Friday, October 5, 2018

Συντάξεις - Μας εκβίασαν για να ψηφίσουμε το μέτρο της περικοπής των Συντάξεων - Υπ. Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ..



Δελτίο Τύπου - Συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο στούντιο κοντά μας είναι ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος. Καλησπέρα σας Υπουργέ, άρτι αφιχθείς από το Λουξεμβούργο, κυριολεκτικά από το Eurogroup στο στούντιο της ΕΡΤ και σας ευχαριστούμε γι' αυτό.

Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Να είστε καλά. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως δεν είναι ώρα για προλόγους, θέλω να σας ρωτήσω αυτό που περιμένουν να ακούσουν όλοι οι Έλληνες. Θα περικοπούν οι συντάξεις;

Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Είμαι αρκετά αισιόδοξος, σχεδόν πολύ αισιόδοξος αλλά διπλωματικά το λέμε «συγκρατημένα αισιόδοξος», ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις. Δεν έχει δίκιο ο κ. Μητσοτάκης, δεν έχει δυο σενάρια ο προϋπολογισμός. Έχει ένα σενάριο που είναι η βάση που καταθέτουν όλες οι χώρες στην Commission, το οποίο λέει τι θα γίνει αν δεν κάνουμε τίποτε. Όλες οι χώρες όμως θέλουν να κάνουν κάτι. Άρα περιέχει τις προτάσεις μας, τι θέλουμε εμείς να κάνουμε. Αλλά δεν είναι δυο σενάρια, είναι τεχνικό το ζήτημα αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι η εναλλακτική, κατά κάποιο τρόπο.

Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Ούτε καν εναλλακτική. Το ένα είναι σα να μην θέλουμε να κάνουμε τίποτε. Προφανές είναι ότι όλες οι χώρες κάτι θέλουν να κάνουν. Άρα αυτό το έχεις εκεί μόνο για μέτρο σύγκρισης σε σχέση με τις ιδέες σου, τις προτάσεις σου για το 2019.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα καταργηθεί το μέτρο των συντάξεων ή θα το ξαναβρούμε μπροστά μας;

Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Όχι. Κοιτάξτε, νομίζω ότι μετά από το 2017 όπου αυτό το μέτρο το επέβαλλε το ΔΝΤ …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ψηφίσατε όμως.

Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Ναι, είχε πολύ δυσοίωνες προβλέψεις. Το ψηφίσαμε, γιατί είχαμε γερμανικές εκλογές, είχαμε κι άλλες εκλογές και είπαν κάποιες χώρες ότι εμείς θέλουμε το ΔΝΤ μέσα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας εκβίασαν κατά κάποιο τρόπο.

Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Μας εκβίασαν και μάλιστα ήταν κάτι που έπρεπε να κάνουμε, για να μπουν στο πρόγραμμα ενώ τελικά δεν μπήκαν στο πρόγραμμα. Τώρα αυτά είναι ιστορικά. Το σημαντικό δεν είναι αν η Ελληνική Κυβέρνηση τα δυο χρόνια μετά από την ψήφιση, έκατσε κάτω, δούλεψε, έβαλε στη μπάντα τον χλευασμό της αντιπολίτευσης ότι κοροϊδεύουμε τους συνταξιούχους και αντί αυτού δούλεψε σκληρά για να πείσει και τους θεσμούς και τα κράτη - μέλη ότι η μείωση των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο; Εμφανίσατε και μόνη σας τον κ. Σεντένο να λέει ότι δεν είναι διαρθρωτικό μέσο και ότι έχουμε και το δημοσιονομικό χώρο να κάνουμε και τα αντίμετρα. 

Εγώ θυμάμαι τη Νέα Δημοκρατία και την κα Γεννηματά στη συζήτηση για τις συντάξεις να μας κοροϊδεύουν ότι θα μειωθούν οι συντάξεις και ότι όχι μόνο θα μειωθούν οι συντάξεις αλλά θα έρθει μπροστά και η μείωση του αφορολόγητου [και να λένε] ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα. 

