Tuesday, October 24, 2017

Σημαντική βελτίωση παρουσιάζουν οι ΜμΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Το χάσμα Βορρά – Νότου διατηρείται αναλλοίωτο .. - UEAPME

Το Ευρωβαρόμετρο για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις / Οκτώβριος 2017


Στη δημοσιότητα έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (UEAPME) το Ευρωβαρόμετρο β’ εξαμήνου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (για την ελληνική οικονομία, τα στοιχεία προέρχονται από την έρευνα οικονομικού κλίματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διενεργείται από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε εξαμηνιαία βάση, τα τελευταία πρωτογενή και επεξεργασμένα στοιχεία παρουσιάστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο). 

Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της UEAPME, το οικονομικό κλίμα για τις ΜμΕ παρουσιάζει σημαντική βελτίωση, και εμφανίζει τις υψηλότερες τιμές από την περίοδο εκδήλωσης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης (2007). 

Αυτή η βελτίωση του οικονομικού κλίματος οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανθεκτικότητα της εσωτερικής ζήτησης στην ευρωπαϊκή αγορά, γεγονός που ευνοεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδοτούν την ανάκαμψη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Οι κυριότερες δείκτες που επιδρούν στη σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος είναι οι παραγγελίες και ο κύκλος εργασιών (αυξημένη κατανάλωση). Οι κλάδοι με τον υψηλότερο βαθμό αισιοδοξίας είναι η μεταποίηση και οι κατασκευές, ένδειξη που οφείλεται στη βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος.


Από τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου για τις ΜμΕ προκύπτει ότι παραμένουν οι αδυναμίες σχετικά με τους ρυθμούς αύξησης της απασχόλησης και των επενδύσεων, οι οποίοι παραμένουν ασθενικοί. Επιπλέον, το χάσμα Βορρά – Νότου διατηρείται αναλλοίωτο- ίσως μάλιστα διευρύνεται οριακά, καθώς ο δείκτης οικονομικού κλίματος βρίσκεται στις 82,1 μονάδες για τις χώρες του Βορρά και στις 75,5 μονάδες για τις χώρες του Νότου. 

Αξιοσημείωτη είναι η αρνητική επίδοση που σημειώνει το μπλοκ των χωρών εκτός Ευρωζώνης και εκείνων που βρίσκονται υπό την επιρροή του «βρετανικού στέμματος», και οι οποίες συγκροτούν τον πυρήνα των υφιστάμενων των συνεπειών χωρών του Brexit (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Δανία), καθώς για αυτές τις ο δείκτης κλίματος ανέρχεται σε 68,2 μονάδες.






πηγή http://www.gsevee.gr/