Sunday, March 12, 2017

Τεχνικά Διαγράμματα - Προσπάθεια σταθεροποίησης για το Greece 10-Year Bond Yield ..

Τεχνικά Διαγράμματα - Greece 10-Year Bond Yield




Καλησπέρα σε όλους .. Στις 9 Μαρτίου ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, αναλύοντας τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για την Νομισματική πολιτική επιβεβαίωσε την θέση της ΕΚΤ αναφέροντας εκ νέου < Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, επιβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να διενεργούμε μηνιαίες αγορές ύψους 80 δισεκ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (asset purchase programme - APP) μέχρι το τέλος του μήνα και ότι, από τον Απρίλιο του 2017, προβλέπεται ότι το ύψος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων θα διαμορφωθεί σε 60 δισεκ. ευρώ μηνιαίως μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, >


Η εξέλιξη αυτή ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη και δεν επέφερε ουσιαστική μεταβολή στις αποδόσεις των Ευρωπαϊκών Ομολόγων, αν και την προηγούμενη περίοδο τόσο εν όψη της συνεδρίασης της ΕΚΤ όσο και εν γένει, λόγω της εμφάνισης προκλήσεων στην Ευρωζώνη  παρατηρείτε  μία αύξηση της απόδοσης του Γερμανικού 10 ετούς ομολόγου, το οποίο χρησιμοποιείτε ως σημείο αναφοράς του κόστους δανεισμού της Ζώνης του Ευρώ, η οποία συνεχίστηκε και  την Παρασκευή σημειώνοντας αύξηση της απόδοσης στις 0,483 μ. β.  

Germany 10-Year Bond Yield




Όσον αναφορά το Ελληνικό 10 ετούς διάρκειας Ομόλογο, μετά την αποκλιμάκωση των spread που σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες , κυρίως λόγω των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν με την επάνοδο των θεσμών και την εκ νέου έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της Β΄αξιολόγησης, μία αύξηση της απόδοσης παρατηρήθηκε ως τις 7,362 μ . η οποία κατά την εκτίμηση οφείλεται στην αποχώρηση των Θεσμών χωρίς την επίτευξη συμφωνίας, εν όψη του Eurogroup της 20 Μαρτίου.


Οι κίνδυνοι για την Ελληνική Οικονομία παραμένουν, μετά την αδυναμία εύρεσης λύσης στο θέμα της περικοπής του αφορολόγητου των περικοπών των συντάξεων, και των εργασιακών σχέσεων, με το ήδη αρνητικό διαμορφούμενο κλίμα, να αναμένεται να επιδεινωθεί, εν όψη των συσχετισμών ισορροπίας που θα διαμορφωθούν στην Ευρώπη, με αφορμή την διεξαγωγή εκλογικών αναμετρήσεων. 

Ήδη μία κλιμακούμενη κατάσταση διαμορφώνεται στην Ολλανδία, εν όψη των εκλογών,   μετά την απαγόρευση εισόδου στην Ολλανδία, προκειμένου να παραστεί σε Τουρκική προεκλογική συγκέντρωση στα πλαίσια της εκστρατείας για το Τουρκικό Συνταγματικό Δημοψήφισμα  του υπουργού Εξωτερικών, M. Cavusoglu, με την Άγκυρα να  κλιμακώνει τις διαμαρτυρίες της και πολλούς Τούρκους πολίτες, να διαδηλώνουν έξω από την Ολλανδική πρεσβεία στην Άγκυρα. 

Το Εργατικό Κόμμα του  Γέρουν Ντάισελμπλουμ, φαίνεται πως καταποντίζεται στις δημοσκοπήσεις,   με το  ακροδεξιό ξενοφοβικό Κόμμα  της Ελευθερίας PVV, να συγκεντρώνει ισχυρά ποσοστά, με κύριο θέμα της προεκλογικής του καμπάνιας το Προσφυγικό, και τα χρήματα τα οποία δαπανώνται για οικονομική βοήθεια στα κράτη της Ευρωζώνης, Την σκυτάλη  αναμένεται στην συνέχεια να εγείρει η Γαλλική πολιτική σκηνή, με την ηγέτη  του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος .


Η εν γένει κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με την επίσημη πλέον αναφορά σε μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, ένα θέμα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί επί τάπητος στην σύσκεψη της Ρώμης στις 25 Μαρτίου, μόνο ευοίωνο μέλλον δεν προοιωνίζει για την Ελληνική Οικονομία, εν μέσω μάλιστα της αδυναμίας που διαφαίνεται αναφορικά με την ολοκλήρωση της Β΄αξιολόγησης και εν γένει της ολοκλήρωσης του προγράμματος προσαρμογής που διέπει το 3ο Μνημόνιο. 


