Saturday, May 30, 2015

Παγκόσμια Τράπεζα Έκθεση.......(.Δώστε σε όλα τα παιδιά τις ίδιες ευκαιρίες )

Μεταφορά από κείμενο μετάφρασης...

Δώστε σε όλα τα παιδιά τις ίδιες ευκαιρίες

Tony Verheijen

28 Μαΐου 2015

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η εκπαίδευση είναι ένα από τα κλειδιά για να ξεφύγουν από την παγίδα της φτώχειας. Έτσι, πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε για να δώσει σε όλα τα παιδιά την ευκαιρία να καρπωθούν τα οφέλη μιας καλής εκπαίδευσης; Υπάρχουν πολλές πτυχές για την απάντηση στο ερώτημα αυτό, αλλά ένα από τα σημαντικότερα από αυτά είναι να τους παρέχουμε Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Γιατί; Επειδή η πρώιμη παιδική ηλικία είναι μια περίοδος εξαιρετικής εγκεφαλικής ανάπτυξης. Τα χρόνια μεταξύ της γέννησης και έξι θέσει τα θεμέλια για τη μετέπειτα μάθηση και την ανάπτυξη. Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων, ενισχύει την ετοιμότητά σχολείο, βελτιώνει την «γνωστική και γενικές δεξιότητες των παιδιών, αυξάνει την εγγραφή στο σχολείο και μειώνει την επανάληψη και τα ποσοστά εγκατάλειψης.
       
                                

Οι ειδικοί έχουν υπολογίσει ότι η επένδυση στα παιδιά της προσχολικής εκπαίδευσης δίνει εξαιρετικά υψηλά αποτελέσματα για τα χρήματα (αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν "απόδοση της επένδυσης"). Επιτρέψτε μου να σας δώσω μερικά παραδείγματα που δείχνουν μερικά από τα αποτελέσματα της έννοιας.

Στα παιδιά Μπαγκλαντές που έλαβαν κέντρο με βάση την προσχολική εκπαίδευση ξεπέρασαν τους συνομηλίκους τους κατά 58 τοις εκατό σε τυποποιημένη δοκιμή. Στα παιδιά Κολούμπια που έλαβαν μια ολοκληρωμένη κοινότητα βασίζεται στην Προσχολική Ηλικία Ανάπτυξης (ECD) παρέμβαση ήταν 100% περισσότερες πιθανότητες να εγγραφούν στην τρίτη τάξη, αναφέροντας τα χαμηλότερα ποσοστά εγκατάλειψης του σχολείου και την επανάληψη για τα παιδιά του προγράμματος. Στην Αργεντινή του ενός έτους προσχολικής ηλικίας εκτιμάται να αυξηθεί το μέσο σκορ δοκιμασία της τρίτης τάξης στα μαθηματικά και ισπανικά από 8%. Και στην Τζαμάικα παρεμβάσεις ECD υψηλής ποιότητας βελτιωμένη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών, και ενίσχυσε τα κέρδη των ατόμων με αναπτυξιακές καθυστερήσεις κατά 25%.

Έτσι, όταν η Σερβία; Λοιπόν, η εικόνα είναι ζοφερή. Το 2007, η Σερβία και η Αλβανία είχε ένα παρόμοιο ποσοστό των παιδιών που είναι εγγεγραμμένα στην προσχολική εκπαίδευση - περίπου το 50% όλων των παιδιών. Μαυροβούνιο εκείνη την εποχή ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κοντά στο 30 τοις εκατό. Το 2012, περίπου το 70 τοις εκατό των παιδιών στην Αλβανία εντάχθηκαν στην προσχολική εκπαίδευση, ενώ στο Μαυροβούνιο το 60 τοις εκατό από αυτούς πήγαν στην προσχολική. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία, η κατάσταση είναι ακόμα καλύτερα (περίπου 80 και 85 τοις εκατό, αντίστοιχα). Την ίδια στιγμή, στη Σερβία λιγότερο από το 60 τοις εκατό των παιδιών πήγε στην προσχολική.Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση μεταξύ των παιδιών των Ρομά: μόνο πέντε τοις εκατό των αγοριών Ρομά και επτά τοις εκατό των κοριτσιών Ρομά που ζουν σε άτυπους οικισμούς παρακολουθούν κάποιο είδος προσχολικής ηλικίας. Και εάν προέρχεστε από μια φτωχή οικογένεια που είναι δέκα φορές λιγότερο πιθανό να πάνε στο προ-σχολείο από τα παιδιά που γεννήθηκαν σε πλούσιες οικογένειες. 

Έχοντας κατά νου αυτό που είπα νωρίτερα, αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά στη Σερβία, τα παιδιά Ρομά και παιδιά που προέρχονται από φτωχές οικογένειες έχουν λιγότερες πιθανότητες να μάθει περισσότερα και καλύτερα από ό, τι τα παιδιά σε άλλες χώρες, τα παιδιά από άλλες εθνοτικές ομάδες και τα παιδιά που γεννήθηκαν σε πλούσιες οικογένειες.

Όλο αυτό μπορεί να αλλάξει. Η Παγκόσμια Τράπεζα χρηματοδοτεί περισσότερα από 70 έργα που εστιάζουν στην Προσχολική Ηλικία ανάπτυξης σε ολόκληρο τον κόσμο (εκ των οποίων Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης είναι μέρος). Έχουμε τις ικανότητες, τις γνώσεις και μπορούμε να υποστηριχθούν οι χώρες στις ECD μεταρρυθμίσεις. Και υπάρχουν πολλοί εταίροι και τα ενδιαφερόμενα μέρη κάνει εξαιρετική δουλειά σε αυτόν τον τομέα, όπως ο Νόβακ Τζόκοβιτς Ιδρύματος, η UNICEF και το Ταμείο Ανοικτή Κοινωνία. Υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί και επαγγελματίες στη Σερβία είναι έτοιμη να κάνει μια αλλαγή. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να βεβαιωθείτε ότι όλα τα παιδιά στη Σερβία έχουν τα εργαλεία στο χέρι για να ξεφύγουν από την παγίδα της φτώχειας και να συνεισφέρουν στην κοινωνία.


πηγή http://www.worldbank.org/