Τώρα νομίζω ότι έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να μην μειωθούν οι συντάξεις και να κάνουμε κομμάτι των αντιμέτρων το 2019, κομμάτι των αντιμέτρων το 2020, κομμάτι το 2021, κομμάτι το 2022.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε αισιόδοξος λοιπόν. Πότε εκτιμάτε ότι μπορεί να αποφασιστεί αυτό; Γιατί έχουμε κι ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, έχουμε ένα Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου αλλά εν τω μεταξύ εμείς θα πρέπει να έχουμε καταθέσει στην Κομισιόν το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στις 15 Οκτώβρη και μέχρι τις 21 Νοεμβρίου θα πρέπει να πάει στη Βουλή. Θα μπορούσαμε να καταθέσουμε δυο σενάρια, αυτό που λέτε;

Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Όχι. Φτάνουμε πολύ κοντά στο τέλος. Όπως σας είπα είμαι αισιόδοξος, δεν χρειάζεται ο κόσμος να ανησυχεί. Νομίζω ότι μέρα με την ημέρα πείθουμε όλο και περισσότερους, είναι πολύ ισχυρά τα επιχειρήματά μας. Είναι πολύ ισχυρά. 

Δεν είναι εύκολο οι Υπουργοί των Οικονομικών να πουν σε μια χώρα - που έχει 3,5% πλεόνασμα, το οποίο όχι μόνο φτάνει, αλλά υπάρχει και δημοσιονομικός χώρος να κάνει κι άλλα πράγματα - να κόψουν τις συντάξεις. Δεν είναι λογικό και νομίζω ότι επειδή ακριβώς έχουμε δουλέψει πάρα πολύ σκληρά, τελικά θα επικρατήσει η λογική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε όλους τους δανειστές θα επικρατήσει η λογική; Όλοι συμφωνούν; Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;

Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρόκειται ποτέ να πει «μπράβο σας συγχαρητήρια και εμείς το ίδιο θα κάναμε», νομίζω ότι θα πει τη γνώμη του που όμως έχει διαψευστεί εδώ και δυο τρία χρόνια, παρ' όλα αυτά και το ΔΝΤ έχει φτάσει στις δικές μας προβλέψεις, έχει γίνει μια σύγκλιση και γι' αυτό βλέπετε ότι δεν το σηκώνουν πολύ. Δικό τους μωρό ήταν, δικό τους παιδί ήταν, ίσως το αγαπάνε ακόμη αλλά κάποια στιγμή νομίζω κι αυτοί καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα, είναι διαφορετική η οικονομία από ό,τι ήταν όταν τα επέβαλλαν. Έχουν αλλάξει τα πράγματα από τότε και τώρα είναι ο χρόνος να αλλάξουμε σελίδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν το πετύχετε λοιπόν, το ευχόμαστε όλοι και δεν περικοπούν τα 2 δις αυτά των συντάξεων, δεν θα ενεργοποιηθούν όμως και μέτρα όπως η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα, επιπλέον θέσεις σε Παιδικούς Σταθμούς, περισσότερα σχολικά γεύματα. Πως θα τα αντιμετωπίσετε αυτά;

Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Πριν απαντήσω την ερώτησή σας να πω ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη ειρωνεία από αυτούς που μας έλεγαν ότι δεν υπάρχουν τα αντίμετρα, έτσι μας έλεγαν στη Βουλή ότι δεν υπάρχουν «ξεχάστε τα» έλεγαν στον ελληνικό λαό «είναι φούμαρα, είναι κάτι που πετάνε για να σας ρίξουν σκόνη στα μάτια» και τώρα κόπτονται ότι δεν θα υπάρχουν αντίμετρα.

Πρέπει να σας πω ότι η μόνη διαφορά είναι ότι αντί τα αντίμετρα να είναι σε δύο χρόνια θα γίνουν σε τέσσερα χρόνια. Δηλαδή αυτή είναι η μόνη ουσιαστική διαφορά για τα αντίμετρα- γιατί τα άλλα [ενν. τα μέτρα] κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνουν καθόλου όπως σας έχω πει ότι είμαι αισιόδοξος.

Ο Πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο πακέτο από τα μέτρα. Μερικά από τα αντίμετρα ήδη έχουν αρχίσει, γιατί είχαμε και το δημοσιονομικό χώρο επειδή δουλέψαμε πολύ σκληρά, ώστε τα επιδόματα για τα παιδιά να αρχίσουν από το 2018, δηλαδή ήδη έχουμε αντίμετρα 260 εκατομμύρια από πέρσι. 