Στο σημείο αυτό θα σταθώ στις παραινέσεις και τον προβληματισμό που εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, παραμονές του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά < αν δεν κλείσει τώρα η αξιολόγηση ζήτω που καήκαμε !!!>. Ίσως  συνέχεια αυτού να είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις και παροτρύνσεις του Πρωθυπουργού προς την κα. Λαγκάρντ  του ΔΝΤ, ώστε το ΔΝΤ να παραμείνει και να συνεισφέρει στο Ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, καθώς στις απόψεις του ΔΝΤ συναντάται μία σταθερή < φιλική > προς την Ελλάδα πολιτική, ζητώντας την ελάφρυνση του Δημόσιου χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων, έστω και αν ως αντάλλαγμα ζητείται να ματώσουν οι μισθοί οι συντάξεις και εν γένει το εισόδημα του Έλληνα φορολογούμενου .

Greece 10-Year Bond Yield




Ας ρίξουμε όμως μία ματιά στην διαγραμματική κίνηση του 10 ετούς Ελληνικού Ομολόγου ..  Το 10 ετές Ομόλογο,  σημείωσε ένα πρόσφατο υψηλό στις  8,612 μ β. στο τέλος του Νοεμβρίου του 2016 προ της συμφωνίας του Eurogroup, οι  τιμές στην συνέχεια έδειξαν να αποκλιμακώνονται και οδηγήθηκαν  σε χαμηλότερο επίπεδο, από την συμφωνία του Μαΐου του 2016, σημειώνοντας  στις 6,434 μ. β. στις 2 Δεκεμβρίου  του 2016 έναν τοπικό πυθμένα, τον οποίο θέτουμε ως σημείο αναφοράς, με βάση τις προσδοκίες που σημειώθηκαν στην αγορά αναφορικά με την διαπραγμάτευση της Β΄αξιολόγησης.


Έκτοτε παρατηρούμε μία κλιμακούμενη υπερ απόδοση ως το επίπεδο των 7,932 μ . σε μία περίοδο, όπου το ζητούμενο ήταν η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα. Παρά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν η αποκλιμάκωση που σημειώθηκε οδήγησε τις τιμές του  10 ετούς Ελληνικού Ομολόγου ως το επίπεδο των 6,906 μ αρκετά υψηλότερα από το επίπεδο των 6,434 μ. β του Δεκεμβρίου, διαμορφώνοντας μία διαγώνια αντίσταση, με αποτέλεσμά η εγχώρια αγορά να εμφανίσει απώλειες. Ένας σχηματισμός bearish reversal σημειώθηκε στις 7,362 μ. β. την Πέμπτη 09 Μαρτίου, ανακόπτοντας προς ώρας την διαμορφούμενη υπερ απόδοση του  10 ετούς .. και έκτοτε η αγορά περιστρέφεται γύρω από αυτά τα επίπεδα τιμών ζυγίζοντας τις εξελίξεις αναζητώντας διέξοδο. 



Τυχόν διάσπαση της διαγώνιας αντίστασης, στις 6,906 μ. β. θεωρώ ότι θα αποτελέσει ένα αξιόπιστο αγοραστικό σήμα  για την Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ενώ η  αύξηση της απόδοσης  πάνω από το pivot  των  7,362 μ. β , θέτει σε δοκιμασία το ανοδικό σενάριο για την εγχώρια αγορά , με το momentum προς ώρας με οδηγό τις εξελίξεις να παραμένει αρνητικό. Ο δείκτης κινείται οριακά κάτω από την μέση τιμή του, στις 0,0490 μ . παρουσιάζοντας μία ελαφριά θετική απόκλιση, προάγγελο πιθανών νέων απωλειών για την εγχώρια αγορά .. 



Όλα τα σχόλια, και οι αναρτήσεις που περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα bankstrade by sot ark υπάρχουν με σκοπό τη γενική ενημέρωση των αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή ή σύσταση ή πρόταση ή προτροπή ή παρότρυνση για οποιουδήποτε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση. Με την χρήση της ιστοσελίδας, bankstrade by sot ark, υποχρεούστε να λάβετε γνώση των ΟΡΩΝ ΧΡΗΣΗΣ της.