Μεταφορά από κείμενο μετάφρασης...
2015 Άρθρο IV Διαβούλευση για την Τελική Ανακοίνωση της αποστολής στην Ευρωζώνη του ΔΝΤ
ΤΜΗΜΑ ΔΝΤ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Δημοσίων Υποθέσεων Σχέσεις Media
E-mail: publicaffairs@imf.org E-mail: media@imf.org
Fax: 202-623-6220 Τηλέφωνο: 202-623-7100
2015 Άρθρο IV Διαβούλευση για την Τελική Ανακοίνωση της αποστολής στην Ευρωζώνη του ΔΝΤ
18 Ιουν, 2015
Εφόσον υπάρχει έγκαιρη και αποτελεσματική πολιτική απάντηση, οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι από την αβεβαιότητα που περιβάλλει την Ελλάδα φαίνονται διαχειρίσιμοι.
Οι άμεσοι κίνδυνοι μετάδοσης της αγοράς έχουν μειωθεί κατά πολύ από τα διαθέσιμα μέσα πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της ποσοτικής χαλάρωσης, και το Ευρωπαϊκό firewalls. Πέρα από το άμεσο μέλλον, οι κίνδυνοι που περιβάλλουν την Ελλάδα μπορούν να αντιμετωπιστούν όσο υπάρχουν συντονισμένες προσπάθειες για την επιτάχυνση και εμβάθυνση της ολοκλήρωσης εντός της νομισματικής ένωσης ώστε να είναι πιο ανθεκτική.
Ωστόσο, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν υποτονικές . Οι πρόσφατες πολιτικές δράσεις που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και έχουν μειώσει τον πραγματικό κίνδυνο του αποπληθωρισμού. Παρ 'όλα αυτά, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές εξακολουθούν να είναι εύθραυστες με μειωμένους ισολογισμούς, και την αργή πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να συγκρατούν την απασχόληση και τις επενδύσεις.
Η δυνητική ανάπτυξη, υπολογίζεται σε περίπου 1 τοις εκατό κατά μέσο όρο πάνω από το μέσο όρο, είναι αρκετά κάτω από ό, τι απαιτείται για να μειωθεί η ανεργία σε αποδεκτά επίπεδα σε πολλές χώρες. Καθώς οι παράγοντες εφάπαξ οδηγεί την κυκλική ανάκαμψη ξεθωριάζει, ο κίνδυνος παραμένει ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να είναι ευάλωτη σε κλυδωνισμούς δεδομένου του περιορισμένου χώρου της πολιτικής.
Ισχυρότεροι ισολογισμοί των τραπεζών θα στηρίξουν τον δανεισμό
Παραμένουν Υψηλά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) . Το 2014 η Συνολικής Αξιολόγησης ήταν επιτυχής όσον αφορά την ενίσχυση της διαφάνειας και την ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου, αλλά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνεχίζουν να αυξάνονται και να έχουν φθάσει σε επίπεδα υψηλά σε ορισμένες οικονομίες. Για τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό του συνόλου των δανείων διαμορφώθηκαν γύρω στο 7 τοις εκατό, πάνω από τρεις φορές υψηλότερο από ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι τράπεζες ήταν πιο επιθετική σε διαγραφή επισφαλών δανείων μετά την κρίση. Υψηλής μη εξυπηρετούμενων δανείων διαβρώνουν την κερδοφορία των τραπεζών και να συγκρατήσει τα νέα δάνεια, που περιορίζουν την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής.
Συμπληρωματικές δράσεις πολιτικής που απαιτούνται για να αφαιρέσετε τα επισφαλή δάνεια γρήγορα . Πρώτον, την προληπτική εποπτεία πρέπει να ενισχυθεί. Η SSM έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να θέσει τις τράπεζες με υψηλό μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πλαίσιο της ενίσχυσης της παρακολούθησης και θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές να επιβάλλουν αυστηρότερες λογιστικές πρακτικές για τον σχηματισμό προβλέψεων και εξασφαλίσεις αποτίμησης. Δεύτερον, σε πολλές χώρες, οι μεταρρυθμίσεις αφερεγγυότητας για την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών και τη διευκόλυνση out-of-δικαστήριο προπονήσεις θα παρέχει στις τράπεζες με καλύτερα εργαλεία για την επίλυση των επισφαλών δανείων. Τρίτον, θα πρέπει να αναπτυχθεί μια αγορά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να βοηθήσει στην αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων. Εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (AMCs) θα μπορούσε να βοηθήσει τις τράπεζες να συνεργαστούν με τους επενδυτές να ξεφορτωθούν των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συμμετοχή του δημόσιου τομέα στην AMCs μπορεί να είναι ευεργετική, υπόκεινται στους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.
ΤΜΗΜΑ ΔΝΤ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Δημοσίων Υποθέσεων Σχέσεις Media
E-mail: publicaffairs@imf.org E-mail: media@imf.org
Fax: 202-623-6220 Τηλέφωνο: 202-623-7100