Thursday, September 22, 2016

Πολιτική - Είμαι υπερήφανος για τις εκατό δόσεις, και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης - είχαμε όμως και ήττα στη διαπραγμάτευση .. - Ευκλείδη Τσακαλώτος Υπ. Οικ.

Δελτίο Τύπου - Ομιλία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ολομέλεια της Βουλής για την «κύρωση της από 14.11.2014 Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε» 



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εκτός από το δημοψήφισμα είχαμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις το 2015, τον Γενάρη και τον Σεπτέμβρη. 

Στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει τον Οκτώβρη θα αναλύσουμε και θα συζητήσουμε, σε ανοικτές διαδικασίες και την πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τι κάναμε σωστά: Για παράδειγμα, εγώ είμαι υπερήφανος για τις εκατό δόσεις, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και για μη οικονομικά ζητήματα, όπως είναι η προσπάθειά μας να γίνουν ανθρώπινες οι συνθήκες στις φυλακές. Βεβαίως, θα συζητήσουμε ανοικτά και τα πράγματα που δεν πήγαν τόσο καλά, όπως και τους λόγους για τους οποίους είχαμε και ήττα στη διαπραγμάτευση.

Ελπίζω και περιμένω ότι και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ θα συζητήσουν κάποτε και θα μας πουν, στα πέντε χρόνια που ήταν οι μεν και στα δύο χρόνια που ήταν οι άλλοι, τι έκαναν σωστά και τι έκαναν λάθος. Γιατί αυτόν τον απολογισμό από τη δική σας τη μεριά δεν τον έχω ακούσει. Δεν έχω καταλάβει αν παραδέχεστε ότι κάνατε κάποια λάθη, αν το 25% της μείωσης του ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι λιγότερο, αν έφταιγαν μόνο οι ξένοι ή κάνατε και εσείς λάθη.
Από εμάς πάντως θα το έχετε αυτό. Θα φέρουμε μέσα στον Οκτώβρη έναν απολογισμό -τουλάχιστον όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ- που θα εξηγεί αυτά τα πράγματα. Άρα, αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι αυτό που παρουσιάσαμε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, στον ελληνικό λαό. Ότι, δηλαδή, μέρος του συμβιβασμού είναι ότι εμείς αποδεχόμαστε αυτήν την ιδιωτικοποίηση. Είπαμε στον ελληνικό λαό –και νομίζω ότι μας πίστεψε- ότι εμείς έχουμε καλύτερη πιθανότητα να επαναδιαπραγματευτούμε, να προστατέψουμε τα λαϊκά στρώματα, να υποστηρίξουμε τον δημόσιο χώρο. Αυτό ήταν το εγχείρημα μετά τον Σεπτέμβρη.

Η αντιπολίτευση έχει αμφισβητήσει τα οικονομικά κέρδη απ’ αυτήν την επαναδιαπραγμάτευση για το Ελληνικό. Έχει πει μόνο για τα οικονομικά και τίποτε άλλο. Ας πούμε πρώτα για τα οικονομικά:

Είναι αλήθεια, λοιπόν, ότι εμείς διαπραγματευτήκαμε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ σε κοινωφελή έργα. Άρα, κατά τη δική μου άποψη, αυτό που κερδίσαμε ως Ελλάδα και ως Δημόσιο, είναι επενδύσεις που θα γίνουν για τον δημόσιο χώρο. Δηλαδή είναι 900 εκατομμύρια ευρώ το τίμημα συν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, φτάνουν περίπου στα 2,4 δισεκατομμύρια, τα οποία είναι λίγο λιγότερα απ’ αυτά που έλεγε πριν από κάποια χρόνια το ΤΕΕ. Αυτό είναι το πρώτο.

Το δεύτερο είναι το εξής: Μας είπε ο κύριος Αντιπρόεδρος ότι υπολογίζουμε πως έχουμε χάσει 500 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και τον δεύτερο χρόνο λόγω της μελέτης του ΙΟΒΕ. Θέλω να του πω ότι για τη συνολική περίοδο είκοσι πέντε χρόνων του έργου τα έσοδα θα είναι 14,1 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου 563 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο κατά μέσον όρο. Δεν σημαίνει ότι θα ήταν τόσο και για τα πρώτα δύο χρόνια που λέτε εσείς ότι καθυστερήσαμε.

Το τρίτο και πιο σημαντικό είναι ότι όλοι και όλες ξέρετε πως ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα όλων των δημοσίων έργων στην Ελλάδα τα τελευταία πενήντα χρόνια –φαντάζομαι και πριν- είναι ότι δεν υπολογίζεται ποιος θα τα συντηρεί. Δεν είναι ανάγκη να πάτε στα Ολυμπιακά έργα για να το δείτε αυτό. Κάνουμε προκηρύξεις για έργα. Δεν γίνεται στις χώρες της Ευρώπης να μη λέγεται «ωραία, θα φτιάξω αυτό το γήπεδο, αυτό το νοσοκομείο, ποιός θα το συντηρήσει;». Μέσα σ’ αυτή τη σύμβαση προβλέπεται ότι η συντήρηση για το δημόσιο κομμάτι του έργου είναι πια υποχρέωση των επενδυτών. Και αυτό είναι στα οικονομικά κέρδη.

Πάμε τώρα στα μη οικονομικά κέρδη, για τα οποία δεν άκουσα τίποτα, σαν να μην υπάρχουν αυτά, προφανώς γιατί κάποιοι εδώ πέρα ξέρουν την τιμή για κάθε πράγμα και την αξία καθενός, που είπε ένας Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Ο Όσκαρ Ουάιλντ.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Ακριβώς. Λέει ο κύριος Αντιπρόεδρος, αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, «δεν θα εγκαταλείψω την μάχη για να γίνει το πάρκο ανοιχτό». Λέει το άρθρο 3 στην πρώτη παράγραφο της τροποιητικής σύμβασης: Δεν θα επιβάλλονται περιορισμοί στην κίνηση των πολιτών. Θα πρόκειται ουσιαστικά για έναν κοινόχρηστο χώρο. Άρα, τι κάναμε; Μια εσωτερική αυλή, η οποία ήταν στο master plan και για την οποία δεν προβλεπόταν πρόσβαση. Τώρα ανοίγει και παύει να είναι κλειστός χώρος. Άρα, είναι ένα μεγάλο κομμάτι που θα ανήκει στον δημόσιο χώρο.

Πρέπει να σας πω επιπλέον ότι το master plan δεν είναι δεσμευτικό. Το master plan, εκτός από τα άλλα μειονεκτήματά του, όπως το ότι δεν είχε τοπογραφικό, δεν ξέρουμε πού είναι ο αρχαιολογικός χώρος, πού θα ήταν τα μνημεία και όλα αυτά, που τα έχει πει και ο κ. Μπαλτάς, δεν είναι δεσμευτικό. Άρα, εδώ όταν λέμε ότι τώρα δεν θα είναι κλειστή αυλή, αλλά ανοιχτή, αυτό αποτελεί δέσμευση των επενδυτών. Και άρα αυτό είναι μια νίκη.

Για τη Νέα Δημοκρατία οι μόνες αλλαγές που πετύχαμε είναι οικονομικής φύσεως, που τις αμφισβητεί. Για τη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχουν αλλαγές στο πράσινο, αλλαγές στους κοινόχρηστους χώρους, αλλαγές στην ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα και όλα τα υπόλοιπα.

Θα τελειώσω, για να είμαι εντός του χρόνου. Βλέπω ότι η Αντιπολίτευση έχει πάρει πολύ θάρρος και θέλω να την προειδοποιήσω ότι είναι λάθος να χαράζετε τη στρατηγική σας, διαβάζοντας τις εφημερίδες και να παίρνετε θάρρος ότι καταρρέει η Κυβέρνηση, ότι δεν θα γίνει η διαπραγμάτευση, ότι τα προαπαιτούμενα είναι στον αέρα. Πολύ γρήγορα θα διαψευστείτε γι’ αυτό. Μην επιβεβαιώνει ο ένας τον άλλον, οι εφημερίδες και εσείς. Δεν είναι καλή τακτική αυτή.

Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι ιστορικά στην Ευρώπη η Αριστερά πάντα πήγαινε καλά όχι όταν τα πράγματα χειροτέρευαν στον οικονομικό κύκλο, αλλά όταν άρχιζε ο οικονομικός κύκλος να ανεβαίνει, γιατί ο κόσμος, όταν είναι στον κατήφορο, φοβάται και όταν φοβάται, έχει συντηρητικά αντανακλαστικά.

Να ξέρετε ότι ο κόσμος εμπιστεύεται την Αριστερά, ακριβώς γιατί πιστεύει ότι μόνο η Αριστερά μπορεί να διαχειριστεί την ανάπτυξη με δίκαιο τρόπο, μόνο η Αριστερά μπορεί να δώσει δικαιώματα στους εργαζόμενους, για να μπορούν να έχουν και αυτοί οφέλη από την ανάπτυξη, μόνο η Αριστερά μπορεί να προστατεύσει τον δημόσιο χώρο. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε με όλους τους περιορισμούς, με όλους τους συμβιβασμούς. Γι’ αυτό και στον ελληνικό λαό πολύ γρήγορα θα δείτε ότι θα αντιστραφεί το κλίμα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

πηγή http://www.minfin.gr/