Tuesday, October 31, 2017

Υπογράφηκε η Σύμβαση Μίσθωσης εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος με αναδόχο την κοινοπραξία Total - Edison - ΕΛ.ΠΕ



Δελτίο Τύπου - Υπογραφή Σύμβασης Μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2, στο Ιόνιο Πέλαγος - Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2017

Σύμβαση Μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια “περιοχή 2”, στο Ιόνιο Πέλαγος, υπέγραψαν, σήμερα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και οι εκπρόσωποι των εταίρων της κοινοπραξίας Total-Edison-ΕΛ.ΠΕ, Bernard Clement, αντιπρόεδρος του ομίλου της Total για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη, Maurizio Coratella, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Παραγωγής του ομίλου Edison και Στάθης Τσοτσορός, πρόεδρος της ΕΛ.ΠΕ. 

Η σχετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο νέο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στο Δέλτα Φαλήρου και μεταξύ άλλων την παρακολούθησαν οι πρεσβευτές της Γαλλίας, Christophe Chantepy και της Ιταλίας, Efisio Luigi Marras.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε την υπογραφή της Σύμβασης «ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», καθώς πρόκειται για «ένα ισχυρό μήνυμα που πιστοποιεί το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας». Υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην αξιοποίηση του πλούτου αυτού, υιοθετώντας τα αυστηρότερα πρότυπα της διεθνούς πρακτικής ως προς την υγεία και προστασία του ανθρώπινου δυναμικού, τη δημόσια ασφάλεια και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος». Αναφερόμενος στις εταιρείες που θα ξεκινήσουν την έρευνα στη συγκεκριμένη περιοχή, ο Υπουργός στάθηκε στην τεχνογνωσία και υψηλή τεχνολογία που αυτές διαθέτουν, στην εκτεταμένη διεθνή τους παρουσία και την ευθυγράμμισή τους με κανόνες και πρακτικές που ισχύουν διεθνώς.

Οι πρακτικές αυτές έχουν ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό και στο εθνικό δίκαιο, υπενθύμισε ο κ. Σταθάκης, με την ενσωμάτωση το 2016 της κοινοτικής Οδηγίας για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος στις υπεράκτιες εξορύξεις υδρογονανθράκων. Η έκδοση της δευτερογενούς νομοθεσίας και ο έλεγχος εφαρμογής της ανατέθηκαν στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, την οποία η Κυβέρνηση επιθυμεί να ενισχύσει και να αναβαθμίσει θεσμικά, ώστε να αναλάβει την παρακολούθηση όλων των σχετικών με τους υδρογονάνθρακες διαδικασιών.

Πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια αυτή στέκεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης (EBRD), η οποία ανέλαβε την οικονομική ενίσχυση του εγχειρήματος και τη διοργάνωση διεθνούς διαγωνισμού για την ανεύρεση εξειδικευμένου συμβούλου. Ο οργανισμός ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο με την επικράτηση της DNV, νορβηγικής εταιρείας που ειδικεύεται σε θέματα ασφάλειας και τεχνικών προδιαγραφών υπεράκτιων εξορύξεων. Η εταιρεία καλείται να μεταφέρει ορθές πρακτικές που εφαρμόζονται σε χώρες με παραγωγή, όπως η Βρετανία και η Νορβηγία, για τη διεξαγωγή ελέγχων στις υφιστάμενες υπεράκτιες εγκαταστάσεις και την εκπαίδευση του προσωπικού που θα προσληφθεί για το σκοπό αυτό.

Ο Υπουργός χαρακτήρισε τη Σύμβαση που υπογράφηκε σήμερα «πρότυπο και για αυτές που θα ακολουθήσουν» και προανήγγειλε ότι «θα υπάρξουν άμεσα αναγκαίες βελτιώσεις στη νομοθεσία που διέπει την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων», με στόχο «την ενσωμάτωση των καλών πρακτικών που ισχύουν διεθνώς, ώστε αφενός να διαμορφωθεί ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, αφετέρου να διασφαλιστούν τα εθνικά συμφέροντα». Η νομοθεσία θα συμπληρωθεί, επίσης, ώστε να εξασφαλιστεί «η λειτουργία του Ταμείου Γενεών, στο οποίο θα κατευθύνονται τα δημόσια έσοδα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων».

«Το διεθνές ενδιαφέρον είναι σημαντικό», υποστήριξε ο κ. Σταθάκης, με την κινητικότητα να μην περιορίζεται στην περιοχή του Ιονίου αλλά να αφορά κι άλλες περιοχές του ελλαδικού χώρου. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που εκδήλωσε η Total μαζί με μια άλλη εταιρεία-κολοσσό του κλάδου, την ExxonMobil, για υπογραφή αντίστοιχης σύμβασης που θα αφορά περιοχές δυτικά και νότια της Κρήτης. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων η προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης τόσο για τις συγκεκριμένες περιοχές όσο και για μία ακόμα περιοχή του Ιονίου. «Παράλληλα προχωρά η επικαιροποίηση και ο εμπλουτισμός των διαθέσιμων σεισμικών δεδομένων», συνέχισε ο κ. Σταθάκης, «ώστε σταδιακά να προκηρύξουμε εκ νέου τα 17 θαλάσσια οικόπεδα για τα οποία στο παρελθόν δεν υπήρξε επενδυτικό ενδιαφέρον».

Ο Υπουργός απέδωσε το αυξημένο ενδιαφέρον στη διαφορετική συγκυρία συνολικά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η οποία έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο των εξορυκτικών εταιρειών, μετά την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε γειτονικές χώρες. Ως αποτέλεσμα η ευρύτερη περιοχή αποκτά πρόσθετο ειδικό βάρος ως παραγωγός, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η αναγκαιότητα ασφαλούς σύνδεσης με τη μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά. Για τον λόγο αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, «η Κυβέρνηση προωθεί μεθοδικά την ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών, που θα αναδεικνύουν τη μοναδική γεωγραφική θέση της Ελλάδας, στο σταυροδρόμι των αγωγών που μεταφέρουν φυσικό αέριο από τις χώρες παραγωγούς στους Ευρωπαίους καταναλωτές». Παρέθεσε, δε, ενδεικτικά την κατασκευή των αγωγών TAP, IGB, Eastmed, Eurasia Interconnector καθώς και άλλων απαραίτητων υποδομών, όπως οι σταθμοί υγροποίησης αερίου.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό ο Υπουργός εκτίμησε «ότι η Σύμβαση που υπογράφουμε σήμερα θα αποδειχθεί ένα από τα πρώτα σημαντικά βήματα ώστε η χώρα να εξελιχθεί στον κεντρικό ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής».


πηγή http://ypeka.gr/