Friday, July 1, 2016

Για το 2016 η Ελληνική Οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση και αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς μεγεθύνσεως του ΑΕΠ από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και θα προωθηθούν περαιτέρω οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του νέου Προγράμματος Προσαρμογής... - ALPHA BANK

Δελτίο Τύπου - ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ALPHA BANK
ΤΗΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016





Κατά τη διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνελεύσεως των Μετόχων της Alpha Bank, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016, μίλησαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Βασίλειος Θ. Ράπανος και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Δημήτριος Π. Μαντζούνης.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Βασίλειος Θ. Ράπανος, στην αρχή της ομιλίας του, ανέφερε ότι το 2015 ήταν ένα έτος μεγάλης δοκιμασίας για την Ελληνική Οικονομία και για το τραπεζικό μας σύστημα. Η αβεβαιότητα για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής Κυβερνήσεως με τους εταίρους, που επικράτησε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, είχε ως συνέπεια τη σημαντική εκροή καταθέσεων και την επιβολή των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων, την επιδείνωση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ανακοπή της προβλεπόμενης ανακάμψεως της Ελληνικής Οικονομίας.

Παρά τις εξελίξεις αυτές, τόνισε ο κ. Ράπανος, η Ελληνική Οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Η ύφεση ήταν ηπιότερη, μόλις -0,2%, σε σχέση με εκείνη που προέβλεπαν οι διεθνείς οργανισμοί μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων. Η εξέλιξη αυτή, προσέθεσε, μπορεί να αποδοθεί στην ανελαστικότητα της, ήδη μειωμένης σημαντικά, ιδιωτικής καταναλώσεως και στη θετική συμβολή των καθαρών εξαγωγών στο ΑΕΠ.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου προέβλεψε για το 2016 ότι η Ελληνική Οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση και αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς μεγεθύνσεως του ΑΕΠ από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και θα προωθηθούν περαιτέρω οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του νέου Προγράμματος Προσαρμογής. Η εξάλειψη της αβεβαιότητος για το μέλλον της χώρας μας στην Ευρωζώνη μετά την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο που ευνοεί την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητος και την επάνοδο της οικονομικής ζωής στην κανονικότητα. Ο κ. Ράπανος ανέφερε επίσης ότι οι τελευταίες εξελίξεις, με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν δημιουργήσει ένα δυσμενές κλίμα το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής οικονομίας, με πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις και στην Ελληνική οικονομία. Ελπίζουμε όμως, όπως είπε, ότι θα βρεθεί σύντομα τρόπος για την ομαλή διαδικασία εξόδου ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα.

Η άρση της πολιτικής αβεβαιότητος θα επηρεάσει ουσιαστικά τη διεθνή ανταγωνιστική θέση της χώρας μας. Η μεγάλη βελτίωση της ανταγωνιστικότητος σε όρους κόστους εργασίας, όπως αυτή που σημειώθηκε στη χώρα μας κατά τα τελευταία έτη, δεν ήταν επαρκής για να ενισχύσει τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Μία σημαντική παράμετρος της ανταγωνιστικότητος είναι το κόστος κεφαλαίου. Το τελευταίο προσδιορίζεται από το υψηλό κόστος αντλήσεως ρευστότητος λόγω των υψηλών επασφαλίστρων κινδύνου, τα οποία εμπεριέχουν σε μεγάλο βαθμό την τιμολόγηση της πολιτικής αβεβαιότητος.

Ο περιορισμός της, επομένως, θα ενδυναμώσει την αξιοπιστία της χώρας, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους του κεφαλαίου, θα επηρεάσει θετικά την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και θα βελτιώσει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, εκτίμησε ο κ. Ράπανος. Επιπλέον, τόνισε ότι η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητος πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας, όχι μόνο επειδή θα συμβάλει στη βελτίωση των εισοδημάτων και στη μείωση στις ανεργίας, αλλά επειδή θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο και στην εθνική προσπάθεια για τη βελτίωση στις βιωσιμότητος του δημοσίου χρέους.




πηγή  https://www.alpha.gr/