Sunday, April 10, 2016

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολογήσεως μπορεί να αποκαταστήσει σημαντικά το οικονομικό κλίμα αμβλύνοντας της αρνητικές επιπτώσεις ενός αντιαναπτυξιακού μείγματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Ωστόσο, η αρνητική επίδραση των φορολογικών επιβαρύνσεων επί του διαθεσίμου εισοδήματος, της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της καταναλώσεως των νοικοκυριών είναι δύσκολο να ανατραπεί άμεσα....ALPHA BANK


Απόσπασμα από το Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων - Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών...ALPHA BANK

Διαβάστε εδώ το πλήρες ΔΕΛΤΙΟ

                               

Ελληνική Οικονομία
Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολογήσεως μπορεί να αποκαταστήσει σημαντικά το οικονομικό κλίμα
αμβλύνοντας της αρνητικές επιπτώσεις ενός αντιαναπτυξιακού μείγματος δημοσιονομικής προσαρμογής. 

Ωστόσο, η αρνητική επίδραση των φορολογικών επιβαρύνσεων επί του διαθεσίμου εισοδήματος, της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της καταναλώσεως των νοικοκυριών είναι δύσκολο να ανατραπεί άμεσα (Γράφημα 1). Καθίσταται συνεπώς καίριας σημασίας η διερεύνηση της ευαισθησίας των ιδιωτικών επενδύσεων στο ενδεχόμενο πλήρους αποκαταστάσεως της εμπιστοσύνης παρά το γεγονός ότι οι υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές στα επιχειρηματικά κέρδη στη χώρα μας διατηρούνται σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα των ανταγωνιστριών χωρών.

Η συρρίκνωση που έχουν υποστεί οι επενδύσεις κατά την διάρκεια της εξαετούς υφέσεως της οικονομίας αντικατοπτρίζεται στο Γράφημα 2. Στη Βιομηχανία, είναι ενδεικτικό ότι η παραγωγή κεφαλαιακών αγαθών υπέστη καθίζηση κατά 64,4% την περίοδο 2007-2015. Το 2015, η μείωση της
παραγωγής επενδυτικών αγαθών έφθασε το 6,5%, ως αποτέλεσμα της επανεμφανίσεως έντονης αβεβαιότητας και καταρρεύσεως του επενδυτικού κλίματος. 

Ο επιχειρηματικός κόσμος μετέθεσε τις επενδυτικές αποφάσεις και αντιμετώπισε τις μεταβολές της ζητήσεως διά της μεταβολής του βαθμού χρησιμοποιήσεως του εργοστασιακού δυναμικού στη βιομηχανία. Είναι ενδεικτικό ότι ο βαθμός χρησιμοποιήσεως του εργοστασιακού δυναμικού μειώθηκε κατά 22,8% σωρευτικά την περίοδο 2007-2015.

Επιπλέον, επιβραδύνθηκε σημαντικά και η ροή εκταμιεύσεως του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ), με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες καθυστερήσεις σε δημόσια έργα υποδομής και εν γένει να αποδυναμωθεί η επενδυτική προσπάθεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώνονται το 2015 σε επίπεδο αρκετά χαμηλότερο έναντι του 2007 (προ-κρίσεως).


Συγκεκριμένα το 2015, οι δαπάνες του ΠΔΕ ανήλθαν στα € 6,4 δισ., ενώ με βάση τον Προϋπολογισμό 2016 οι δαπάνες αυτές θα ανέλθουν μόλις στα € 6,75 δισ.

Η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στο τρίτο τρίμηνο του 2015 και συνεπαγόμενα η επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία επέφερε την μεγάλη υποχώρηση των δεικτών επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις Κατασκευές και στις Υπηρεσίες (Γράφημα 3). 

Ωστόσο, μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας με τους εταίρους το καλοκαίρι του 2015, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία ανακάμπτει φθάνοντας τον Μάρτιο 2015 στις 89,2 μονάδες. Παράλληλα η εξέλιξη του δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στη Βιομηχανία (ΡΜΙ) επιβεβαιώνει την επενδυτική αναιμία καθώς κινείται με μεταπτώσεις σε αρνητικό επίπεδο κάτω του ορίου των 50 μονάδων. Στον τομέα των Υπηρεσιών, αυξητική τάση παρατηρείται στον αντίστοιχο δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών, εξέλιξη που συνάδει με την αισθητή βελτίωση των προσδοκιών στον κλάδο του τουρισμού.

Επίσης, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Κατασκευές εμφανίζει έντονες μεταπτώσεις ανάλογα με την εξέλιξη των έργων βασικής υποδομής.

Παράλληλα, από το Γράφημα 4 προκύπτει ότι η εξέλιξη του τριμηνιαίου δείκτη παραγωγής στις κατασκευές (που αναφέρεται σε πάσης φύσεως κατασκευές κτηρίων και έργων υποδομής από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες) και του όγκου των νέων οικοδομών (βάσει αδειών), συμβαδίζει με την παραγωγή σκυροδέματος δηλ. του τσιμέντου αναμεμειγμένου με αδρανή υλικά.


Ειδικότερα, την εντονότερη μείωση παρουσίασε η κατασκευαστική δραστηριότητα στην περίοδο 2010- 2012, όταν ουσιαστικά σταμάτησαν τα έργα βασικής υποδομής και κατολίσθησε η κατασκευή κατοικιών και λοιπών ιδιωτικών κτηρίων κατά 62%. Το 2014 σημειώθηκε σαφής βελτίωση του δείκτη παραγωγής στις κατασκευές (15,7%), που συνοδεύθηκε από ανάλογη άνοδο της παραγωγής σκυροδέματος (21,8%), λόγω κυρίως της επανεκκινήσεως των έργων υποδομής. Ακολούθως το 2015 σημειώθηκε ισχνή μείωση του κατασκευαστικού κλάδου (-0,2%) που κατά συνέπεια συνδυάσθηκε με πτώση της παραγωγής σκυροδέματος (-15,6%).



πηγή  https://www.alpha.gr/