Monday, June 22, 2015

ΕΕ...Με Έκθεση τους οι Πρόεδροι των (5) θεσμικών οργάνων.....Ζητούν την ίδρυση του ταμείου της ζώνης του ευρώ προκειμένου να λάβουν από κοινού αποφάσεις για ορισμένα στοιχεία των εθνικών προϋπολογισμών.....

Μεταφορά από κείμενο μετάφρασης...

                                                                       ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ
22 Ιούν, 2015 - Χάρτης πορείας για το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης

Οι Πρόεδροι των πέντε θεσμικών  όργανων  της ΕΕ δημοσιεύουν  έκθεση σχετικά με την ενίσχυση της ΟΝΕ
Η έκθεση πρέπει να υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ζητεί ένα δυναμικό  άλμα στην ολοκλήρωση

Οι πρόεδροι των πέντε ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων  σήμερα δημοσιέουν  την έκθεση με τίτλο «Η ολοκλήρωση της Ευρώπης Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης», που ανατέθηκε από τους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του ευρώ τον περασμένο Οκτώβριο. Η έκθεση, που συντάχθηκε από τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωομάδα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θεσπίζει έναν χάρτη πορείας για την περαιτέρω ολοκλήρωση της ζώνης του ευρώ.


Θα παρουσιαστεί στους πολιτικούς ηγέτες που συναρμολογούνται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη.

"Η έκθεση περιγράφει πώς μπορούμε να περάσουμε από το σημερινό σύστημα συντονισμού με τους κανόνες για την από κοινού λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο κοινών θεσμών", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. «Χρειαζόμαστε ένα ποιοτικό άλμα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες των οικονομιών μας για να εξασφαλίστει ότι η απόκλιση θα καταστεί και πάλι σε σύγκλιση και να διασφαλιστεί η μη αναστρεψιμότητα της νομισματικής ένωσης. Η έκθεσή μας παρέχει το χάρτη πορείας για αυτό. "

Η έκθεση περιγράφει τρόπους για να ενισχύσει τα θεμέλια της ζώνης του ευρώ σε δύο φάσεις. Κατά τους προσεχείς μήνες, προτείνει μια διαδικασία «ένταξης " για να κάνει τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ περισσότερο ανθεκτικές και να καλύψουμε τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της, ιδίως με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Οι πρόεδροι υποστηρίζουν μια ταχεία συμφωνία σχετικά με μια μόνιμη κοινή καστάνια για το Ταμείο ενιαίο ψήφισμα. Ζητούν μέτρα για τη δημιουργία ενός συστήματος ασφαλίσεως Ευρωπαϊκή καταθέσεων ως προτεραιότητα.

Η έκθεση καλεί επίσης για την έναρξη μιας νέας διαδικασίας σύγκλισης για όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να επιτύχουν υψηλότερα επίπεδα ανθεκτικότητας από κραδασμούς. Οι πέντε προέδρους να σημειώσετε ότι αυτή η διαδικασία σύγκλισης θα πρέπει να περιλαμβάνει την περαιτέρω ανταλλαγή κυριαρχία επί βασικών πολιτικών. Αυτό θα σήμαινε μετάβαση σε κοινή λήψη αποφάσεων σε κοινά θεσμικά όργανα σε αυτούς τους τομείς. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας σύγκλισης, οι πρόεδροι προτείνουμε τη σύσταση μιας λειτουργίας δημοσιονομικής σταθεροποίησης για την ευρωζώνη να ασφαλίσει ο ένας τον άλλο πιο αποτελεσματικά από χτυπήματα, αποφεύγοντας παράλληλα τις μόνιμες μεταφορές μεταξύ των κρατών μελών. Ζητούν επίσης τελικά την ίδρυση του ταμείου της ζώνης του ευρώ να λάβουν από κοινού αποφάσεις για ορισμένα στοιχεία των εθνικών προϋπολογισμών.

Την άνοιξη του 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς να συγκεντρώσουν περαιτέρω την κυριαρχία. Οι πρόεδροι θα συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη αυτών των προτάσεων. Η έκθεση καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εγκρίνει τις προτάσεις το συντομότερο δυνατόν.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας
Sonnemannstrasse 20, 60314 Frankfurt am Main, Γερμανία
Τηλ .: +49 69 1344 7455, e-mail: media@ecb.europa.eu , ιστοσελίδα: www.ecb.europa.eu