Tuesday, January 12, 2021

EU - Κατάρρευση του Τουρισμού λόγο της Πανδημίας - Report ECB

Publication - Εξελίξεις στον τομέα του Τουρισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19




Προετοιμασία των Vanessa Gunnella, Georgi Krustev και Tobias Schuler  -  Δημοσιεύθηκε ως μέρος του Οικονομικού Δελτίου της ΕΚΤ, τεύχος 8/2020 .


Ένα εμφανές χαρακτηριστικό της πανδημίας κοροναϊού (COVID-19) ήταν η απότομη και βαθιά μείωση της κινητικότητας, η οποία προκάλεσε πτώση στον τουρισμό, το εμπόριο ταξιδιωτικών υπηρεσιών και την κατανάλωση από μη κατοίκους. 

Το κλείδωμα και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης οδήγησαν σε έντονες μειώσεις στην κατά τα άλλα σταθερή κατανάλωση υπηρεσιών. Αυτό το πλαίσιο καταγράφει τις εξελίξεις στον τομέα του τουρισμού, συζητά πώς ο αντίκτυπος αυτών των εξελίξεων στην κατανάλωση ποικίλλει μεταξύ των χωρών και εξετάζει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάκαμψης στον τουρισμό και τα ταξίδια.


Η κάμψη του τουρισμού και των ταξιδιών, που αντικατοπτρίζει περιορισμούς και αβεβαιότητες που σχετίζονται με τη διασυνοριακή κυκλοφορία των ανθρώπων (π.χ. λόγω μέτρων καραντίνας), οδήγησε σε κατάρρευση της κατανάλωσης από μη κατοίκους. 


Οι συνέπειες αυτής της κατάρρευσης φαίνονται εξετάζοντας τη διαφορά μεταξύ της εγχώριας κατανάλωσης και της εθνικής κατανάλωσης (βλέπε πίνακα (α) του διαγράμματος Α) Το πρώτο περιλαμβάνει κατανάλωση μη κατοίκων, ενώ το δεύτερο περιλαμβάνει μόνο κατανάλωση κατοίκων. [ 1 ] Για παράδειγμα, στην Ιταλία και την Ισπανία, η εγχώρια κατανάλωση από μη κατοίκους μειώθηκε κατά περισσότερο από 90% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και παρόμοιες μειώσεις σημειώθηκαν στις καταναλωτικές δαπάνες κατοίκων αυτών των χωρών στο εξωτερικό, υπερβαίνοντας σημαντικά η πτώση της εθνικής κατανάλωσης.


Λόγω της μείωσης των διασυνοριακών ταξιδιών, τα κενά κατανάλωσης - η υπέρβαση της εγχώριας κατανάλωσης έναντι της εθνικής κατανάλωσης λόγω των καθαρών δαπανών από μη κατοίκους - σχεδόν έκλεισε το δεύτερο τρίμηνο του 2020 (βλ. Πίνακα (β) του διαγράμματος Α). [ 2


Με άλλα λόγια, ο τουρισμός λειτούργησε ως κανάλι ενίσχυσης του σοκ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 σε χώρες που είναι καθαροί εξαγωγείς ταξιδιωτικών υπηρεσιών (δηλαδή χώρες που δέχονται πολλούς τουρίστες, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία), βίωσαν μια απότομη συρρίκνωση της εγχώριας ιδιωτικής κατανάλωσης και ως δίαυλος απόσβεσης κραδασμών σε χώρες που είναι καθαροί εισαγωγείς ταξιδιωτικών υπηρεσιών (π.χ. Γερμανία). [ 3 ]


Πιο συγκεκριμένα, στους καθαρούς πιστωτές των ταξιδιωτικών υπηρεσιών, η κατάρρευση των καταναλωτικών δαπανών που κατοικούσαν σε μη μόνιμους κατοίκους προκάλεσε μείωση της εγχώριας κατανάλωσης περισσότερο από την εθνική κατανάλωση, ενώ το αντίθετο συνέβη σε χώρες που ήταν καθαρές οφειλέτες ταξιδιωτικών υπηρεσιών πριν από την έναρξη του COVID-19 πανδημία. Αυτό το πρότυπο αντικατοπτρίζεται επίσης στην απότομη επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου ταξιδιών των χωρών που είναι καθαροί εξαγωγείς ταξιδιωτικών υπηρεσιών και στη βελτίωση του ισοζυγίου των καθαρών εισαγωγέων (βλέπε πίνακα (α) του διαγράμματος Α). Τα διαθέσιμα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2020 δείχνουν μια μερική και ελλιπή επιστροφή των κενών κατανάλωσης στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν από την πανδημία.


Διάγραμμα Α





Copyright: European Central Bank
Directorate General Communications 
Sonnemannstrasse 20, 60314 Frankfurt am Main, Germany 
Tel.: +49 69 1344 7455, E-mail: 
media@ecb.europa.eu
Website: 
www.ecb.europa.eu


πηγή https://www.ecb.europa.eu/