Saturday, April 30, 2016

Αναπροσαρμογή του μεγέθους συμβολαίου των παραγώγων προϊόντων «Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης» και «Δικαιώματα Προαίρεσης»...του Δείκτη FTSE/ATHEX Large Cap ..Χ.Α.Α.

28/04/2016                                             Δελτίο Τύπου



Διοικούσα Επιτροπή Χρηματιστηριακών Αγορών



Η Διοικούσα Επιτροπή Χρηματιστηριακών Αγορών, κατόπιν της επικείμενης αναπροσαρμογής του Δείκτη FTSE/ATHEX Large Cap στο δεκαπλάσιο της τιμής του από 21/6/2016, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, ενέκρινε την αναπροσαρμογή του μεγέθους συμβολαίου των παραγώγων προϊόντων «Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης» και «Δικαιώματα Προαίρεσης» επί του συγκεκριμένου Δείκτη.
Στόχος των αλλαγών αυτών είναι η τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και η ενίσχυση της ρευστότητας στα παράγωγα προϊόντα επί του συγκεκριμένου Δείκτη, αυξάνοντας την ονομαστική αξία του συμβολαίου σε σχέση με το κόστος απόκτησης του.  Η σχετική αναπροσαρμογή θα επηρεάσει το μέγεθος συμβολαίου στα παράγωγα προϊόντα «Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης» και «Δικαιώματα Προαίρεσης» επί του Δείκτη FTSE/ATHEX Large Cap, το οποίο στο τελικό στάδιο θα διαμορφωθεί στα 2 ευρώ, ενώ αντίστοιχα θα αναπροσαρμοστούν και οι τιμές εξάσκησης των Δικαιωμάτων Προαίρεσης οι οποίες θα δεκαπλασιαστούν.

Η αναπροσαρμογή θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια, τα οποία παρουσιάζονται αναλυτικά παρακάτω. Μετά το πέρας της συνεδρίασης της 28ης Απριλίου 2016, θα πραγματοποιηθεί αναστολή όλων των σειρών παραγώγων επί του Δείκτη FTSE/ATHEX Large Cap, με λήξη μεταγενέστερη του Ιουνίου 2016. Οι σειρές θα παραμείνουν ανεσταλμένες έως και την 10η Μαΐου 2016, ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και να υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος για την καλύτερη προσαρμογή των συστημάτων των Μελών. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί και η απενεργοποίηση των σειρών τυποποιημένου συνδυασμού "time spreads" επί του Δείκτη FTSE/ATHEX Large Cap.

1ο Στάδιο αναπροσαρμογής - Ημερομηνία εφαρμογής 11/5/2016
  • Τετραπλασιασμός του μεγέθους συμβολαίου για τις σειρές λήξης μεταγενέστερης του Ιουνίου 2016 των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης και των Δικαιωμάτων Προαίρεσης που δεν διατηρούν ανοιχτή θέση, με το νέο μέγεθος συμβολαίου να διαμορφώνεται στα 20 ευρώ. Οι σειρές αυτές θα αποκτήσουν νέο όνομα καθώς θα προστεθεί ο χαρακτήρας «Χ» και θα έχουν modifier = 1.
  • Οι υφιστάμενες σειρές με ανοιχτή θέση δεν θα αναπροσαρμοστούν και θα παραμείνουν με τα ίδια χαρακτηριστικά μέχρι να λήξουν.


2ο Στάδιο αναπροσαρμογής - Ημερομηνία εφαρμογής 17/6/2016 (μετά τη λήξη)
  • Δεκαπλασιασμός της τιμής του υποκείμενου Δείκτη.
  • Υποδεκαπλασιασμός του μεγέθους συμβολαίου για όλα τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης και τα Δικαιώματα Προαίρεσης, με το νέο μέγεθος συμβολαίου να διαμορφώνεται στα 2 ευρώ, νέα ονοματολογία των σειρών με την προσθήκη του χαρακτήρα «Υ» και modifier = 2.
  • Δεκαπλασιασμός όλων των Τιμών Εξάσκησης των Δικαιωμάτων Προαίρεσης ακολουθώντας της μεταβολή της τιμής του υποκείμενου Δείκτη.
  • Μεταβολή της τιμής Εκκαθάρισης της 17ης Ιουνίου 2016 σε όλα τα ΣΜΕ για τον ημερήσιο διακανονισμό της 21ης Ιουνίου 2016 με βάση τη σχέση: Νέα τιμή Εκκαθάρισης ΣΜΕ = Παλαιά τιμή Εκκαθάρισης ΣΜΕ x 10

Δείτε το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών που θα πραγματοποιηθούν.


πηγή  http://www.helex.gr/el/