Μεταφορά από κείμενο μετάφρασης...
report Nasdaq
ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ - Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε σε έκθεσή της την Πέμπτη ότι η ελληνική κρίση χρέους θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο στην ευρωζώνη εάν η Αθήνα δεν καταλήξει σε συμφωνία χρηματοδότησης με τους διεθνείς πιστωτές της γρήγορα, υπογραμμίζοντας τα high stakes που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις της χώρας με την τους δανειστές της.
Ακόμα, σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Vítor Constâncio πήγε ανησυχίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι η Ελλάδα μπορεί τελικά να αναγκαστεί να βγει από το ευρώ σε περίπτωση που αποτύχει να πληρώσει τα χρέη της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλους πιστωτές.
Τα σχόλιά του ήρθαν εν μέσω ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με το καθεστώς των συνομιλιών του χρέους στην Ελλάδα, με την Αθήνα να κτυπά ένα αισιόδοξο τόνο ότι μια συμφωνία είναι εντός εμβέλειας, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι οι δύο πλευρές εξακολουθούν να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες.
Μια ελληνική χρεοκοπία δεν θα σήμαινε αυτομάτως ότι οι τράπεζες της είναι αφερέγγυες, ο κ Constâncio, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που συνοδεύει την απελευθέρωση του έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη.Όμως, η ΕΚΤ θα πρέπει να περιλαμβάνει τις συνέπειες ενός τέτοιου γεγονότος σε ανάλυσή της για την οικονομική ευρωστία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό τα δάνεια της ΕΚΤ για χρηματοδότηση, είπε.
"Δεν υπάρχει αυτόματη σύνδεση μεταξύ προεπιλογή της ελληνικής κυβέρνησης και τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών," ο κ Constâncio, δήλωσε, τονίζοντας τη λέξη «αυτόματη». Σημείωσε ότι το μερίδιο των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο σύνολο του τραπεζικού κεφαλαίου είναι αρκετά μικρό. Ένα τέτοιο περιστατικό μπορεί να επηρεάσουν την ανάλυση απομείωση της ΕΚΤ από την έκθεση των ελληνικών τραπεζών προς το κράτος, πρόσθεσε.
Ο κ Constâncio είπε ότι ήταν πεπεισμένος ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ.
"Είναι δύσκολο να δημιουργηθεί μια αφήγηση, όπου η ακραία περίπτωση μπορεί να συμβεί», είπε. Μια χώρα δεν μπορεί νομίμως να απελαθεί από το μπλοκ νόμισμα, σημείωσε, προσθέτοντας ότι ένα αυξανόμενο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών έχουν δηλώσει ότι θέλουν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ.
Παρόλα αυτά, η ΕΚΤ προειδοποίησε εναντίον του εφησυχασμού δύο φορές ετησίως, έκθεση Financial Stability Review, η οποία εξετάζει την κατάσταση των χρηματοπιστωτικών αγορών της Ευρώπης και προσδιορίζει προβληματικά σημεία. «Οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών στις εξελίξεις στην Ελλάδα αποσιωπήθηκε μέχρι σήμερα, αλλά και με την απουσία μιας ταχείας συμφωνίας για τις ανάγκες των διαρθρωτικών εφαρμογής, ο κίνδυνος μιας ανοδικής προσαρμογής των ασφαλίστρων κινδύνου που ζητούνται για τα ευάλωτα ηγεμόνες της ζώνης του ευρώ θα μπορούσαν να υλοποιηθούν," η ΕΚΤ είπε.
Η Ελλάδα είναι σε παρατεταμένες διαπραγματεύσειςμε τους πιστωτές της ευρωζώνης για το μέλλον της συμφωνίας διάσωσης της. Την Πέμπτη, η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε μια συμφωνία είναι κοντά. «Η αισιοδοξία που εκφράζεται από την ελληνική κυβέρνηση βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Οι συνθήκες είναι ώριμες για να έχουμε μια διαπραγμάτευση."
πηγή http://www.nasdaq.com/