Tuesday, March 17, 2020

EU - Θα προστατεύσουμε τους πολίτες μας και το νόμισμά μας - 37 δισ. Ευρώ στην μάχη κατά του Covit - 19 - Mário Centeno


Release NEWS - Παρατηρήσεις του Mário Centeno μετά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 16ης Μαρτίου 2020

Είχαμε σήμερα μια τηλεδιάσκεψη για την ανταπόκρισή μας στην έκτακτη ανθρώπινη και οικονομική κρίση που προκάλεσε ο Coronavirus. Οι υπουργοί Οικονομικών συχνά αποτελούν πολύ δύσκολες επιλογές, αλλά σπανίως είναι θέματα ζωής και θανάτου. Εκ μέρους όλων των υπουργών που παρευρίσκονται, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω εκφράζοντας τη βαθύτατη συμπάθειά μου προς τους πολίτες και τα κράτη μέλη που πλήττονται από αυτή την κρίση και μια βαθιά ευχαρίστηση για όλους εκείνους που διακινδυνεύουν την υγεία τους για να σώσουν ζωές.

Θα προστατεύσουμε τους πολίτες μας και το νόμισμά μας. Ελάτε ό, τι μπορεί και με όλα όσα έχουμε. Η δέσμευσή μας να παρέχουμε υποστήριξη σε αυτή την εποχή της ανάγκης είναι απεριόριστη.

Θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται και περισσότερο, για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και να υποστηρίξουμε μια ταχεία ανάκαμψη. Όποια και αν είναι η περαιτέρω συντονισμένη και αποφασιστική πολιτική που απαιτείται, είμαστε έτοιμοι να την πάρουμε. Αυτό περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Εργαζόμαστε για τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται για να βοηθήσουμε την οικονομία να ανακάμψει.

Σήμερα καταρτίσαμε ένα πρώτο σύνολο εθνικών και ευρωπαϊκών μέτρων, καθορίζοντας ταυτόχρονα ένα πλαίσιο για περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση μιας ταχέως εξελισσόμενης κρίσης.

Η συνολική δημοσιονομική στήριξη στην οικονομία θα είναι πολύ σημαντική. Εκτός από τους ισχυρούς μας αυτόματους σταθεροποιητές, τα συνδυασμένα δημοσιονομικά μέτρα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ανέρχονται σε περίπου 1% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο και τα συνδυασμένα μέτρα ρευστότητας σε περίπου 10% του ΑΕΠ. Τα μέτρα ρευστότητας αποτελούνται κατά κύριο λόγο από συστήματα κρατικών εγγυήσεων και αναβαλλόμενες φορολογικές πληρωμές.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ τώρα λεπτομερέστερα στα μέτρα που ελήφθησαν.

Πρώτον, τα κράτη μέλη λαμβάνουν ισχυρά μέτρα για να υποστηρίξουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και να περιορίσουν τον ιό. Επίσης, θα παράσχουν στήριξη ρευστότητας στις επιχειρήσεις και θα υποστηρίξουν τους εργαζομένους που πλήττονται. Τα μέτρα προσαρμόζονται στις ανάγκες και τις συνθήκες κάθε κράτους μέλους.

Δεύτερον, οι συντονισμένες προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συμπληρώσουν τα εθνικά μέτρα.

Επικροτήσαμε την επενδυτική πρωτοβουλία Corona ύψους 37 δισ. Ευρώ, η οποία θα στηρίξει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, τις ΜΜΕ και την αγορά εργασίας. Ένα άλλο 28 δις ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία θα είναι πλήρως επιλέξιμο για αυτές τις δαπάνες.

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Επιτροπής και της Ομάδας ΕΤΕπ να κινητοποιήσουν δάνεια κεφαλαίων κίνησης ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που υποστηρίζονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενισχύοντας τα προγράμματα για τη διασφάλιση τραπεζικών πιστώσεων προς τις ΜΜΕ. Χαιρετίζουμε επίσης τις συνεχιζόμενες προσπάθειες αύξησης αυτού του ποσού σε 20 δισ. Ευρώ.

Χαιρετίσαμε επίσης τη δέσμη των μέτρων νομισματικής πολιτικής που έλαβε η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα με στόχο την υποστήριξη της ρευστότητας και των συνθηκών χρηματοδότησης για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Θα συμβάλει στην ομαλή παροχή πιστώσεων στην πραγματική οικονομία. Και - και αυτό είναι σημαντικό - θα αποφευχθεί ο κατακερματισμός των χρηματοπιστωτικών αγορών της ζώνης του ευρώ, ώστε να διατηρηθεί η πλήρης μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Λίγα λόγια για την ευελιξία. Οι κανόνες και οι κανονισμοί θα υποστηρίξουν την καταπολέμηση αυτής της ασθένειας και την οικονομική επιβάρυνση

Τονίσαμε σήμερα ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης διαθέτει όλη την ευελιξία που απαιτείται για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Και θα το χρησιμοποιήσουμε για να μπορέσουμε να λάβουμε τα μεγάλα μέτρα που απαιτούνται για την καταπολέμηση αυτής της κρίσης.

