Δελτίο Τύπου -
24 Οκτωβρίου 2017 -
Παρέμβαση Προέδρου ΓΣΕΕ στην εκδήλωση του ΣΕΒ για «Το μέλλον της εργασίας μετά το μνημόνιο»
Στη μεταστροφή που πήρε η εκδήλωση του ΣΕΒ για «Το μέλλον της εργασίας μετά το μνημόνιο», η οποία κατά μείζονα λόγο αποτέλεσε τελικά παρουσίαση των θέσεων των βιομηχάνων για την περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η παρέμβαση του Προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου εστίασε στα ακόλουθα σημεία:
1. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), στην παγκόσμια εκστρατεία της οποίας για «Το μέλλον της εργασίας» φιλοδόξησε να ενταχθεί η εκδήλωση του ΣΕΒ, επισήμανε με το μήνυμα του Γενικού της Διευθυντή Guy Ryder τις αρχές και τα θεμελιώδη δικαιώματα προστασίας της εργασίας που καλείται να περιφρουρήσει το ILO, τα οποία στην περίπτωση της Ελλάδας έχουν πολλαπλά παραβιασθεί,σε αρκετές περιπτώσεις με συνειδητή αγνόηση των «Θεσμών» που ενεπλάκησαν στους όρους του διεθνούς δανεισμού της Ελλάδας.Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι το ILO στηρίζει την ατζέντα των θέσεων των βιομηχάνων που παρουσιάσθηκαν στη σημερινή εκδήλωση. Αντίθετα, επισημάνθηκε ότι το ILO έθεσε υπό την αιγίδα του τις προσπάθειες σύγκλησης των θέσεων των λεγόμενων εθνικών κοινωνικών εταίρων, όπως πχ τη Συμφωνία της Γενεύης του 2014, από την οποία ο ΣΕΒ φαίνεται να υπαναχωρεί πλήρως.
2. Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ επισήμανε ότι ο θεσμός του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου αποτελεί πυλώνα του λεγόμενου ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα στο πλαίσιο των όρων του διεθνούς δανεισμού της χώρας, δεν υπήρξε ποτέ. Οι όποιες δε αναφορές στα Μνημόνια περί υλοποίησης των όποιων μεταρρυθμίσεων ύστερα από κοινωνικό διάλογο ήταν εντελώς προσχηματική, καθώς ουδέποτε έγιναν σεβαστά τα αποτελέσματά του. Δυστυχώς, παρά τις όποιες προσπάθειες σε διμερές επίπεδο, η κατάσταση του κοινωνικού διαλόγου παραμένει
δραματική με σοβαρότερη ένδειξη την άρνηση του Πρωθυπουργού της χώρας να συναντήσει τη ΓΣΕΕ και την εργατική πλευρά, σε αντίθεση με τις εργοδοτικές οργανώσεις ή και τις επιμέρους επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση παραμένει ως βασικό το πλαίσιο των αιτημάτων που έχει αποστείλει η ΓΣΕΕ στην Κυβέρνηση, τα οποία αποτελούν ελάχιστη αφετηρία της έμπρακτης αποκατάστασης της εργατικής προστασίας και καταδεικνύουν ότι οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία θα χάσει το θετικό της πρόσημο στην πράξη εφόσον δεν αποκατασταθεί με πληρότητα ο προστατευτικός χαρακτήρας του εργατικού δικαίου, ατομικού και συλλογικού.
3.Όλα τα αιτήματα της εργατικής τάξης στην Ελλάδα, αλλά και το αντίκρυσμά τους στο ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο θα παρουσιασθούν σε διεθνή εκδήλωση για τον επετειακό εορτασμό των 100 χρόνων της ΓΣΕΕ το 2018, με ευρύτατη συνδικαλιστική,επιστημονική και κοινωνικοπολιτική συμμετοχή. Το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα παραμένει ισχυρό, με κρίσιμη παρέμβαση και δράση,καταφέροντας να κατακτήσει στην πράξη την ενότητα και την ανεξαρτησία του. Η ΓΣΕΕ έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση που επιφυλάσσει το μέλλον της εργασίας για την προστασία και τα συμφέροντα των εργαζομένων,στο πλαίσιο της λεγόμενης 4ης βιομηχανικής επανάστασης, αλλά και όσων άλλων ακολουθήσουν.
4. Στο πλαίσιο αυτό ο διάλογος μεταξύ των οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών είναι μια πολιτική διαδικασία, και ως τέτοια αποκτά χαρακτηριστικά που υπερβαίνουν την τεχνολογική πρόοδο, καθώς η ιδεολογία και τα οικονομικά συμφέροντα που ο καθένας εξυπηρετεί παίζουν καθοριστικό ρόλο. Ο συνδυασμός της ρομποτοποίησης και της οικονομίας της πλατφόρμας αναμφίβολα θα επιφέρει επαναστατικές καινοτομίες στα μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης όπως τα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας θα είναι σημαντικές, αλλά δεν περιορίζονται μόνο σε αυτήν.
πηγή http://www.gsee.gr/