Thursday, May 28, 2015

Εθνική Τράπεζα......Μήνυμα Διευθύνων Συμβούλου (Αποτελέσματα 1ου Τριμήνου)

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

Μήνυμα Διευθύνων Συμβούλου



Παρά τις δύσκολες συνθήκες που επηρέασαν κυρίως την ρευστότητα αλλά και την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, η Εθνική Τράπεζα κατάφερε να επιτύχει αποτελέσματα που αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά την ευελιξία του επιχειρηματικού της μοντέλου.

Σε επίπεδο ρευστότητας, η ΕΤΕ επωφελείται από την κυρίαρχη θέση της στις εγχώριες καταθέσεις ταμιευτηρίου που έχουν σημειώσει σχετική ανθεκτικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου αβεβαιότητας, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη κατηγορία καταθέσεων. Η ΕΤΕ συνεχίζει να διατηρεί τρέχον δείκτη δανείων προς καταθέσεις σημαντικά χαμηλότερο της μονάδας . Ταυτόχρονα, τα διαθέσιμα ενέχυρα προς το Ευρωσύστημα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, που αντιστοιχούν περίπου στο 25% των εγχώριων καταθέσεων. Αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, ο ρυθμός δημιουργίας εγχώριων επισφαλειών αυξήθηκε κατά το α’ τρίμηνο του έτους, αντανακλώντας τις πρόσκαιρες συνθήκες έντονης αβεβαιότητας. Η διενέργεια υψηλότερων προβλέψεων κατά το α’ τρίμηνο όχι μόνο κάλυψε πλήρως την αύξηση αυτή, αλλά ενίσχυσε περαιτέρω τον δείκτη κάλυψης επισφαλών απαιτήσεων που πλέον ανέρχεται σε 61%.


Σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων ο Όμιλος παρουσίασε αυξημένα λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων της τάξης των €418 εκατ. (+6% σε ετήσια βάση), επίπεδο κερδοφορίας που σχεδόν κάλυψε τις διενεργηθείσες προβλέψεις, οδηγώντας σε μικρή λειτουργική ζημία της τάξης των €28 εκατ. Τα συνολικά αποτελέσματα του Ομίλου παρουσίαζαν ζημίες ύψους €159 εκατ., αντανακλώντας κυρίως την επιβάρυνση από τα μη επαναλαμβανόμενα εγχώρια χρηματοοικονομικά αποτελέσματα. Η κερδοφορία σε Τουρκία και ΝΑ Ευρώπη διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, ανερχόμενη σε €114 εκατ., και €17 εκατ. αντίστοιχα.

Η κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου παρέμεινε ισχυρή, με τον δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων να ανέρχεται σε 12.1%, χωρίς να περιλαμβάνονται κεφαλαιακές ενέργειες, υποδηλώνοντας την ισχυρή θέση της Εθνικής στο έντονα μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Αθήνα, 28 Μαΐου 2015
Λεωνίδας Φραγκιαδάκης
Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΕