με ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες οφειλές οι οποίες δεν έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης, εφόσον ο υπόχρεος συμμορφώνεται με αυτό, και δεν έχουν ανασταλεί, δεν επιστρέφονται. Τα υπολειπόμενα ποσά μετά την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου, καθώς και ποσά που παρακρατήθηκαν ή συμψηφίστηκαν με οφειλές που δεν πληρούν τους όρους του προηγούμενου εδαφίου επιστρέφονται στους δικαιούχους. Για την είσπραξη των επιστρεπτέων ποσών δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας. Προγράμματα ρύθμισης οφειλών, που αναβιώνουν συνεπεία της επιστροφής των ποσών του πρώτου εδαφίου, εξακολουθούν να ισχύουν, εφόσον ο υπόχρεος συμμορφώνεται με αυτά. 
Ευχαριστώ. 
_______________________________________________________________


ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κατ’ αρχήν, κύριοι Βουλευτές, νομίζω ότι όλα έγιναν από τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία δύο χρόνια! Δεν υπήρχε τίποτα άλλο πιο πριν! Όλα ήταν πάρα πολύ καλά, όλα ήταν ομαλά! Τα κανάλια πληρώνανε τα χρήματα! Το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ήταν πάρα πολύ καλό! Και εμείς ήρθαμε και διαλύσαμε τα πάντα! Αυτό ακούστηκε σήμερα.
Από εκεί και πέρα, σαράντα χρόνια υπήρχε ανομία, υπήρχε μια κατάσταση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο τέτοια που αυτή η Κυβέρνηση ήρθε να φέρει μια τάξη, τουλάχιστον να μπορέσουμε να εισπράξουμε κάποια χρήματα και να βάλουμε τα πράγματα στην τάξη τους.
Κατ’ αρχήν, η απόφαση του ΣτΕ, όπως ειπώθηκε και από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν απορρίπτει τον νόμο Παππά, τη συγκεκριμένη διάταξη που αυτή υλοποιούμε και που ερχόμαστε να επιστρέψουμε τα χρήματα σήμερα στους υπερθεματιστές. Δεν κατέπεσε ο νόμος Παππά. 
Ο νόμος Παππά είναι εκείνος με τον οποίο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θα πρέπει να κάνει τον διαγωνισμό, θα πρέπει να εισπράξει τα χρήματα και θα πρέπει να φέρει τη νομιμότητα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Αυτός είναι ο νόμος που υποχρεούται αυτή τη στιγμή το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να υλοποιήσει και πραγματικά να φέρει τα αποτελέσματα που πρέπει στο συγκεκριμένο θέμα.
Όσον αφορά για τη φορολογική ενημερότητα, δεν υπάρχει είσπραξη χρημάτων, δεν εισπράττονται χρήματα από το Δημόσιο. Η φορολογική ενημερότητα είναι υποχρέωση όταν εισπράττονται χρήματα από τους ιδιώτες. Στην περίπτωση τη συγκεκριμένη επιστρέφουμε τα χρήματα μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και ό,τι αφορά την προηγούμενη κατάσταση, πριν δηλαδή να δοθούν τα χρήματα, γι’ αυτόν τον λόγο και δεν επιβάλλεται φορολογική ενημερότητα.

Ευχαριστώ.



πηγή http://www.minfin.gr/