Tuesday, April 12, 2016

Εκτιμάται ότι σε περίπτωση που το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον προσέγγιζε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι τεχνολογικές startups και τα clusters πληροφορικής θα μπορούσαν να προσφέρουν στο ελληνικό ΑΕΠ μέχρι και €5 δις ετησίως...ΕΤΕ

12/04/2016                                      Δελτίο  Τύπου

ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ STARTUPS ΚΑΙ ΤΑ CLUSTERS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΩΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαβάστε το πλήρες ΔΕΛΤΙΟ


Σε διεθνές επίπεδο, τα οικοσύστηματα τεχνολογικών startups αποτελούν κοιτίδες αλματώδους ανάπτυξης ενώ παράλληλα τα clusters πληροφορικής δρουν πολλαπλασιαστικά για την ανάπτυξη των συμμετεχόντων επιχειρήσεων. Στο νέο τεύχος των περιοδικών ερευνών συγκυρίας για τις ΜμΕ, η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας εστιάζει στα δύο αυτά δυναμικά κομμάτια του κλάδου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπηρεσιών πληροφορικής στην Ελλάδα. 

Βασική διαπίστωση της ανάλυσης είναι ότι η συνεισφορά των τεχνολογικών startups και των clusters πληροφορικής είναι πολύ περιορισμένη κατά την τρέχουσα συγκυρία (της τάξης των €200 εκ. ετησίως σε όρους προστιθέμενης αξίας), ωστόσο χαρακτηρίζεται από μια εντυπωσιακή δυναμική η οποία εκτιμάται ότι σχεδόν θα πενταπλασιάσει τη συνεισφορά τους μέχρι το 2020 (προσεγγίζοντας τα €900 εκ. ετησίως σε όρους προστιθέμενης αξίας). Εξίσου σημαντικό είναι το συμπέρασμα ότι θεσμικά κυρίως ελλείμματα κρατούν τους δύο αυτούς πυρήνες ανάπτυξης σε χαμηλό επίπεδο στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι σε περίπτωση που το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον προσέγγιζε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι τεχνολογικές startups και τα clusters πληροφορικής θα μπορούσαν να προσφέρουν στο ελληνικό ΑΕΠ μέχρι και €5 δις ετησίως (και 80.000 νέες θέσεις εργασίας).


Startups και clusters κρατούν ψηλά τον κλάδο πληροφορικής

Οι επιχειρήσεις υπηρεσιών πληροφορικής εμφανίζονται ανθεκτικές στην κρίση – με αιχμή τις ΜμΕ του κλάδου, οι οποίες αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 6% ετησίως την περίοδο 2009-2014 (έναντι πτώσης 0,2% ετησίως για τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, δηλαδή επιχειρήσεις με πωλήσεις μεταξύ €10 εκ. και €50 εκ., και πτώσης 3% για τη μέση ελληνική επιχείρηση). Η θετική εικόνα των ΜμΕ πληροφορικής επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα της έρευνάς μας σε δείγμα 1.200 επιχειρήσεων, με την υπεροχή τους να εντοπίζεται κυρίως:

 σε όρους ανάπτυξης (με το 69% του τομέα να δηλώνει αναπτυξιακούς στόχους, έναντι 42% για το σύνολο των ΜμΕ),

σε όρους εξωστρέφειας (με τις εξαγωγές να καλύπτουν το 15% των πωλήσεων του τομέα έναντι 9% για το σύνολο των ΜμΕ),

 σε όρους καινοτομίας (με τις δαπάνες R&D να φτάνουν το 16% των πωλήσεων έναντι μόλις 0,2% στο σύνολο των ΜμΕ), και

 σε όρους ψηφιακής τεχνολογίας (με το 12% των πωλήσεων να πραγματοποιείται μέσω e-commerce έναντι 3% για τον τομέα των ΜμΕ, και το 42% του τομέα να έχει ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα έναντι 13% για το σύνολο των ΜμΕ).

Εμβαθύνοντας στη δομή του κλάδου των υπηρεσιών πληροφορικής, αναδεικνύεται το γεγονός ότι η υπεροχή του τομέα έναντι του λοιπού τομέα των ΜμΕ απορρέει από την ύπαρξη δύο ευδιάκριτων πυλώνων: τη δυναμικότητα του οικοσυστήματος των τεχνολογικών startups και των οργανωμένων σε clusters εταιρειών.


πηγή  https://www.nbg.gr/