Tuesday, April 28, 2015

Eυρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές: κύμα αγορών λογω της απόφασης του Έλληνα Πρωθυπουργού, για ανασχηματισμό της ομάδας διάσωσης - αλλά οι ειδικοί εκφράζουν αμφιβολίες ως προς το αποτέλεσμα για την Ελλάδα....

Μεταφορά από κείμενο μετάφρασης...

Από: TROY KUHN

Δημοσιεύθηκε: 28, Απριλίου του 2015 στις 9:45 π.μ. EST

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδα (ADR) ( NYSE: ΕΤΕ ) είδε τη μετοχή της  χθες πάνω από 8%. Ο κύριος λόγος που οδήγησε το επενδυτικό κλίμα μέχρι τώρα ήταν η απόφαση  του Έλληνα  Πρωθυπουργού,  Αλέξη Τσίπρα «να προβεί σε ανασχηματισμό της ομάδας διάσωσης του και να αντικαταστήσει τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, ως επικεφαλής των συνομιλιών διάσωσης. Η κρίσιμη απόφαση έρχεται λίγες ημέρες πριν η χώρα πρόκειται να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Εδώ και αρκετό καιρό, η Ελλάδα και οι αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν γίνει ανήσυχοι με τον κ Βαρουφάκης και το  διαπραγματευτικό του στυλ που έφερνε τη χώρα στο πουθενά με τις συνομιλίες διάσωσης.

                                         Εθνική Τράπεζα της Ελλάδα (ADR) (ΕΤΕ): Εδώ είναι τι ανασχηματισμό διάσωση της ομάδας θα κάνει για Ελλάδα
Στην πραγματικότητα, την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν  επικρινεί σε μεγάλο βαθμό τον κ Βαρουφάκης για την καθυστέρηση εποικοδομητικές στρατηγικές για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας. 

Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα αποτύχει να παράγει ένα βελτιωμένο και αποδεκτό σχέδιο οικονομικής μεταρρύθμισης για σχεδόν τρεις μήνες τώρα, προκαλώντας αναταραχή στις χώρες των συναδέλφων της στην ΕΕ. Μετά τη συνάντηση στη Ρίγα την Παρασκευή, ο κ Βαρουφάκης κατηγορήθηκε ότι ήταν  «σπάταλος του χρόνου, ένα τζογαδόρος, και ερασιτέχνης»  από τα μέλη του Eurogroup. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απάντησε στους ισχυρισμούς παραθέτοντας πιο αξέχαστες γραμμή Franklin D Roosevelt μέσω Twitter: "FDR, 1936:« είναι ομόφωνοι στο μίσος τους για μένα? και χαιρετίζω το μίσος τους. » Μια προσφορά κοντά στην καρδιά μου (και η πραγματικότητα) αυτές τις μέρες. "

Μετά την κίνηση, η Εθνική Τράπεζα είδε στη μετοχή της άνοδο στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης, προσφέροντας  ένα πολύ αναγκαίο διάλειμμα για τους επενδυτές της. Άλλες μεγάλες τράπεζες στην Ελλάδα, όπως η Alpha Bank αυξήθηκαν 8,13%, η Eurobank  αυξήθηκε  μέχρι 12% και η Τράπεζα Πειραιώς ήταν 12,05% στις συναλλαγές χθες. 
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων 10 χρόνων της χώρας έπεσαν  από προηγούμενη 12,65% σε 11,9%, ως επακόλουθο της απόφασης. Η αύξηση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών έστειλε το δείκτη των μετοχών του ΧΑ που φέρουν κατά 4,4%. Το πιο σημαντικό, πολλοί εμπειρογνώμονες κυκλοφόρησε απόψεις δηλώνοντας ότι η πιθανότητα Ελλάδα την επίτευξη συμφωνίας διάσωσης με τους διεθνείς πιστωτές αυξήθηκε σημαντικά μετά την κίνηση. Η απόφαση της κυβέρνησης υπαινίσσεται σοβαρότητα της στην επίτευξη συμβιβασμού όσον αφορά διάσωσης.


Ωστόσο, παρά την κίνηση, ο κίνδυνος Ελλάδα αθέτησης πληρωμής χρέους συσσωρεύοντας της που επρόκειτο σύντομα παραμένει σχετικά υψηλή. Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές έχουν γίνει αρκετά ευαίσθητα για τις αποφάσεις σχετικά με την ελληνική κρίση. Η καθαρή ευθραυστότητα του σεναρίου έχει αφήσει χρηματιστηριακές αγορές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο ελληνικό μέτωπο. Ως εκ τούτου, η χθεσινή απόφαση ήταν μια πολύ αναγκαία ανάσα για τους επενδυτές των ευρωπαϊκών αποθεμάτων. Ο Stoxx Europe 600 Index τελειώσει 1% υψηλότερη από ότι πριν.
Με παρόμοιο τρόπο, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει περαιτέρω τους εταίρους της Ευρωζώνης, προχώρησε   σε διορισμό τον Γιώργος Χουλιαράκης ως επικεφαλής των λεπτομερών συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ. Ο κ Χουλιαράκης είναι σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος του υπουργείου Οικονομικών στην Ελλάδα.

πηγή http://www.bidnessetc.com/