Θα έχουμε και τα 750 τουλάχιστον, ακόμη το συζητάμε με την Κομισιόν μήπως είναι και περισσότερα, και αυτά είναι εκ των προτέρων –όχι ό,τι έλεγε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ! Άρα θα το δουν από 1/1/2019 τα μέτρα αυτά είναι εκ των προτέρων και μόνιμα. Δηλαδή όποιος πάρει το επίδομα στέγασης θα το πάρει από 1/1/2019, δηλαδή θα πάρει και το ’19, θα πάρει και το ’20 και το ’21 και το ’22 και πάει λέγοντας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπείτε στον πειρασμό να πάτε σε εκλογές αν πάρετε τις συντάξεις;

Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Εμείς νομίζω ότι έχουμε δείξει ότι έχουμε μεγάλη υπομονή. Ξέρουμε ότι ο χρόνος είναι μαζί μας. Ξέρουμε ότι όλο το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ότι θα βγει ο κόφτης, ότι δεν θα κλείσετε την αξιολόγηση, ότι δεν θα πάρετε τίποτε για το χρέος, ότι θα αναγκαστείτε να μειώσετε τις συντάξεις, όλο αυτό το αφήγημα ένα - ένα πέφτουν αυτά τα λεγόμενα; … Γιατί να πάμε γρήγορα εμείς στις εκλογές; Άλλοι καίγονται μήπως κάτι γίνει και μπορούν να κερδίσουν τις εκλογές. Ο χρόνος είναι με το μέρος μας. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η στάση που έχει τηρήσει η Κυβέρνηση στο μακεδονικό κ. Υπουργέ, έχει πάρει εύσημα των συμμάχων. Εμείς βλέπουμε ότι έχει αλλάξει το κλίμα με τη συμφωνία των Πρεσπών, ανάμεσα τις δυτικές χώρες που είναι σύμμαχοί μας και δανειστές κατ’ επέκταση. Έπαιξε ρόλο;

Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Όταν έχεις μια σοβαρή Κυβέρνηση, αυτή η συμμαχική Κυβέρνηση που λύνει προβλήματα προφανώς αρέσει στον κόσμο. Ήταν ένα πρόβλημα που ήταν παραπάνω από 25 χρόνια, ήταν ένα πρόβλημα που δημιούργησε ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικές συνθήκες στη βόρεια Ελλάδα. Γιατί δεν μπορεί να έχεις ανάπτυξη και η Θεσσαλονίκη να είναι το κέντρο των Βαλκανίων αν κοιτάει προς την Αθήνα, το λέω και σαν μισός Θεσσαλονικιός. Όσο η Θεσσαλονίκη κοιτάει προς το νότο, θα χάνει. Μόνο όταν ανοίξει ο δρόμος προς τα Βαλκάνια θα κερδίσει. Άρα είναι μια συμφωνία που είναι σημαντική, δημιουργεί ειρήνη και ασφάλεια εκεί που έχουμε προβλήματα από παντού και νομίζω και αυτό το χαιρετάνε. Δεν υπήρχε καμία συναλλαγή γι' αυτό το θέμα, ούτε θέλαμε συναλλαγή, ούτε μας πίεσαν. Εμείς θέλουμε να λύνουμε προβλήματα. Όπως λύσαμε το πρόβλημα των Μνημονίων βγάζοντας τη χώρα από το Μνημόνιο, λύσαμε κι ένα πρόβλημα που κρατούσε 25 χρόνια που οι προηγούμενες Κυβερνήσεις δεν ήθελαν να το λύσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα μια πολιτική ερώτηση. Υπάρχει ένα θέμα ότι το μακεδονικό, θα επηρεάσει τη σχέση των δυο κυβερνητικών εταίρων και κατ’ επέκταση και τον κυβερνητικό συνασπισμό. Εσείς πως το κρίνετε αυτό; Θεωρείτε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν κι άλλες συμμαχίες στο εσωτερικό της Κυβέρνησης;

Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Εγώ θέλω με τους συμμάχους στην Κυβέρνηση να έχουμε μια καθαρή σχέση. Δεν είμαι της άποψης ότι είμαστε με τους ΑΝΕΛ όταν τα πράγματα ήταν καλά και βγαίναμε από το Μνημόνιο και τώρα που αφού μας βοήθησαν δεν μας νοιάζει και βρίσκουμε άλλους συμμάχους. Εγώ θεωρώ από τη δική μας μεριά ότι υπάρχει αυτή η αλληλεγγύη, ότι περάσαμε πάρα πολλά μαζί και οι βουλευτές μας και οι βουλευτές τους πέρασαν πάρα πολλά, είχαν μεγάλο χλευασμό και άρα δεν αλλάζεις έτσι τους συμμάχους σου, όπως σε βολεύει.

