Monday, January 25, 2016

Για το πρώτο τρίμηνο του 2016, δεσμεύτηκαν ΕΕ και Τουρκία να ολοκληρώσουν τις προπαρασκευαστικές εργασίες για την της ενταξιακή διαδικασία......ΕΕ

                                            Ευρωπαϊκή Επιτροπή -  Δελτίο  Τύπου
Μεταφορά από κείμενο μετάφρασης..

Κοινή δήλωση μετά την υψηλού επιπέδου πολιτικός διάλογος μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας

Άγκυρα, 25, Ιανουαρίου, 2016

Υψηλού επιπέδου πολιτικός διάλογος μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας στην Άγκυρα

1) Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής / Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Federica Mogherini και τον Επίτροπο για την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας και διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση Johannes Hahn, ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Πρέσβη Βολκάν Bozkir εξέδωσε την παρούσα δήλωση μετά τη σύσκεψη υψηλού επιπέδου πολιτικός διάλογος ΕΕ-Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 25 Ιανουαρίου το 2016.


2) Η συνάντηση των αρχηγών κρατών της ΕΕ ή κυβερνήσεων με την Τουρκία στις 29 Νοέμβρη 2015 ήταν μια κρίσιμη καμπή για τη δημιουργία μιας νέας δυναμικής στις σχέσεις, μεταξύ άλλων μέσω ενός νέου ενεργοποιημένο ενταξιακή διαδικασία.

 Αναγνώρισε την ανάγκη να ξεπεραστούν από κοινού τις κοινές προκλήσεις ως βασικούς εταίρους και στρατηγικούς συμμάχους στην περιοχή μας. Για το σκοπό αυτό, η σημερινή Πολιτικού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου αποτελεί βασικό στοιχείο της συνολικής μας πλαίσιο του διαλόγου και της συνεργασίας. Μας έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα σχετικά υψηλό, τόσο των πολιτικών μας με ολοκληρωμένο τρόπο και ότι θα συμβάλει στην προετοιμασία της επόμενης συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

3) Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένουν ο ακρογωνιαίος λίθος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Με βάση τη συμφωνία για την αναζωογόνηση της ενταξιακής διαδικασίας και μετά το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 σχετικά με Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής στις 14 Δεκεμβρίου 2015, η πρόοδος στις προπαρασκευαστικές εργασίες από την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης προς το άνοιγμα της περαιτέρω κεφάλαια ήταν reviewed. Tην  δέσμευση για την ολοκλήρωση αυτής της προπαρασκευαστικές εργασίες και στις δύο πλευρές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, με σκοπό να εξασφαλιστεί το άνοιγμα αυτών των κεφαλαίων επαναλήφθηκε. Σε αυτό το πλαίσιο, οι προπαρασκευαστικές εργασίες θα μπορούσαν επίσης να αρχίσουν στη συνέχεια σε περαιτέρω κεφάλαια. Η τουρκική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη στενή συνεργασία με την Επιτροπή στο θέμα αυτό.

4) Η τουρκική κυβέρνηση συγκάλεσε την ομάδα δράσης για τη μεταρρύθμιση στις 11 Δεκεμβρίου 2015, και επανέλαβε την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τη διαδικασία των πολιτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στον τομέα του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών rights.Both πλευρές υπογραμμίζουν commitmentto τους να λάβουν τα αναγκαία μέτρα με στόχο την ολοκλήρωση των θεωρήσεων ελευθέρωση για τους Τούρκους πολίτες στο χώρο Σένγκεν από Οκτώβριος 2016 εξαρτάται από την εκπλήρωση των απαιτήσεων της θεώρησης αναφοράς οδικού χάρτη για απελευθέρωση έναντι των αναληφθεισών όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη και η εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής, στην πρίσμα της παρουσίασης της δεύτερης έκθεσης προόδου από την Επιτροπή έως τις αρχές Μαρτίου το 2016. 

5) Η Τουρκία και η ΕΕ πιστεύει ότι υπάρχει ανάγκη να ασκήσει τεράστια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και της παράνομης μετανάστευσης. Συζήτησαν την εφαρμογή του Κοινού Σχεδίου Δράσης που έχει ενεργοποιηθεί στο συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας το 29. Μέτρα από την Τουρκία για την περαιτέρω βελτίωση της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης των Σύρων υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας, όπως είναι η θέσπιση νομοθεσίας για τη χορήγηση σε αυτούς τη νόμιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, έγιναν δεκτοί. Η Τουρκία ασκεί εξαιρετική μέχρι σήμερα προσπάθειες για να φιλοξενήσει τα περισσότερα από δυόμισι εκατομμύρια Σύριοι σήμερα στην Τουρκία. Η ανάγκη να επιτευχθεί περαιτέρω αποτελέσματα στην αναχαίτιση της εισροής παράνομων μεταναστών και στην καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης υπογραμμίστηκε. Η Τουρκία και η ΕΕ συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους για την ενίσχυση της ικανότητας παρακολούθησης της τουρκικής ακτοφυλακής και αναγνώρισε τη σημασία της διατήρησης ενός συστήματος συντονισμένων εκθέσεων για μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων.

