Wednesday, June 17, 2015

<Πρότασή του Εισαγγελέα Εφετών για διακοπή από τις δικαστικής αρχές της έρευνας σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ο σημερινός επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, διόγκωσε τα στοιχεία του δημόσιου ελλείμματος της Χώρας για το 2009>....ΕΛΣΤΑΤ...δήλωση του ISI


ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

17 Ιουνίου 2015

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Το Διεθνές Στατιστικό Ινστιτούτο (ISI) χαιρετίζει τη Δήλωση του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος της 21ης Μαΐου. Όσον αφορά την κατάστασή στην Ελλάδα, θ Δήλωση εφιστά την προσοχή στις ενισχυθείσες διατάξεις αναφορικά με την επαγγελματική ανεξαρτησία στον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 223/2009, σύμφωνα με τις οποίες, ο διορισμός του νέου Προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) πρέπει να ακολουθεί μία διάφανη διαδικασία και να βασίζεται αποκλειστικά σε επαγγελματικά κριτήρια.

                                Αποτέλεσμα εικόνας για εικονα ελστατ

Η διαφάνεια και ο επαγγελματισμός είναι δυο θεμελιώδεις αξίες επί των οποίων στηρίζεται η Διακήρυξή του Διεθνούς Στατιστικού Ινστιτούτου για την Επαγγελματική Δεοντολογία, οι οποίες καθοδηγούν τις στατιστικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο.

Το Διεθνές Στατιστικό Ινστιτούτο χαιρετίζει, επίσης, την πρότασή του Εισαγγελέα Εφετών Αντώνη Λιόγκα για διακοπή συνέχισης από τις δικαστικής αρχές της έρευνας σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ο σημερινός επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, διόγκωσε τα στοιχεία του δημόσιου ελλείμματος της Χώρας για το 2009. Ο Εισαγγελέας διαπίστωσε ότι από τη διενεργηθείσα μέχρι τώρα έρευνα δεν έχει προκύψει κάποιο στοιχείο που να υποδηλοί ότι ο επικεφαλής και δυο άλλα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ που κατηγορούνται για διάπραξη αξιόποινων πράξεων παραποίησαν τα στοιχεία. Αυτή είναι θ δεύτερη φορά που υπήρξε πρόταση να μπει η υπόθεση στο αρχείο. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Συμβούλιο Εφετών.

Το Διεθνές Στατιστικό Ινστιτούτο έχει κάνει στο παρελθόν τρεις δηλώσεις σχετικά με τα στατιστικά ζητήματα στην Ελλάδα, εκφράζοντας την ανησυχία του για την πρόθεση δίωξης του σημερινού επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Ανδρέα Γεωργίου. Στη δεύτερη δήλωση του, το Φεβρουάριο 2013, το ISI ανέφερε ότι «οι κατηγορίες κατά του κ. Γεωργίου και των δυο στελεχών για διόγκωση των εκτιμήσεων για το διορθωμένο έλλειμμα και χρέος της Ελλάδας για το έτος 2009 είναι εκ της φαντασίας και δεν συνάδουν με τα γεγονότα».

Η αρχή ότι «οι επίσημες στατιστικές θα πρέπει να καταρτίζονται χρησιμοποιώντας αντικειμενικές μεθόδους και ακολουθώντας διεθνή πρότυπα» είναι κρίσιμη για την αποδοχή των εν λόγω στατιστικών από τους χρήστες. Από το 2010, οι Ελληνικές στατιστικές έχουν περάσει όλους τους Ευρωπαϊκούς ελέγχους ποιότητας.

Το Διεθνές Στατιστικό Ινστιτούτο εκφράζει την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η δικαιοσύνη σε αυτή την περίπτωση και ότι θα αρθεί τελικώς η απειλή της δίωξης του κ. Γεωργίου και των στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ.

Vijay Nair Stephen Penneck
Πρόεδρος του ISI Πρόεδρος της  Συμβουλευτικής  Επιτροπής
Δεοντολογίας του ISI