Thursday, June 25, 2015

Δήλωση Προέδρου Ντόναλντ Τουσκ..... <Οι τελευταίες ώρες είναι κρίσιμες, αλλά έχω ένα καλό προαίσθημα ότι σε αντίθεση με τις τραγωδίες του Σοφοκλή «αυτή η ελληνική ιστορία θα έχει αίσιο τέλος.>.....

Μεταφορά από κείμενο μετάφρασης..

Παρατηρήσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τουσκ πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
25/06/2015 15:00 

Δήλωση και παρατηρήσεις 526/15 Εσωτερικών Υποθέσεων Της ζώνης του ευρώ

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να χτίστει νέα ευρωπαϊκή συναίνεση για τη μετανάστευση. Αλλά πρώτα απ 'όλα, θα πρέπει να περιέχει την παράνομη μετανάστευση και αυτό θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας. Σήμερα περιμένω το ΕΚ να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα. Όλοι όσοι δεν είναι νόμιμες αιτούντες άσυλο θα έχουν καμία εγγύηση ότι θα παραμείνουν στην Ευρώπη. Μόνο με αυτό το μήνυμα μπορούμε να σημειώσουμε πραγματική πρόοδο σχετικά με τη μετεγκατάσταση από την Ιταλία και την Ελλάδα.


Σήμερα δεν έχουμε καμία συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τους μετανάστες. Αλλά την ίδια στιγμή το εθελοντικό σύστημα δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για να μην κάνουν τίποτα. Μπορώ να καταλάβω όσους θέλουν αυτό το εθελοντικό μηχανισμό, αλλά θα είναι μόνη αξιόπιστη αν δίνουν ακριβείς και σημαντικές υποσχέσεις από τα τέλη του Ιουλίου το αργότερο, γιατί η αλληλεγγύη χωρίς θυσία είναι καθαρή υποκρισία. Τώρα δεν χρειαζόμαστε άδειο δηλώσεις σχετικά με την αλληλεγγύη, μόνο πράξεις και αριθμούς.

Δεύτερον, για το Ηνωμένο Βασίλειο. Βρετανός συνάδελφός μας ο πρωθυπουργός Κάμερον θα μοιραστούν μαζί μας τα σχέδια δημοψήφισμα του. Υπάρχουν μερικές βρετανικές ανησυχίες θα πρέπει να εξετάσουμε, αλλά μόνο με έναν τρόπο που θα είναι ασφαλές για όλη την Ευρώπη. Σήμερα θα αρχίσουμε μόνο τη διαδικασία αυτή. Ωστόσο, ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές από την αρχή: οι θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι προς πώληση και έτσι είναι μη διαπραγματεύσιμα.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, Ελλάδα. Προς το παρόν, το μόνο που μπορώ να πω, ότι το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και σίγουρα θα χρειαστεί ακόμα πολλές ώρες. Οι τελευταίες ώρες έχουν κρίσιμη, αλλά έχω ένα καλό προαίσθημα ότι σε αντίθεση με τις τραγωδίες του Σοφοκλή «αυτή η ελληνική ιστορία θα έχει αίσιο τέλος.

Επαφές με τον Τύπο
Preben Aamann
Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εκπρόσωπος Τύπου
+32 22815150
+32 476850543