Δελτίο Τύπου - Συμβούλιο της ΕΕ - 17 Δεκεμβρίου 2020 - Εγκρίθηκε το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027
Μετά από την χθεσινή συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Συμβούλιο εξέδωσε τον κανονισμό για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.
Ο κανονισμός προβλέπει έναν μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό 1 074,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις τιμές της ΕΕ των 27 στις 2018, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης.
Μαζί με το μέσο ανάκαμψης της επόμενης γενιάς της ΕΕ ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα επιτρέψει στην ΕΕ να παράσχει άνευ προηγουμένου χρηματοδότηση 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια για να στηρίξει την ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 και τις μακροπρόθεσμες προτεραιότητες της ΕΕ σε διαφορετικές πολιτικές περιοχές.
Ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός θα καλύψει επτά τομείς δαπανών. Θα παρέχει το πλαίσιο για τη χρηματοδότηση σχεδόν 40 προγραμμάτων δαπανών της ΕΕ κατά την επόμενη επταετή περίοδο.
Βασικά χαρακτηριστικά
Στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, η χρηματοδότηση της ΕΕ θα κατευθυνθεί προς νέες και ενισχυμένες προτεραιότητες σε όλους τους τομείς πολιτικής της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων. Η πολιτική συνοχής και η κοινή γεωργική πολιτική θα συνεχίσουν να λαμβάνουν σημαντική χρηματοδότηση και θα υποβληθούν σε εκσυγχρονισμό προκειμένου να διασφαλιστεί ότι συμβάλλουν καλύτερα στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης και στους πράσινους και ψηφιακούς στόχους της ΕΕ.
Συνολικά, περίπου το ένα τρίτο των δαπανών της ΕΕ στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού θα συμβάλει σε νέους και ενισχυμένους τομείς πολιτικής. Η χρηματοδότηση βάσει του νέου μέσου ανάκαμψης θα βοηθήσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης COVID-19, ενισχύοντας έτσι τον εκσυγχρονισμό και την ανθεκτικότητα.
Η ΕΕ θα δαπανήσει 132,8 δισεκατομμύρια ευρώ στον τομέα των δαπανών της ενιαίας αγοράς, της καινοτομίας και του ψηφιακού και 377,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη συνοχή, την ανθεκτικότητα και τις αξίες. Αυτά τα ποσά θα αυξηθούν σε 143,4 δισεκατομμύρια ευρώ και 1,099,7 δισεκατομμύρια ευρώ, αντίστοιχα, με πρόσθετη χρηματοδότηση από την ΕΕ της επόμενης γενιάς, συμπεριλαμβανομένων των δανείων προς τα κράτη μέλη. Περαιτέρω χρηματοδότηση ύψους 356,4 δισεκατομμυρίων ευρώ θα διατεθούν στον τομέα των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος (373,9 δισεκατομμύρια ευρώ με τη συμβολή της ΕΕ της επόμενης γενιάς).
Οι δαπάνες στους τομείς της μετανάστευσης και της διαχείρισης των συνόρων θα ανέλθουν σε 22,7 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια και 13,2 δισεκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας. Η χρηματοδότηση για τη γειτονιά της ΕΕ και τον κόσμο θα ανέλθει σε 98,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Νέα και ενισχυμένα προγράμματα
Προκειμένου να υποστηριχθεί η ψηφιακή μετάβαση, δημιουργείται ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης, η Digital Europe, για την προώθηση της μεγάλης κλίμακας ανάπτυξης και της χρήσης βασικών ψηφιακών τεχνολογιών, όπως εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και προηγμένων εργαλείων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Το ψηφιακό σκέλος της Διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» θα έχει επίσης σημαντική ώθηση στη χρηματοδότηση.
Ένα νέο πρόγραμμα EU4Health θα παρέχει μια ισχυρή βάση για δράση της ΕΕ στον τομέα της υγείας βάσει των διδαγμάτων που αντλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» θα επωφεληθεί από μια σημαντική αύξηση μόλις διατεθεί χρηματοδότηση βάσει του μέσου ανάκαμψης της ΕΕ.
Η υποστήριξη για τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων έχει επίσης ενισχυθεί σημαντικά, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης έως 10.000 συνοριοφυλάκων στη διάθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής έως το 2027. Στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, θα δημιουργηθεί ένα νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας ιδρύθηκε για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας, της αποδοτικότητας και της ικανότητας καινοτομίας της αμυντικής, τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης της ΕΕ.
Προγράμματα για νέους, όπως το Erasmus + και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, θα ενισχυθούν επίσης, με το πρόγραμμα Erasmus + να αναμένεται να τριπλασιάσει τον αριθμό των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.
Για να υποστηρίξει τις πιο ευάλωτες περιοχές με υψηλή ένταση άνθρακα κατά τη μετάβασή τους προς μια οικονομία ουδέτερης του κλίματος, δημιουργείται ένα νέο Ταμείο Μετάβασης. Θα λάβει χρηματοδότηση τόσο στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό όσο και στο μέσο ανάκαμψης της ΕΕ.
Επόμενα βήματα
Τα περισσότερα από τα τομεακά προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΕ αναμένεται να εγκριθούν στις αρχές του 2021 και θα εφαρμοστούν αναδρομικά από τις αρχές του 2021.
Για την εφαρμογή του μέσου ανάκτησης της ΕΕ επόμενης γενιάς, η απόφαση για τους ίδιους πόρους της ΕΕ θα πρέπει να εγκριθεί σε όλα τα κράτη μέλη σύμφωνα με τους συνταγματικούς τους κανόνες. Σύμφωνα με την απόφαση, η Επιτροπή θα εξουσιοδοτηθεί, σε εξαιρετική βάση, να δανείζεται έως 750 δισεκατομμύρια ευρώ σε τιμές 2018 στις κεφαλαιαγορές για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης COVID-19.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρηματοδότησης θα διοχετευθεί μέσω ενός μέσου αποκατάστασης και ανθεκτικότητας 672,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα υποστηρίξει τις δημόσιες επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη μέσω επιχορηγήσεων και δανείων, βοηθώντας τα να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19, καθώς και τις προκλήσεις που θέτουν οι πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις.