Friday, February 23, 2018

Ιστορικό υψηλό κερδοφορίας για τα ΕΛΠΕ - Μέρισμα €0,40 ανά μετοχή για την χρήση του 2017 ..



Δελτίο Τύπου - 22 Φεβρουαρίου 2018 - ΕΛΠΕ - Αποτελέσματα Δ’ Τριμήνου / Έτους 2017

Ιστορικό υψηλό κερδοφορίας, λόγω λειτουργικών επιδόσεων και ευνοϊκού διεθνούς περιβάλλοντος διύλισης. Μείωση χρηματοοικονομικών εξόδων και πρόταση για διανομή συνολικού μερίσματος 2017 €0,40 ανά μετοχή 

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα Δ’ Τριμήνου, καθώς και τα ετήσια 2017. Tα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA του 2017 ανήλθαν στα €834 εκατ. (+14%), το υψηλότερο επίπεδο ιστορικά, κυρίως λόγω της βελτίωσης των επιδόσεων όλων των διυλιστηρίων του Ομίλου, με επίτευξη ιστορικού υψηλού υπερ-απόδοσης έναντι ενδεικτικών περιθωρίων και σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2016, καθώς και της διατήρησης της λειτουργικής διαθεσιμότητας των εγκαταστάσεων διύλισης σε υψηλά επίπεδα. Επιπλέον ο Όμιλος εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν στη δομή τιμολόγησης των αργών στη Μεσόγειο, επιτυγχάνοντας περαιτέρω σημαντική εξοικονόμηση στο κόστος αγοράς πρώτων υλών. Τα διεθνή περιθώρια διύλισης διατηρήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, με το ενδεικτικό περιθώριο συστήματος ΕΛΠΕ να σημειώνει αύξηση $0,5/bbl, ενώ μικρή υποχώρηση σημείωσε το δολάριο έναντι του ευρώ. 

Η σημαντική μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους κατά 18%, καθώς και η ενισχυμένη κερδοφορία των συνδεδεμένων επιχειρήσεων, κυρίως λόγω των επιδόσεων του ΔΕΣΦΑ, οδήγησαν σε ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας, με τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη να ανέρχονται στα €372 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 40%. 

Οι κλάδοι Εμπορίας και Πετροχημικών διατήρησαν τη συνεισφορά τους σε υψηλά επίπεδα παρά τις προκλήσεις του περιβάλλοντος, σημειώνοντας αύξηση πωλήσεων και βελτίωση λειτουργικών επιδόσεων. Τα Συγκρίσιμα EBITDA του κλάδου Εμπορίας ανήλθαν στα €107 εκατ., ενώ των Πετροχημικών στα €95 εκατ. 


Σε ό,τι αφορά στα Δημοσιευμένα Αποτελέσματα, σύμφωνα με ΔΠΧΠ, η ανάκαμψη των τιμών αργού πετρελαίου επηρέασε θετικά την αποτίμηση αποθεμάτων, οδηγώντας τα Καθαρά Κέρδη 2017 στα €384 εκατ. (+17%), καθώς και τα συνολικά έσοδα του Ομίλου, που σε συνδυασμό με την αύξηση των όγκων πωλήσεων, ανήλθαν στα €8 δισ. (+20%) 


Αναφορικά με τα αποτελέσματα Δ’ Τριμήνου, η επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος διύλισης, με την υποχώρηση των ενδεικτικών περιθωρίων και την ενδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου, οδήγησε τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA στα €170 εκατ. (-21%) και τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στα €59 εκατ. (-28%). Αξιοσημείωτη είναι η βελτίωση στη χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου με τα χρηματοοικονομικά έξοδα να καταγράφουν μείωση, για ένα ακόμα τρίμηνο, κατά 28% σε σχέση με το Δ’ Τριμ. 2016.


Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα ανωτέρω αποτελέσματα, αλλά και τις προοπτικές του 2018, το Διοικητικό Συμβούλιο πρότεινε στη Γενική Συνέλευση τη διανομή τελικού μερίσματος €0,25 ανά μετοχή, που αναλογεί σε συνολικό μέρισμα, για τη χρήση 2017, €0,40 ανά μετοχή. 


Αύξηση διεθνών τιμών αργού και υποχώρηση διεθνών περιθωρίων στο Δ’ Τρίμηνο 

Η ανάκαμψη των διεθνών τιμών αργού συνεχίστηκε στο Δ’ Τρίμηνο, καθώς ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε την επέκταση της συμφωνίας για έλεγχο της παραγωγής και εξαγωγών αργού. Η τιμή Brent κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στο Δ’ Τρίμηνο στα $62/bbl, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 ετών, ενώ για το σύνολο του 2017 ενισχύθηκε κατά $10/bbl σε σχέση με πέρυσι, στα $55/bbl. 

Η αύξηση των διεθνών τιμών αργού, σε συνδυασμό με την προσφορά προϊόντων, επηρέασε αρνητικά τα διεθνή περιθώρια στη Μεσόγειο, με τα περιθώρια τύπου FCC να διαμορφώνονται στα $4,6/bbl (-15%), και τα περιθώρια Hydrocracking στα $5,3/bbl (-3%). Στο σύνολο του έτους τα διεθνή περιθώρια ενισχύθηκαν με τα περιθώρια τύπου FCC να κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα $5,9/bbl (+17%), και τα περιθώρια Hydrocracking στα $5,2/bbl (+4%).

 Το ευρώ ενισχύθηκε περαιτέρω, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,18 δολάρια κατά μέσο όρο στο Δ’ Τρίμηνο και στα 1,13 για το σύνολο του 2017.






πηγή http://www.helex.gr/