6) Η ΕΕ επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να επεκτείνει σημαντικά τη συνολική οικονομική στήριξη της με τη δημιουργία μιας διευκόλυνσης για τους Πρόσφυγες των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Τουρκία. Η ανάγκη να ολοκληρωθούν γρήγορα και να προχωρήσει η εφαρμογή της διευκόλυνσης για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με την Τουρκία, σύμφωνα με την εκτίμηση των αναγκών, υπογραμμίστηκε. Η Τουρκία και η ΕΕ υπογράμμισε την ανάγκη να συνεργαστούν για τη δημιουργία προγραμμάτων και τα προγράμματα επανεγκατάστασης σε πνεύμα επιμερισμού των βαρών, όπως αναφέρεται στο σχέδιο δράσης και της Δήλωσης της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

7) Ενέργεια είναι ένα θέμα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Η Τουρκία ξεχωρίζει ως ένα ζωτικής σημασίας εταίρο για τη διαφοροποίηση της ενεργειακής ασφάλειας και ενέργειας στην ΕΕ. Και οι δύο πλευρές τις εν εξελίξει προετοιμασίες για τη Σύνοδο του ενεργειακού διαλόγου υψηλού επιπέδου που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου στην Τουρκία και για την πρώτη υψηλού επιπέδου συνάντηση οικονομικού διαλόγου, επί του παρόντος προγραμματίζεται για τον Απρίλιο το 2016.

8) Η Τουρκία και η ΕΕ τόνισε την ανάγκη να συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης, έτσι ώστε να μπορέσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσει από τα τέλη του 2016.

9) Η Τουρκία και η ΕΕ αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για την κατάσταση στη Συρία, το Ιράκ και στη Λιβύη. Όσον αφορά μια συνολική και βιώσιμη λύση στη σύγκρουση της Συρίας, η Τουρκία και η ΕΕ τόνισε την επείγουσα ανάγκη να ξαναρχίσει η πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε μια ειρηνική, χωρίς αποκλεισμούς και γνήσια πολιτική μετάβαση. Επιβεβαίωσαν την εμπλοκή μας με την πολιτική διαδικασία, με βάση το ανακοινωθέν της Γενεύης, όπως εκφράζεται στις δηλώσεις της Βιέννης και εγκρίθηκε με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επανέλαβε τη στήριξή μας για όλες τις προσπάθειες για την επίτευξη τέτοιας πολιτικής λύσης.

10) Η ΕΕ χαιρετίζει τις σημαντικές συνεισφορές της Τουρκίας προς τις επιχειρήσεις και τις αποστολές της ΕΕ.

11) ενωμένοι ενάντια στην τρομοκρατία της Τουρκίας και της ΕΕ σε όλες τις μορφές και τις εκφάνσεις της και να καταδικάσει τις αποτρόπαιων τρομοκρατικών επιθέσεων, που έχουν στοιχίσει τη ζωή αθώων στην Τουρκία, στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας αναγνωρίστηκε ως προτεραιότητα κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις 29 Νοεμβρίου, και επιβεβαίωσαν εκ νέου τη βούλησή τους να εντείνουν τις προσπάθειές μας σε αυτόν τον τομέα και να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την απειλή που θέτει η DEASH. Σε αυτό το πλαίσιο, ΕΕ επικροτεί την απόφαση της Τουρκίας να διορίσει αξιωματικό-σύνδεσμο στην Ευρωπόλ.

12) Η ΕΕ εξακολουθεί επίσης να δεσμευτεί για την καταπολέμηση της παρουσία στην Ευρώπη του PKK που βρίσκεται στο κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ με στόχο την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων του PKK. Η ΕΕ υπογράμμισε τη σημασία της επείγουσας επιστροφής στη διαδικασία λύσης και αποδίδει ύψιστη σημασία για την επίτευξη μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης προς όφελος όλων των κατοίκων της Τουρκίας.

13) Και οι δύο πλευρές χαιρέτισαν τις εν εξελίξει συνομιλίες για τη διευθέτηση στην Κύπρος και συμφώνησε ότι θα συνεχίσει να παρέχει πλήρη και αποφασιστική υποστήριξή του στις προσπάθειες του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για Κύπρος κ Espen Barth Eide για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης.

14) Πιστεύοντας ότι η ενταξιακή διαδικασία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των σχέσεων, η Τουρκία και η ΕΕ επανέλαβε την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν ολοκληρωμένη ατζέντα τους για να διασφαλίσουν ότι αυτή η νέα ώθηση αποδίδει συγκεκριμένα αποτελέσματα. 15) Τέλος, η Τουρκία και η ΕΕ συμφώνησαν σε ένα κοινό σχέδιο εργασίας για τους επόμενους έξι μήνες, προκειμένου να διατηρηθεί η νέα δυναμική και να αρχίσει τις απαραίτητες προετοιμασίες κρατώντας ένα υψηλού επιπέδου πολιτικός διάλογος πριν από τη δεύτερη διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.


πηγή http://europa.eu/
ΔΗΛΩΣΗ / 16/156
Επαφές με τον Τύπο:
Maja Kocijancic (+32 2 298 65 70)
Alceo SMERILLI (+ 32 2 296 48 87)