Μεταφορά από κείμενο μετάφρασης......Απόσπασμα από την ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi..
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, Πληθωρισμός και Νομισματικής Πολιτικής
Εισαγωγική ομιλία από τον Mario Draghi, πρόεδρος της ΕΚΤ,
Φόρουμ της ΕΚΤ
Σίντρα, 22 του Μαΐου 2015
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας
Sonnemannstrasse 20, 60314 Frankfurt am Main, Γερμανία
Τηλ .: +49 69 1344 7455, e-mail: media@ecb.europa.eu , ιστοσελίδα: www.ecb.europa.eu
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, Πληθωρισμός και Νομισματικής Πολιτικής
Εισαγωγική ομιλία από τον Mario Draghi, πρόεδρος της ΕΚΤ,
Φόρουμ της ΕΚΤ
Σίντρα, 22 του Μαΐου 2015
Αύξηση της προσαρμοστικότητας στις κρίσεις
Όσον αφορά την ανθεκτικότητα, την ικανότητα της κάθε οικονομίας στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης, ώστε να προσαρμοστούν γρήγορα στις κρίσεις είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα των τιμών και, με την πάροδο του χρόνου, για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της Ένωσης.
Αυτό συμβαίνει επειδή, αντιμέτωποι με μια αρνητική διαταραχή της ζήτησης, μια πιο ευέλικτη οικονομία θα τείνει να αντιδράσει αμέσως στη μείωση των τιμών, αλλά και παράγοντες τότε θα αναμένουμε ο πληθωρισμός να αυξηθεί και πάλι, διασφαλίζοντας τη σταθεροποίηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Αντίθετα, η άκαμπτη οικονομία είναι πιο πιθανό να προσαρμόσουν μέσω αύξηση της ανεργίας, η οποία ασκεί πιο παρατεταμένες πτωτικές πιέσεις στον πληθωρισμό και επομένως είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά τις πληθωριστικές προσδοκίες. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα πραγματικά επιτόκια και επιδεινώνει τις επιπτώσεις του σοκ.
Ενώ σε ένα ενιαίο περιβάλλον η Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να ανταποκριθεί άμεσα σε μια τέτοια συσταλτική επίδραση, σε μια νομισματική ένωση ή νομισματική πολιτική που δεν μπορεί να προσαρμοστεί στις εξελίξεις σε συγκεκριμένες χώρες.Επίσης, δεν υπάρχουν μεγάλης κλίμακας μέσω δημοσιονομικών μεταβιβάσεων μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ να διαδραματίσει ρόλο αντιστάθμισης για τη στήριξη της ζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι οι οικονομίες με ανεπαρκή κίνδυνο ευελιξία πιο παρατεταμένη αποπληθωρισμού, με συνέπεια την αύξηση της ανεργίας, και την πάροδο του χρόνου, με μόνιμη οικονομική απόκλιση.
Ο τρόπος που διάφορες οικονομίες της ζώνης του ευρώ έχουν αντιδράσει στην κρίση οδηγεί σε αυτό το σημείο σε έξοδο από την κρίση. Οι Αγορές εργασίας και προϊόντων δυσκαμψίες συνέβαλαν σε μια διαδικασία πιο επώδυνη προσαρμογή στις οικονομίες, η οποία αρχικά καθοδηγείται περισσότερο από συμπίεση της ζήτησης από ότι με τη μείωση του κόστους σε σχέση με άλλες οικονομίες, αν και με διαφορές μεταξύ των χωρών με βάση την αρχική τους βαθμό ευελιξίας ( Διάγραμμα 1). [ 3 ] Ως εκ τούτου, είμαστε σήμερα αντιμέτωποι με μια κατάσταση σημαντική απόκλιση όσον αφορά την ανεργία σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ (Διάγραμμα 2).
Αυτό έχει άμεσες συνέπειες για τη σταθερότητα των τιμών: η αργή προσαρμογή συνέβαλε στην παρατεταμένη μείωση του πληθωρισμού που έχουμε δει από το 2011 και καταστεί τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό πιο εύθραυστη. Αλλά , επίσης, σχετίζονται άμεσα με την ΕΚΤ, μέσω της επίδρασής της στην ακεραιότητα του νομίσματος. Όπως κάθε πολιτική ένωση, η συνοχή της ζώνης του ευρώ εξαρτάται από το γεγονός ότι κάθε χώρα είναι μονίμως σε καλύτερη θέση εντός της ΕΕ από ό, τι έξω από αυτή . Η σύγκλιση είναι συνεπώς απαραίτητο να δεσμεύσει την Ένωση, καθώς, ενώ η μόνιμη απόκλιση που προκαλείται από δομική ετερογένεια έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Για το λόγο αυτό, ότι κάθε εθνική οικονομία είναι αρκετά ευέλικτη πρέπει να γίνει δεκτή ως μέρος του κοινού μας DNA. Πρέπει να είναι μια μόνιμη οικονομική χαρακτηριστικό που έρχεται με τη συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ, με τον ίδιο τρόπο που τα κριτήρια της Κοπεγχάγης είναι μόνιμα πολιτικά χαρακτηριστικά της ιδιότητας του μέλους της ΕΕ.
Και αυτός είναι ο λόγος, όπως έχω πει πολλές φορές, πιστεύω ότι υπάρχει ένα ισχυρό επιχείρημα για τη διακυβέρνηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να ασκούνται από κοινού σε επίπεδο ζώνης ευρώ: να βοηθήσει κάθε χώρα να επιτύχει το απαραίτητο επίπεδο ανθεκτικότητα? και να διασφαλίσουν ότι θα διατηρήσουν ότι η ανθεκτικότητα σε μόνιμη βάση. [ 4 ] Από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε κάθε χώρα της ζώνης του ευρώ αποτελούν νόμιμο συμφέρον του συνόλου της Ένωσης, πρέπει να υπάρξει ισχυρότερη οικειοποίηση των μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο επισης.
Αρκετές χώρες έχουν όμως σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης, και μπορούμε ήδη να δούμε πώς αυτό άλλαξε τη σχέση μεταξύ πληθωρισμού και ανεργίας. Ποικίλες εκτιμήσεις της ζώνης του ευρώ καμπύλη Phillips δείχνουν ότι, ενώ η κλίση μεταβλήθηκε με την πάροδο του χρόνου, έχει πιο απότομη κατά τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έχει γίνει όλο και περισσότερο να ανταποκρίνονται στις κυκλικές συνθήκες στις χώρες που έχουν προβεί σε μεταρρύθμιση των αγορών προϊόντων και εργασίας τους, όπως η Ισπανία [ 5 ] και της Ιταλίας [ 6 ] .
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας
Sonnemannstrasse 20, 60314 Frankfurt am Main, Γερμανία
Τηλ .: +49 69 1344 7455, e-mail: media@ecb.europa.eu , ιστοσελίδα: www.ecb.europa.eu