Friday, February 5, 2016

Η ανασκόπηση των αγορών..... από την Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Ανασκόπηση Αγορών

05/02/2016

Η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα μείωση του ορίου χρήσης του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, κατά €300 εκατ., στο ποσό των €71,5 δις, μετά από σχετικό αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.
 Η κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς στο 0,5%, σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με ομόφωνη απόφαση των αξιωματούχων για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του περασμένου χρόνου.


Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε επίπεδα κάτω του 1% μέχρι το τέλος του έτους. Για το ρυθμό ανάπτυξης υπήρξε καθοδική αναθεώρηση στο 2,2% για το τρέχον έτος έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 2,5%. Για το 2017 εκτιμάται ανάπτυξη 2,4% και 2,5% για το 2018.

Στις ΗΠΑ, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 8χιλ και ανήλθαν στις 285χιλ την εβδομάδα που έληξε στις 30 Ιανουαρίου, συγκριτικά με τις 277χιλ την προηγούμενη περίοδο.

 Η παραγωγικότητα των εταιρειών στις ΗΠΑ υποχώρησε 3%, το 4ο τρίμηνο, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ οι εκτιμήσεις ήταν για υποχώρηση της τάξης του 2%.

 Οι παραγγελίες αγαθών στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο σημείωσαν πτώση 2,9%, ελαφρά υψηλότερη των εκτιμήσεων, υποχωρώντας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.


Κέρδη κατέγραψαν τα αμερικανικά κυβερνητικά ομόλογα την Πέμπτη, με τη νευρικότητα να διατηρείται στους επενδυτές ενόψει και της δημοσίευσης των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο. Η απόδοση της δεκαετίας σημείωσε πτώση 5 μ.β στο 1,84%, στα χαμηλά 10 μηνών, και η απόδοση της διετίας υποχώρησε στο 0,70%, στα χαμηλά 3 μηνών.

 Απώλειες για τα γερμανικά κυβερνητικά ομόλογα με τις τιμές να κινούνται μεταξύ κερδών και απωλειών ενδοσυνεδριακά. Η απόδοση της δεκαετίας έκλεισε 3 μ.β υψηλότερα στο 0,30%.



Το πετρέλαιο υποχώρησε χθες κυρίως λόγω των υψηλών αποθεμάτων που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ. Η τιμή του crude έκλεισε με απώλειες 1,73%, στα $31,72 ανά βαρέλι.

 Ο χρυσός συνέχισε την ανοδική του πορεία λόγω της νέας υποχώρησης του δολαρίου. Η τιμή του έκλεισε 1,13% υψηλότερα, στα $1155,60 ανά ουγγιά, αγγίζοντας το υψηλότερο σημείο από τα τέλη Οκτωβρίου.

Το ευρώ ενισχύθηκε για τέταρτη συνεχή ημέρα έναντι του δολαρίου, με το αμερικάνικο νόμισμα να δέχεται πιέσεις ύστερα από τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση. Η ισοτιμία EURUSD διαμορφώθηκε στο 1,1209 (κλείσιμο Ν. Υόρκης), καταγράφοντας κέρδη 0,94%.


πηγή http://www.piraeusbankgroup.com/