Χαιρετίσαμε την καθοδήγηση της Επιτροπής σχετικά με το πεδίο στήριξης των επιχειρήσεων που διατίθεται στο πλαίσιο των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Η Επιτροπή θα εγκρίνει τα πρόσθετα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής διαταραχής της οικονομίας, πράγμα που ισχύει ήδη για την Ιταλία και όλο και περισσότερο σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το τραπεζικό σύστημα διαδραματίζει βασικό ρόλο στην αποτροπή της μεταβολής αυτής της έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας σε μια κοινωνική και οικονομική κρίση για τους πολίτες μας. Χαιρετίσαμε τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για την πλήρη αξιοποίηση, κατά περίπτωση, της διαθέσιμης ευελιξίας στήριξης του τραπεζικού τομέα. Συγκεκριμένα, επικροτήσαμε επίσης τις αποφάσεις που έλαβε η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ, παρέχοντας προσωρινές κεφαλαιακές και επιχειρησιακές διευκολύνσεις στις τράπεζες της ζώνης του ευρώ.

Πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι οι πόροι που διατίθενται σε επίπεδο ΕΕ για την καταπολέμηση αυτής της κρίσης.

Όλα τα θεσμικά όργανα θα συμμετάσχουν στη συλλογική μας προσπάθεια για να νικήσουμε αυτόν τον ιό. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησα επίσης από την Επιτροπή και τον ΕΜΣ να διερευνήσουν τρόπους, στο πλαίσιο των εντολών τους, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει ο κοροναϊός.

Επιτρέψτε μου να κλείσω αυτό το θέμα υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι ένα πρώτο βήμα και η Ευρωομάδα θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση πολύ στενά και να είναι έτοιμη να δράσει γρήγορα. Έχουμε συμφωνήσει να παρακολουθήσουμε με τακτικές κλήσεις, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Θα συνεχίσουμε να δρούμε γρήγορα και αποφασιστικά στις εξελίξεις καθώς ξετυλίγονται.

Σήμερα, οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης να αναθεωρήσουμε πολύ σύντομα μερικά άλλα εκκρεμή ζητήματα στην ημερήσια διάταξή μας, δηλαδή τη μεταρρύθμιση της Συνθήκης ΕΣΜ και την ενισχυμένη επιτήρηση στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τη Συνθήκη, τον Δεκέμβριο καταλήξαμε σε μια συμφωνία - κατ 'αρχήν - σε όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση του ΕΜΣ, αλλά αφήσαμε να διευκρινιστούν ορισμένα νομικά ζητήματα.

Η δουλειά των βουλευτών μας ξεκαθαρίζει τα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα. Είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε σύντομα να κλείσουμε αυτό το μεγάλο κεφάλαιο. Επίσης, σχετικά με τη λεγόμενη τροποποιητική συμφωνία προς την IGA. Η εστίασή μας είναι τώρα πλήρως στον ιό corona και επομένως θα ολοκληρώσουμε πολιτικά τη μεταρρύθμιση της συνθήκης σε μια πιο κατάλληλη στιγμή.

Μια τελευταία λέξη για την Ελλάδα, συζητήσαμε σύντομα την πέμπτη ενισχυμένη έκθεση επιτήρησης σήμερα. Χαιρετίσαμε την καλή πρόοδο της εφαρμογής της μεταρρύθμισης. Η Ελλάδα μπόρεσε να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της για πέμπτη συνεχή χρονιά, φθάνοντας σε πρωτογενές πλεόνασμα 4% το 2019. Όλοι συμφωνούμε ότι φυσικά η Ελλάδα θα μπορέσει επίσης να κάνει πλήρη χρήση της ευελιξίας με τους δημοσιονομικούς κανόνες αντιμετώπιση των συνεπειών του ιού covit -19.

Επιτρέψτε μου να κλείσω αυτή τη συνέντευξη τύπου ευχόμαστε όλοι καλά. Αυτές είναι εξαιρετικές στιγμές κατά τις οποίες πρέπει να υποστηρίξουμε οπουδήποτε μπορούμε. Ειδικά για τους ανθρώπους και τις οικογένειες που επηρεάζονται από αυτή την ασθένεια, σας εύχομαι όλη τη δύναμη που χρειάζεστε για να περάσετε από αυτό.