Monday, February 5, 2018

Η Ελληνική βιομηχανία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα μέσα στην κρίση και πλέον παρουσιάζει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης ..- ΣΕΒ


Δελτίο Τύπου - 05 Φεβρουαρίου 2018 -  Άρθρο του Προέδρου ΣΕΒ κ. Θεόδωρου Φέσσα: «Χρειαζόμαστε μια ισχυρή βιομηχανία!», στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 3/2/2018

Η πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα της Επιτροπής Βιομηχανικών υποθέσεων της BusinessEurope, της κορυφαίας εργοδοτικής οργάνωσης της Ευρώπης, μετά από πρόσκληση του ΣΕΒ, ήταν μια σημαντική στιγμή για το ελληνικό παραγωγικό οικοσύστημα. 


Η συνάντηση αυτή, αποκτά ουσιαστική και συμβολική σημασία, διότι η BusinessEurope επέλεξε τη χώρα μας για να στείλει ένα κοινό μήνυμα –ότι δηλαδή η επανεκκίνηση της οικονομίας και η τόνωση της απασχόλησης στην Ευρώπη -και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα- μπορούν να αποκτήσουν βιώσιμη προοπτική, μόνο και εφόσον στηριχθούν σε μια ακμάζουσα και σύγχρονη βιομηχανική βάση. 


Δεν είναι τυχαίο ότι ο τομέας της βιομηχανίας και ειδικότερα της μεταποίησης έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως η καρδιά κάθε σύγχρονης οικονομίας. Παρέχει σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας, αποτελεί τη βάση της εξωστρέφειας, στηρίζει τα δημόσια έσοδα, μετατρέπει την καινοτομία σε επιχειρηματικότητα και καθορίζει την οικονομική θέση της χώρας. Όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν ισχυρή βιομηχανική βάση ανταποκρίθηκαν καλύτερα στους κραδασμούς του υφεσιακού κύκλου που χτύπησε την Ευρώπη το 2008-2011. Αυτός είναι ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνοντας μια ριζική στροφή στις πολιτικές των προηγούμενων χρόνων, επιχειρεί να ρίξει ξανά το βάρος των προσπαθειών της στην αύξηση του μεριδίου της βιομηχανίας στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ από 15% σε 20% , μέχρι το 2020 , μέσα από ένα συνεκτικό πλαίσιο στρατηγικών κατευθύνσεων και πολιτικών. 


Στη χώρα μας, η συνεχής απαξίωση της μεταποίησης έχει ριζώσει στην αντίληψη της Πολιτείας, στους νόμους, τον δημόσιο διάλογο και στην νοοτροπία μας, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της μεταποιητικής βάσης. Όμως η ελληνική βιομηχανία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα μέσα στην κρίση και πλέον παρουσιάζει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθαρών επενδύσεων και αύξησης θέσεων απασχόλησης. Λόγω των υψηλών πολλαπλασιαστικών επιδράσεών της, η συμβολή της παραμένει καθοριστική. Είναι πρωταθλητής στις εξαγωγές, είναι πολλαπλασιαστής απασχόλησης –μια στις τέσσερις θέσεις εργασίας στη χώρα οφείλεται σε δραστηριότητές σχετιζόμενες με τη βιομηχανία- και ακόμη στηρίζει αποφασιστικά τα δημόσια έσοδα και ασφαλιστικές εισφορές. 


Σήμερα η χώρα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης (κάτω του 9% στο ΑΕΠ έναντι 15% του ευρωπαϊκού μέσου όρου), αλλά η Πολιτεία εξακολουθεί να μην έχει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση βιομηχανικής πολιτικής και συγκεκριμένο εθνικό στόχο για την ανάπτυξη της. Τον περασμένο Νοέμβριο ο ΣΕΒ, η Ελληνική Παραγωγή και 4 περιφερειακοί Σύνδεσμοι Βιομηχανιών έκαναν κοινή παρέμβαση για την αναγέννηση της βιομηχανίας στην Ελλάδα, και έκτοτε αυτή την παρέμβασης την έχουν προσυπογράψει συνολικά 27 βιομηχανικοί σύνδεσμοι. Ποια είναι τα βασικά αιτήματα αυτής της παρέμβασης;

  • Ένα εθνικό σχέδιο για τη αναζωογόνηση της βιομηχανίας μας και την σταδιακή σύγκλισή της προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
  • Η δέσμευση όλων μας στην αύξηση της συμμετοχής της μεταποίησης στο 12% στο ΑΕΠ έως το 2020 και στο 15% μεσοπρόθεσμα. 
  • Η υιοθέτηση του του ανωτέρω στόχου θα πρέπει να γίνει με ευρεία συναίνεση και να υπηρετείται με συνέπεια ,ανεξαρτήτως εκλογικών κύκλων και πολιτικών αλλαγών. 
  • Η βιομηχανική στρατηγική και ο ποσοτικός στόχος πρέπει να αποτελούν πλέον δομικά στοιχεία του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου , που συζητείται αυτή την περίοδο. 
  • Η σύσταση Υπουργείου Βιομηχανίας με συγκέντρωση όλων των κατακερματισμένων αρμοδιοτήτων των συναρμόδιων υπουργείων.

Πιστεύουμε ότι αυτή η προσπάθεια έρχεται σε μία κρίσιμη συγκυρία: το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο της χώρας οδεύει προς ολοκλήρωση ,χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί η έμφαση που απαιτείται στη βιομηχανία, τόσο σε επίπεδο στόχων, όσο και εργαλείων πολιτικής για την επίτευξή τους. Οι αναλυτικές προτάσεις βιομηχανικής πολιτικής, που καταθέτουμε, τις οποίες μπορεί κανείς να μελετήσει στη σελίδα www.sev.org.gr, αποτελούν τη συνεισφορά της παραγωγικής Ελλάδας στον αναγκαίο δημόσιο διάλογο. 

Σήμερα, είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για να δημιουργηθεί ένας ενάρετος κύκλος παραγωγικής ανάπτυξης, που θα έχει καθοριστική σημασία για τις νέες θέσεις εργασίας, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη που έχει ανάγκη η χώρα μας.





πηγή http://www.sev.org.gr/