Μεταφορά από κείμενο μετάφρασης...
Απόσπασμα από την εβδομαδιαία έκθεση του Institute of International Finance
Εύθραυστες οι αγορές εν όψει του Ελληνικού Δημοψηφίσματος:
Εν όψει της ψηφοφορίας της Κυριακής (βλέπε παρακάτω), το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί 36 δισ τουλάχιστον επιπλέον € για τα επόμενα τρία χρόνια από την ζώνη του ευρώ και ζητά πιο επιεικείς όρους σχετικά με το υπάρχων χρέος για να κρατηθεί στη ζωή. Ακόμη και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ παραδέχθηκε αυτή την εβδομάδα ότι το Grexit δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς υπήρξαν μερικά εμφανή σημάδια της μόλυνσης ομολόγων και CDS, της Περιφέρειας με ελαφρώς αυξημένα, ενώ παραμένουν πολύ κάτω από τα επίπεδα τους κατά τη διάρκεια του 2013.
Το ευρώ συνεχίζει να εμπορεύονται σε ένα αρκετά στενό εύρος 1.10- $ 1,15 δολάρια. Σαφέστερες ενδείξεις ανησυχίας μπορεί να δει κανείς στην αστάθεια των τιμών των μετοχών, η οποία συνεχίζει να αυξάνεται στην Ευρώπη και έχει εμπλουτισθεί αυτή την εβδομάδα και στις αγορές των ΗΠΑ, (Διάγραμμα 1.1).
Γενικότερα, αυτή η σχετική ηρεμία δείχνει ότι οι αγορές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η λύση που αποφεύγει το Grexit τελικά θα βρεθεί, αλλά τα στοιχήματα που αντισταθμίζονται, οδηγούν σε αύξηση της αποστροφής κινδύνου.
Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, ETFs ομολόγων υψηλής απόδοσης και παγκόσμιες μετοχές έχουν χάσει 1-2%, με τις μετοχές της Ευρωζώνης να πλήττονται εντονότερα, κάτω από 4% (Διάγραμμα 1.2). Του Brent τα futures έχουν πέσει πάνω από 2,5%, και το δολάριο, το γεν και ελβετικό φράγκο είναι όλα γύρω από το 1%.
Η πρόσφατη ενίσχυση της σουηδικής κορώνας, ένα άλλο ασφαλές νόμισμα, οδήγησαν σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και την επέκταση του δικού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Σουηδίας.
Τα Νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών έχουν μαλακώσει, αλλά η αδυναμία εντοπίζεται κυρίως στις EM ευρωπαϊκές χώρες γειτονικές με την Ελλάδα (Διάγραμμα 1.3) -δείτε τη νέα μας έκθεση για την ελληνική μετάδοση στην περιοχή. Πράγματι, κατά ζεύγη μεταβλητότητες FX είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με το ύψος της ζώνης του ευρώ, και τη κρίση του χρέους το 2011, αν και είναι σε ή πάνω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2013 κωνικό ξέσπασμα-ιδιαίτερα στην ΕΜ Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική (Διάγραμμα 1.4).
πηγή https://www.iif.com/