Από την άλλη μεριά αν οι ΑΝΕΛ δεν μπορούν να το αντέξουν αυτό, πρέπει να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις. Εμείς θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό το μακεδονικό, είναι σημαντικό να λυθεί και είμαστε αποφασισμένοι να το λύσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 2019 σε κάθε περίπτωση θα είναι μια εκλογική χρονιά. Εσείς θα καταθέτατε τον ίδιο προϋπολογισμό αν δεν ήταν εκλογική χρονιά, Υπουργέ; 

Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Ναι και γι' αυτό είμαστε νομίζω τόσο αξιόπιστοι. Αυτό που κάναμε εμείς, είπαμε ότι θέλουμε έναν προϋπολογισμό αλλά και μια αναπτυξιακή στρατηγική, που όπως θυμάστε το είχαμε συζητήσει και την άλλη φορά που ήρθα στο πρόγραμμά σας και αυτή η αναπτυξιακή στρατηγική όπως και ο προϋπολογισμός να είναι αξιόπιστο πράγμα σε πολλά κοινά: και στους δανειστές και στους πιστωτές και στα κράτη - μέλη και στους θεσμούς, αλλά προπαντός στον ελληνικό λαό, που αυτός έχει τραβήξει πολλά.

Γι' αυτό είπαμε και προς τα έξω και προς τα μέσα ότι θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό, γι' αυτό είπαμε ότι θα έρθουν πίσω οι συλλογικές συμβάσεις. Δεν είπαμε ότι θα κάνουμε εκπλήξεις να πούμε ότι είμαστε καλά παιδιά και θα ασχοληθούμε μόνο με το επενδυτικό κλίμα, που πρέπει να ασχοληθούμε με το επενδυτικό κλίμα και μετά να έρθει σαν έκπληξη ότι «ξέρετε, ξαφνικά θα αυξήσουμε και τον κατώτατο μισθό».

Ό,τι κάναμε το έχουμε ανακοινώσει. Υπάρχει τεράστια διαφάνεια τι θα κάνουμε και στον προϋπολογισμό και στο αναπτυξιακό μας σχέδιο, ποιες είναι οι προτεραιότητές μας, γιατί ο κόσμος της εργασίας είναι στον πυρήνα της σκέψης μας για την ανάπτυξη και νομίζω ότι μπορούν να μας κρίνουν με αυτή τη διαφάνεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρακολουθείτε τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και την αντίδραση των αγορών βεβαίως. Θεωρείτε ότι έχει επιδράσει και σε ποιο βαθμό η ανακοίνωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού; Τι βλέπετε να επιδεινώνεται το κλίμα και λόγω της Ιταλίας και των επικρίσεων που δέχτηκε στο Eurogroup; 

Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Έχω προσέξει σε αυτά και την χαρά της αντιπολίτευσης, δηλαδή βλέπω ότι κάθε φορά που αυξάνονται τα επιτόκια επιστρέφει ένα χαμόγελο στα χείλη τους, ενώ δεν έχουν κάτι άλλο να ευχαριστηθούν. 

Νομίζω γενικά ότι οι αγορές είναι δύσκολα τους τελευταίους τρεις μήνες, όχι μόνο γι' αυτό που είπατε για την Ιταλία αλλά και για την Τουρκία και για τις αναδυόμενες αγορές, ότι είναι μια δύσκολη κατάσταση. Και γι' αυτό είναι πολύ καλό που πήραμε το buffer, δηλαδή αυτό το απόθεμα. Και δεν ισχύει αυτό που λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν μας νοιάζει αν θα βγούμε ή όχι. Μας νοιάζει και πολύ και έχουμε σχέδιο να βγούμε, απλώς είμαστε στην ευχάριστη θέση να επιλέξουμε εμείς το timing. Το πότε θα βγούμε. Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα να έχεις αυτό το απόθεμα. 

Όχι ότι δεν χρειάζεται να βγεις, θα βγούμε και θα έχουμε και σχέδια να πληρώσουμε και πιο νωρίς και το ΔΝΤ και το ΕΚΤ και αυτό είναι μια αναδιάρθρωση, ξέρετε. Γιατί αλλάζουμε ένα ακριβό χρέος με ένα φτηνό χρέος. Όλα αυτά είναι σχεδιασμένα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα πάρουμε από το μαξιλάρι;

Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς, αλλά ένα πράγμα που θέλω να πάρουμε και αρκετά γρήγορα είναι …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι σαφές ότι μας παρέχει ασφάλεια.

Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: …είναι να εξαγοράσουμε ένα χρέος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που είναι ακριβό χρέος. Όταν το κάνεις αυτό, μειώνεις το μαξιλάρι που δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι μεγάλο για πάντα και συγχρόνως κάνεις μια αναδιάρθρωση του χρέους και βοηθάμε και τη δική μας Κυβέρνηση, αλλά και τις επόμενες Κυβερνήσεις, όποιος κι αν είναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνομιλείτε καθημερινά με Ευρωπαίους αξιωματούχους, σημαντικά πολιτικά στελέχη και θα ήθελα να μου πείτε πόσο τους απασχολεί η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη και μάλιστα ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου. Γίνονται κάποιες διεργασίες για ένα προοδευτικό μέτωπο; 

Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Εγώ είμαι οπαδός αυτό που λέγεται «κόκκινο – κόκκινο – πράσινο». Αυτό το «κόκκινο – κόκκινο – πράσινο», για να το εξηγήσουμε, είναι: οι Σοσιαλδημοκράτες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη -και όχι στην Ελλάδα δυστυχώς- που έχουν μια μεταβολή σε αριστερότερες και πιο κοινωνικά ευαίσθητες θέσεις, η Αριστερά η δική μας η Αριστερά και οι Πράσινοι.

Δεν είμαι υπέρ του να πάμε εμείς με τους Σοσιαλδημοκράτες, ίσα - ίσα εμείς αποδεικνύεται ότι κάναμε την κριτική για το νεοφιλελευθερισμό, ότι οι τις ανισότητες αυτές που δεν αντιμετώπιζαν οι Σοσιαλδημοκράτες θα τις βρούμε μπροστά μας. Αλλά λέω επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό αν σκεφτείτε τον Όρμπαν, αν σκεφτείτε τι γίνεται στην Ιταλία, αν σκεφτείτε τι γίνεται στην Πολωνία, να είναι αυτές οι τρεις οικογένειες να συζητήσουν δέκα πολιτικές και να μπορούν οι Πράσινοι να προωθήσουν επτά, εμείς οκτώ, οι Σοσιαλδημοκράτες πέντε, έξι, εννιά… αλλά να φανεί στον κόσμο ότι από την προοδευτική μπάντα, υπάρχει κάτι καινούργιο. Υπάρχουν άνθρωποι με ιδέες πως μπορούν να κάνουν μια Ευρώπη που είναι όχι μόνο πιο φιλική στην ανάπτυξη, αλλά και πιο κοινωνικά ευαίσθητη και αντιμετωπίζει τις περιφερειακές ανισότητες.

Αυτό που λέει η κα Γεννηματά να κατεβούμε μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, δεν το λύνουν αυτό. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια Δεξιά σκληρή, μια Δεξιά που είναι και νεοφιλελεύθερη που δεν θα βοηθήσει τον κόσμο της εργασίας και εθνικιστική. 

Και άρα οι προοδευτικές δυνάμεις επειδή το έχουν ξαναζήσει αυτό το παραμύθι, έχουν χρέος όχι να έχουν μια σύγκλιση να είναι η ίδια οικογένεια, αλλά οικογένειες που συζητάνε ανάμεσά τους και δημιουργούν προτάσεις και ιδέες που μπορούν να πάνε την Ευρώπη μπροστά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια πρόβλεψη για κάλπες βουλευτικές;

Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Εγώ σας είπα από την αρχή: ο χρόνος είναι μαζί μας. Οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι καλύτεροι το ’19 από το ’18 …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ηγείστε κι ενός Υπουργείου που επιθυμεί και τη σταθερότητα βεβαίως.

Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Ναι, και βλέπω ότι το ’19 θα έχουμε περισσότερη ανάπτυξη από το ’18 και το ’18 έχουμε περισσότερη από το ’17, το ’19 θα έχουμε περισσότερους ανθρώπους σε δουλειά από ό,τι είχαμε το ’18 και περισσότερους το ’18 από το ’17. Βλέπω ότι θα μπορούμε να κάνουμε τα αντίμετρα χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις, ο χρόνος είναι μαζί μας. Νομίζω ότι άλλοι πανικοβάλλονται. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ευχαριστήσω πολύ Υπουργέ που ήσασταν απόψε κοντά μας.

Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Να είστε καλά.