Friday, March 18, 2016

Η μείωση των ελληνικών εξαγωγών, ακόμα κι αν εξαιρέσουμε τα πετρελαιοειδή, οφείλεται στις συσσωρευμένες δυσκολίες που δημιουργούνται στις ελληνικές επιχειρήσεις, με κυριότερη την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης...ΣΕΒΕ

17/03/2016                                    Δελτίο Τύπου

Oι διεθνείς εξελίξεις και η αστάθεια στο εσωτερικό της χώρας ανακόπτουν τη δυναμική των ελληνικών εξαγωγών 

Οι οικονομικές προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, με ενδείξεις για επιβράδυνση από τον ΟΟΣΑ, σε συνδυασμό με χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές, μια άτακτη προσαρμογή στην Κίνα, μια πιθανή άνοδο των επιτοκίων στις ΗΠΑ, περαιτέρω πτώση των τιμών στο πετρέλαιο και περαιτέρω εξασθενημένη ζήτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 


Σύμφωνα με τα σημερινά δημοσιευμένα στοιχεία της Eurostat, το εξωτερικό εμπόριο αγαθών (συμπ. πετρελαιοειδών) της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο 2016 μειώθηκε, με οριακή πτώση κατά 0,9% στις εξαγωγές και κατά 0,8% στις εισαγωγές, συγκριτικά με τον Ιανουάριο 2015. 


Σε δώδεκα από τις δεκαεννιά οικονομίες της ζώνης του ευρώ καταγράφηκε μείωση εξαγωγών, με ισχυρότερη πτώση στην Κύπρο (-56%), ενώ για τη χώρα μας η πτώση υπολογίζεται σε ποσοστό 8%. Χωρίς τα καύσιμα, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4%. Ισχυρές και προσανατολισμένες στις εξαγωγές οικονομίες της Ευρωζώνης σημείωσαν μείωση εξαγωγών, όπως η Γερμανία (-1%) και η Ολλανδία (-2%), ενώ στον αντίποδα αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιρλανδία κατέγραψε τον υψηλότερο επιταχυνόμενο ρυθμό αύξησης εξαγωγών σε ποσοστό 9%.

Η μείωση των ελληνικών εξαγωγών, ακόμα κι αν εξαιρέσουμε τα πετρελαιοειδή, οφείλεται στις συσσωρευμένες δυσκολίες που δημιουργούνται στις ελληνικές επιχειρήσεις, με κυριότερη την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης. Ακόμα, πληρώνουμε τις συνέπειες της επιβολής των capital controls, παρόλο που αίρονται σταδιακά, αλλά με πολύ αργό ρυθμό και τη δυσκολία ικανοποίησης των παραγγελιών των πελατών μας, λόγω κλεισίματος δρόμων και σιδηροδρομικών συνδέσεων. Οι ελληνικές εξαγωγές (χωρίς καύσιμα) με την πορεία τους τους προηγούμενους μήνες απέδειξαν ότι μπορούν να διαγράψουν αυξητική πορεία. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να επανακάμψει κλίμα εμπιστοσύνης στη χώρα, χωρίς κλεισίματα μεταφορικών δικτύων και χωρίς αιφνιδιασμούς και με την διασφάλιση ενός σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Πορεία ελληνικών εξαγωγών ανά κυριότερο κλάδο & προορισμό

Για την Ελλάδα στην πορεία εξαγωγών ανά κλάδο, η ανοδική τάση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων που σημειώθηκε το 2015, συνεχίστηκε τον Ιανουάριο 2016, καθώς στο σύνολό τους ενισχύθηκαν κατά 5%, με μεγαλύτερη την άνοδο των ποτών-καπνών (+23%), ενώ αντίθετα ανακόπηκε η έντονα ανοδική πορεία στα λάδια, αφού οι εξαγωγές τους μειώθηκαν κατά 3%. Οι εξαγωγές πρώτων υλών υποχώρησαν τον Ιανουάριο 2016 κατά 17% και των καυσίμων κατά 20%, με τις μειωμένες διεθνείς τιμές στο πετρέλαιο να εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στις εξαγωγές του κλάδου. Μειωμένες κατά 5% παρουσιάζονται οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων, κυρίως λόγω της υποχώρησης των βιομηχανικών ειδών ταξινομημένων κατά πρώτη ύλη (-9%) και των μηχανημάτων και υλικού μεταφορών (-3%).

Στην πορεία των ελληνικών εξαγωγών ανά βασικό εξαγωγικό προορισμό, ισχυρότερες απώλειες καταγράφηκαν κυρίως προς τις τρίτες χώρες, συγκεκριμένα Τουρκία (-44%), Σαουδική Αραβία (-36%) και Λίβανος (-11%), λόγω πτώσης εξαγωγών των πετρελαιοειδών. Από τους βασικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, πτωτικά κινήθηκαν οι ενδοκοινοτικές παραδόσεις στην Ισπανία (-41%), στη Βουλγαρία (-3%), στην Ιταλία (-1%), στη Γερμανία (-1%), ενώ αύξηση παρουσίασαν οι εξαγωγές μας στο Ηνωμένο Βασίλειο (28%), στην Ολλανδία (33%), στην Κύπρο (5%) και στη Ρουμανία (4%). Στον πίνακα 1 φαίνονται οι μεταβολές ανά χώρα top εξαγωγικούς κλάδους.


Πίνακας 1. Top 5 εξαγωγικοί προορισμοί Ελλάδας σε ΕΕ28 και Τρίτες χώρες

ΕΕ28 - Top 5 προορισμοί
Ετήσια Μεταβολή
Ιαν16/ Ιαν15
Συνεισφορά Ιαν16
Top εξαγωγικοί κλάδοι
Ετήσια Μεταβολή Ιαν16/ Ιαν15
1. Ιταλία
-1%
15%
λίπη/έλαια    -12%
καύσιμα     65%
μηχανές/ συσκευές      2%
2. Γερμανία
-1%
8%
φαρμακευτικά    25%
αλουμίνιο    11%
παρ/να λαχανικά-φρούτα   -14%
3. Κύπρος
6%
5%
καύσιμα   -27%
φαρμακευτικά    32%
μηχανές/ συσκευές    60%
4. Ην. Βασίλειο
28%
5%
φαρμακευτικά    19%
μηχανές/ συσκευές   -18%
Γαλακτοκομικά     9%
5. Βουλγαρία
-3%
5%
πλαστικές ύλες      5%
μηχανές/ συσκευές    51%
νωποί καρποί/ φρούτα     5%
Τρίτες χώρες - Top 5 προορισμοί
Ετήσια Μεταβολή
Ιαν16/ Ιαν15
Συνεισφορά Ιαν16


Top εξαγωγικοί κλάδοι


Ετήσια Μεταβολή Ιαν16/ Ιαν15
1. Τουρκία
-44%
5%
καύσιμα    -54%
βαμβάκι    -45%
πλαστικές ύλες   -21%
2. ΗΠΑ
22%
4%
παρ/να λαχανικά-φρούτα     42%
μη μεταλλικά ορυκτά   145%
λίπη/έλαια    13%
3. Ρουμανία
4%
3%
νωποί καρποί/ φρούτα    15%
μηχανές/ συσκευές    68%
πλαστικές ύλες     4%
4. Λίβανος
-11%
3%
καύσιμα    -9%
5. Αίγυπτος
-6%
3%
καύσιμα    7%
βαμβάκι  -18%
Πηγή: Eurostat



πηγή  http://www.seve.gr/