Saturday, April 30, 2016

Αύξηση κατά 2,1μ παρουσίασε ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας ...Π. Κύπρου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ  Απρίλιος 2016

Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας - Περίληψη

Τον Απρίλιο 2016 το οικονομικό κλίμα παρουσίασε βελτίωση με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 2,1 μονάδες σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2016. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε βελτίωση του οικονομικού κλίματος σε όλους τους τομείς εκτός των υπηρεσιών, με μεγαλύτερη τη συνεισφορά της ενδυνάμωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Η καλυτέρευση του κλίματος ανάμεσα στους καταναλωτές προέρχεται από πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της Κύπρου γενικότερα, συμπεριλαμβανομένων και των συνθηκών στην αγορά εργασίας, καθώς και από λιγότερο αρνητική στάση προς την αποταμίευση τους επόμενους 12 μήνες.

Στο λιανικό εμπόριο η άνοδος του κλίματος οφείλεται σε λιγότερο αρνητικές αξιολογήσεις για τις πωλήσεις το τελευταίο τρίμηνο και θετικότερες εκτιμήσεις για τον κύκλο εργασιών το επόμενο τρίμηνο. Στις κατασκευές οι προσδοκίες για ενίσχυση της απασχόλησης τους επόμενους μήνες οδήγησαν σε μικρή βελτίωση του κλίματος, αν και παραμένει αρκετά δυσμενές συγκριτικά με τους άλλους τομείς. Στη μεταποίηση η καλυτέρευση του κλίματος σχετίζεται κυρίως με λιγότερο απαισιόδοξες αξιολογήσεις για τις τρέχουσες παραγγελίες προς τις επιχειρήσεις και με προσδοκίες για αυξημένη παραγωγή το επόμενο τρίμηνο.

Το κλίμα στις υπηρεσίες υποχώρησε οριακά λόγω μικρής χειροτέρευσης στις αξιολογήσεις για την τρέχουσα κατάσταση, ενώ οι εκτιμήσεις για την αναμενόμενη ζήτηση ήταν θετικότερες. Η εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ ψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τους υπόλοιπους τομείς.

Διαβάστε εδώ την πλήρη ΕΡΕΥΝΑ


πηγή  https://www.ucy.ac.cy/