Monday, May 11, 2015

Έρευνα του ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη


Μεταφορά από κείμενο μετάφρασης...

Κεντρική, Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη: Προσέξτε την Credit Gap
Υποτονικές  επενδύσεις,  εμμένει το πιστωτικό χάσμα
Μεγάλο μέρος της περιοχής CESEE εξακολουθεί να μην έχει ανάπτυξη επενδύσεων (Διάγραμμα 1).Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, οι επενδύσεις γίνονται να προσφέρουν μόνο θετική συμβολή στην ανάπτυξη στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Οι αβεβαιότητες σχετικά με την ευρωστία της παγκόσμιας και της ζώνης του ευρώ παραμένουν , και οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι μόνο εν μέρει υπαίτιες . Το βάρος του χρέους του ιδιωτικού τομέα είναι ένας άλλος παράγοντας.

Από την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι περισσότερες χώρες της περιοχής έχουν μειώσει σημαντικά τις επενδύσεις και την αύξηση της αποταμίευσης. Ωστόσο το ιδιωτικό χρέους προς το ΑΕΠ έχει μειωθεί μόνο σε λίγες χώρες. Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει ένα συνδυασμό της βαθιάς ύφεσης, χαμηλό πληθωρισμό, και τις επιπτώσεις της υποτίμησης του νομίσματος για το δημόσιο χρέος. 

                                        C: \ Users \ GBhatt \ AppData \ Local \ Microsoft \ Windows \ Temporary Internet Files \ Content.Outlook \ WZ143NOL \ REI_cht1.jpg

Χώρες της ΚΑΕ έχουν δει λιγότερο από ένα κύκλο κρίσεως -και-περικοπών  και, ως εκ τούτου, αντιμετωπίζουν λιγότερο από μια πρόκληση απομόχλευσης από ό, τι οπουδήποτε αλλού στην περιοχή. Ενώ οι χώρες της Βαλτικής έχουν σημειώσει πρόοδο στη μείωση του ιδιωτικού χρέους και τα επισφαλή δάνεια, μια σειρά από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης χρειάζονται περαιτέρω προσαρμογή.

Ενώ η απομόχλευση είναι απαραίτητο, τείνει να διαρκέσει περισσότερο και θα σήμαινε μεγαλύτερες απώλειες εξόδου, αν το πρόβλημα του χρέους είναι βαθιά ριζωμένη, και  οι μακροοικονομικές πολιτικές δεν είναι επαρκώς υποστηριζόμενες, και αν τα θεσμικά πλαίσια είναι λιγότερο ευέλικτα. Η ισχύς του χρηματοπιστωτικού τομέα και του εξωτερικού περιβάλλοντος που έχει σημασία επίσης. Οι Χώρες της Βαλτικής έχουν προσαρμοστεί πιο γρήγορα από ότι οι χώρες της ΝΑΕ, χάρη σε πιο ευέλικτα τα θεσμικά τους όργανα και οι ισχυρότεροι δεσμοί τους με χώρες που έχουν πληγεί λιγότερο από την κρίση.
Ένα  θετικό "πιστωτικό περιθώριο  " υπάρχει όταν το ιδιωτικό χρέος είναι υψηλό, σε σχέση με τα θεμελιώδη μιας χώρας - το ΑΕΠ και τα ονομαστικά επιτόκια. Μετά την κρίση οι  προσπάθειες απομόχλευσης δεν έχουν καταφέρει να γεφυρώσουν το χάσμα σε πολλές χώρες. Στο τέλος του 2013, τα κενά πίστωσης ήταν ακόμη μεγάλη σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Τουρκία (Διάγραμμα 2). Οι επιχειρήσεις στις χώρες αυτές είναι επίσης συνήθως περισσότερο εκτεθειμένοι στη ρευστότητα ή τη φερεγγυότητα των κινδύνων.

                                 C: \ Users \ GBhatt \ AppData \ Local \ Microsoft \ Windows \ Temporary Internet Files \ Content.Outlook \ WZ143NOL \ REI_cht2.jpg
Οι προβλέψεις της πιστωτικής χάσμα στο μεσοπρόθεσμο δείχνουν ότι το βάρος του χρέους θα εξακολουθήσει να αποτελεί τροχοπέδη για την πίστωση και την ανάπτυξη σε ορισμένες χώρες, εάν δεν αναληφθεί αποφασιστική δράση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη Βουλγαρία, την Κροατία και την Ουκρανία

πηγή http://www.imf.org/