Wednesday, March 22, 2017

Τους κινδύνους από την κατάρρευση των Συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κοινωνικού Διαλόγου, επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ ..




Δελτίο Τύπου - Να αποκατασταθούν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και το κύρος του κοινωνικού διαλόγου

O κοινωνικός διάλογος και κυρίως η αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων συνιστά αναπτυξιακό προαπαιτούμενο και δομική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. 

Άλλωστε ο κοινωνικός διάλογος ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους αποτελεί κεντρικό χαρακτηριστικό του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και αναγνωρισμένο θεσμό διαβούλευσης από τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις επικυρωμένες από τη χώρα Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης σαν αυτή που βιώνουμε, η διεθνής εμπειρία έχει καταδείξει ότι ο κοινωνικός διάλογος μπορεί να συμβάλει στη διατύπωση δημιουργικών και καινοτόμων απαντήσεων και να προωθήσει μια περισσότερο ισόρροπη και χωρίς διακρίσεις ανάκαμψη.

Τα τελευταία χρόνια, η πολιτική που ακολουθήθηκε αποσκοπούσε στην αδρανοποίηση του κοινωνικού διαλόγου και στην de facto κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ως προϋπόθεση ανάπτυξης. Σύμφωνα με αυτήν την άποψη ο κοινωνικός διάλογος και η ενεργή συμβολή των κοινωνικών εταίρων σε αυτή τη διαδικασία αντιμετωπίζονται ως εμπόδιο για την απορρύθμιση της αγοράς, τη συρρίκνωση του κόστους εργασίας και εν τέλει τη δημιουργία φθηνού εργατικού δυναμικού. Το φθηνό εργατικό δυναμικό και η απουσία «ενδιάμεσων» συλλογικοτήτων συνιστούν, σύμφωνα με αυτή τη συλλογιστική, βασικά προαπαιτούμενα διαμόρφωσης ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ωστόσο κανένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν έχει επιτευχθεί. Τουναντίον οι πολλαπλές παρεμβάσεις του κράτους στο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως, η παρέμβαση στο περιεχόμενο και τον καθολικό χαρακτήρα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η αποδυνάμωση του κλαδικού επιπέδου διαπραγμάτευσης και των θεσμών επέκτασης των αποτελεσμάτων του (επέκταση), αποτελούν αιτίες των δραματικών αλλαγών που υπέστη η πραγματική οικονομία στην Ελλάδα. Η κατάρρευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων που συμπαρέσυρε το γενικό επίπεδο μισθών είχε άμεση επίπτωση στο διαθέσιμο εισόδημα, στην εγχώρια κατανάλωση και εν τέλει στην αύξηση της ανεργίας. Παράλληλα δημιουργεί και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με αρνητικές επιπτώσεις κυρίως για τις πιο υγιείς επιχειρήσεις.

Για την ΓΣΕΒΕΕ η αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί ζήτημα άμεσης προτεραιότητας και αναγκαίο προαπαιτούμενο, για την ανάπτυξη της οικονομίας, την ομαλότητα στην αγορά εργασίας και την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.


πηγή http://www.gsevee.gr/