Thursday, May 28, 2015

Παγκόσμια Τράπεζα: Η ανάκαμψη της Ευρώπης ενισχύεται , έστω και αργά και με σημαντικούς κινδύνους.......Δελτίο Τύπου

Μεταφορά από κείμενο μετάφρασης...

                                                                         ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ

Παγκόσμια Τράπεζα: Η ανάκαμψη της Ευρώπης  ενισχύεται , έστω και αργά και με σημαντικούς κινδύνους


Βρυξέλλες, 28 Μαΐου 2015-

 Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί και να πάρει όλη την Ευρώπη, από το μηδέν το 2013 και 1,3 τοις εκατό το 2014, σε 1,8 τοις εκατό και 2,0 τοις εκατό το 2015 και το 2016 αντίστοιχα. Χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΕΕ-ΚΑΕ) θα συνεχίσει να αυξάνεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με την ανάπτυξη να αυξάνεται κατά 2,4 τοις εκατό το 2015, βασίζεται στην ισχυρή ζήτηση από τους καταναλωτές, με τη σταδιακή επιστροφή των επενδύσεων, και τη συνεχιζόμενη αύξηση των εξαγωγών, λέει η νέα Παγκόσμια Τράπεζα Τακτικές Οικονομική Έκθεση της ΕΕ που ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες.


Η επιτάχυνση του 2014 ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, τέλος, επέστρεψε στην ανάπτυξη μετά από σημαντικές οικονομικές και αναδιάρθρωση της οικονομίας, και παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την οικονομική στελέχη στην Ελλάδα και γενικά αδύναμο παγκόσμιου εμπορίου.

«Οι εξαγωγές αποτέλεσαν την κύρια κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης σε πολλές χώρες της ΕΕ-ΚΑΕ, όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία," δήλωσε ο Mamta Murthi, Παγκόσμια Διευθυντής Χώρας της Τράπεζας για την Κεντρική Ευρώπη και τις Βαλτικές Χώρες . »που έχει εν μέρει λόγω των ξένων άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ), βοηθώντας τις χώρες ενταχθούν παγκόσμιες αλυσίδες αξίας και τις εξαγωγές «push».Ωστόσο, όπως ΑΞΕ έχει μειωθεί μετά την κρίση, υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για τις χώρες να επικεντρωθούν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την ανάπτυξη των δεξιοτήτων, της ενθάρρυνσης της καινοτομίας, επενδύοντας σε υποδομές, καθώς και τη μείωση των κανονιστικών φραγμών για να ενθαρρυνθεί η ανανεωμένη άμεσων ξένων επενδύσεων και την αύξηση των εξαγωγών. "

Σύμφωνα με την έκθεση, η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της βελτίωσης στην αγορά εργασίας θα συντελέσουν στο να περιοριστεί το ποσοστό των ατόμων που απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Από το 2008, το μερίδιο της ΕΕ-ΚΑΕ των ατόμων που απειλούνται από τη φτώχεια αυξήθηκε σε πάνω από 23 τοις εκατό, όπως επιβράδυνση της ανάπτυξης οδήγησαν σε απώλειες θέσεων εργασίας, ιδίως μεταξύ των νέων και των λιγότερο ειδικευμένων, ωθώντας τους κάτω από το όριο της φτώχειας. Πηγαίνοντας προς τα εμπρός, η έκθεση αναφέρει ότι η οικονομική ανάκαμψη και η μείωση των ποσοστών ανεργίας, μαζί με την αυξημένη δημοσιονομική χώρο για κοινωνικές δαπάνες σε ορισμένες χώρες της ΕΕ-ΚΑΕ, θα οδηγήσει στη σταδιακή μείωση της φτώχειας.

               

Ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης για την Ευρώπη είναι συγκρατημένα αισιόδοξος, τροφοδοτείται από την εφάπαξ πτώση των τιμών του πετρελαίου και της ΕΚΤ ποσοτικής χαλάρωσης, η έκθεση αναφέρει ότι πρέπει διάφορους κινδύνους να είναι προσεκτική διαχείριση, συμπεριλαμβανομένων των: (1) την ενδεχόμενη αύξηση της μεταβλητότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ εφαρμόζουν αποκλίνουσες νομισματική πολιτική? (2) φρέσκο ​​πίεση στα δημόσια οικονομικά από το συνδυασμό χαμηλού πληθωρισμού και μέτριας ανάπτυξης? (3) η περιορισμένη διαθεσιμότητα των νέων δανείων για επενδύσεις, λόγω των χαμηλών αποδόσεων και ατελής τράπεζα μεταρρυθμίσεις? και (4) τις δυνητικές αρνητικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη που απορρέουν από τις συνεχιζόμενες οικονομικές πιέσεις στην Ελλάδα ή συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Theo Τόμας, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Κεντρικής Ασίας και του επικεφαλής της ομάδας του RER ΕΕ , "Η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πρόκληση για πολλές χώρες είναι η μετατόπιση της πολιτικής από δημοσιονομικής και μακροοικονομικής προσαρμογής για την επίτευξη διαρθρωτικών μέτρων για την προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν τη συνεχιζόμενη μείωση των δυσκαμψιών στην αγορά εργασίας, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη μείωση των εμποδίων στο εμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών εντός της ΕΕ), καθώς και την προώθηση των δεξιοτήτων που απαιτούνται για τη δυναμική δημιουργία θέσεων εργασίας και την καινοτομία. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με οικονομικά προσιτές κοινωνικές πολιτικές που θα συμβάλλουν στην προστασία των πιο ευάλωτων, με παράλληλη προώθηση μεγαλύτερης κοινωνικής και εργατικής ένταξη στην αγορά ".

πηγή http://www.worldbank.org