Sunday, May 3, 2015

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ

Δήλωση μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μετά το πρόγραμμα της αποστολής επιτήρησης για την Ιρλανδία

1 Μαΐου 2015

Προσωπικό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με προσωπικό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επισκέφτηκαν την Ιρλανδία να πραγματοποιήσει την τρίτη εποπτεία μετά το πρόγραμμα (PPS) η αποστολή από Απρίλης 27 - Μάιος 1. Αυτό ήταν συντονισμένη με τις τρίτες παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα (ppm) της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) συμμετείχε επίσης στις συνεδριάσεις σχετικά με τις πτυχές που σχετίζονται με το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.

Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση συνεχίζει να ενισχύει. Το 2014, η Ιρλανδία έγινε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα της ΕΕ, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,8%. Ανάπτυξης για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2014 οφείλεται κυρίως στις καθαρές εξαγωγές, ιδίως οι ισχυρές εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, και από τις επενδύσεις ενώ η ιδιωτική κατανάλωση άρχισε να επιταχύνεται προς το τέλος του έτους. Η ισχυρότερη αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας από το 2007 αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες της πολιτικής για την αποκατάσταση της ισορροπίας της ιρλανδικής οικονομίας. Η αγορά ακινήτων συνέχισε να ανακάμπτει, με τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 16,3% το 2014. Το 2015 και το 2016, η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει έντονη κατά περίπου 3½%. Η εγχώρια ζήτηση προβλέπεται να αντικαταστήσει σταδιακά τις καθαρές εξαγωγές ως βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης. Τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων έχουν μειωθεί σε νέα χαμηλά, η οποία βοήθησε να επιταχύνει την πρόωρη αντικατάσταση των πιο εκκρεμείς πιστώσεις του ΔΝΤ μέσω των εκδόσεων της αγοράς.

Τα δημόσια οικονομικά βελτιώθηκαν κατά το 2014. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε στο 4,1% του ΑΕΠ, και εντός του ανώτατου ορίου του 5,1% του ΑΕΠ που συνιστώνται στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ). Το 2014, ο λόγος του δημόσιου τομέα χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε για πρώτη φορά από το 2006 με 109,7% του ΑΕΠ, κάτω από το 123,2% το 2013. Η σημαντική αυτή μείωση αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την εκκαθάριση του ιρλανδικού τραπεζικού ψήφισμα Corporation (IBRC) μαζί με διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη και τα χαμηλά επιτόκια.

Αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση παρουσίασε την επικαιροποίηση 2015 του προγράμματος σταθερότητας, το οποίο καθορίζει τη δημοσιονομική στρατηγική για τα επόμενα χρόνια. Για το 2015, το επικαιροποιημένο πρόγραμμα επαναλαμβάνει τη δέσμευση της κυβέρνησης να διορθώσει το υπερβολικό έλλειμμα σε μια έγκαιρη μόδα. Πέρα από το 2015, το πρόγραμμα στοχεύει σε μείωση του ονομαστικού ελλείμματος προς ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2018. Ο στόχος για το έλλειμμα του 2016 που ενσωματώνει τις επιπτώσεις των επεκτατικών μέτρων ύψους 1,2 δις ευρώ ή περίπου 0,6% του ΑΕΠ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει πλήρως το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας σε σχέση με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ κατά τις προσεχείς εβδομάδες και και να παρουσιάσει τα συμπεράσματά της προς το τέλος Μαΐου. Από το 2016 και μετά, οι κανόνες του προληπτικού σκέλους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης συνεπάγεται ότι η Ιρλανδία πρέπει να εξασφαλιστεί επαρκής πρόοδος προς το μεσοπρόθεσμο στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού σε διαρθρωτικούς όρους. Υπό το φως της πολύ ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης, ένα πιο φιλόδοξο δημοσιονομικό στόχο για το 2016 θα επιταχυνθεί η μείωση του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ υψηλή κυβέρνησης και να βοηθήσει στην προστασία από μελλοντικές κρίσεις.

Αποκατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα προχωρεί ικανοποιητικά. Δύο από τις τρεις κύριες εγχώριες τράπεζες επανήλθε στην κερδοφορία το 2014. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόσφατα το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Μόνιμης TSB, και η τράπεζα ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα μια επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου. Αυτό έγινε για να καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμα που προσδιορίζονται στο τεστ αντοχής από το 2014 και συνολική αξιολόγηση της ΕΚΤ και αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Η επιτυχής άντληση κεφαλαίων αποτελεί καλό οιωνό για την αναμενόμενη εκποίηση των άλλων κρατικών τραπεζών εκμεταλλεύσεις. Το νέο ολοκληρωμένο πλαίσιο εποπτείας στο πλαίσιο του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού (SSM) είναι καλά εδραιωμένη. Η πρόσφατη εφαρμογή των νέων κανόνων ενυπόθηκου δανεισμού της κεντρικής τράπεζας θα πρέπει να στηρίζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) συνέχισαν να μειώνονται, αλλά εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 23,2% του συνόλου των δανείων στο τέλος του 2014, ενώ το μερίδιο των εμπορικών μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ακόμη υψηλότερο. Αναδιαρθρώσεις δανείων πρέπει να επιταχυνθεί και η βιωσιμότητά τους πρέπει να παρακολουθούνται συνεχώς. Έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή από το δικαστήριο λύσεις που διευκολύνουν τη σύνδεση μεταξύ δανειστών και δανειζομένων, αλλά και τα ζητήματα με το νομικό σύστημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Οι αρχές μελετούν την αφερεγγυότητα και την πτώχευση πλαισίου και η χρήση του εξακολουθεί να είναι μέτριος.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζουν να προχωρήσει σε διαφορετικό ρυθμό. Παρά τις πολιτικές των αρχών για την αντιμετώπιση των περιορισμών της προσφοράς στέγης, υπάρχει μια προεξοχή της ζήτησης, κυρίως στο Δουβλίνο.Μεταρρυθμίσεις ενεργοποίηση Εργασίας έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και ο εκσυγχρονισμός της περαιτέρω εκπαίδευσης και της κατάρτισης προχωρούν. Απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για τη μείωση των δημοσίων δαπανών για τα φαρμακευτικά προϊόντα και να βελτιωθεί η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως για τα νοσοκομεία. Οι αρχές είναι πλέον πεπεισμένη ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου Νομικές υπηρεσίες είναι κοντά.Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους νομικών υπηρεσιών.

Σε γενικές γραμμές, η πρόοδος προς την επανεξισορρόπηση της ιρλανδικής οικονομίας συνέχισε, επίσης αντανακλάται στην ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης. Παρ 'όλα αυτά, οι κληρονομιές της ζήτησης κρίση συνεχίζεται ακόμη και αποφασιστικές προσπάθειες της πολιτικής, ιδίως στους τομείς της δημοσιονομικής προσαρμογής, αποκατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα και την αναδιάρθρωση.

Η επόμενη αποστολή PPS θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2015.

πηγή http://www.ecb.europa.eu/