Μεταφορά από κείμενο μετάφρασης...
06/18/2015
"Δεν υπάρχει τόσο πολύ χρόνο που απομένει για να καταλήξουν σε συμφωνία"
Συνέντευξη με Bundesbank President Jens Weidmann δημοσιεύθηκε στην El Mundo, Les Echos und La Stampa στις 18 Ιουνίου 2015: «Η ύπαρξη του ευρώ δεν συνδέεται με τα γεγονότα στην Ελλάδα"
Μετάφραση: Deutsche Bundesbank
Πόσο μακριά από τη χρεοκοπία θεωρείτε Ελλάδα να είναι;
Οι τελευταίες ημέρες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει τόσο πολύ χρόνο που απομένει για να καταλήξουν σε συμφωνία. Η μπάλα είναι τώρα σαφώς στο δικαστήριο της ελληνικής κυβέρνησης να αποφασίσει ποια κατεύθυνση θέλουν η χώρα τους να λάβουν. Όποια και αν είναι οι κίνδυνοι μιας ελληνικής χρεοκοπίας και τυχόν αλυσιδωτές επιπτώσεις, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι τα θεμέλια της νομισματικής ένωσης ως μια ένωση σταθερότητας δεν έχουν διαβρωθεί. Η ενίσχυση και η αλληλεγγύη είναι ένα μέρος αυτού, αλλά έτσι είναι η τήρηση των συμφωνιών.
Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν εξοφλήσει τα χρέη της προς το ΔΝΤ, τότε δεν θα το ΕΚΤ τελικά να φύγει από την εκμετάλλευση του μωρού;
Σίγουρα όχι. Δεν είναι ευθύνη της ΕΚΤ να χρηματοδοτεί τα κράτη μέλη της? Στην πραγματικότητα, είναι απαγορευμένη. Αν οι πολιτικές συζητήσεις αποτύχουν, η ΕΚΤ δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Εναπόκειται στους υπευθύνους χάραξης πολιτικής, στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια - να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ελλάδα.
Είναι ο στόχος της μείωσης του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ σε περίπου 120% από το 2022 ακόμα αξιόπιστη;
Ακόμη και στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος, δεν έχουμε καταφέρει να φτάσει αυτό το σήμα, χωρίς πρόσθετα μέτρα. Αυτό το κενό διατηρησιμότητας έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Το περασμένο φθινόπωρο, η οικονομία στην Ελλάδα είχε αρχίσει να ανακάμπτει, και οι κεφαλαιαγορές είχαν αρχίσει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Εν τω μεταξύ, όμως, τόσο οι προοπτικές της οικονομίας και η δημοσιονομική θέση επιδεινώθηκαν σημαντικά. Σε αυτό το πλαίσιο, οι προοπτικές για το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ έχει γίνει πιο ζοφερή. Τελικά, για να επιτευχθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, είναι απαραίτητο να επιτευχθεί γρήγορα μια υγιή δημοσιονομική θέση και τη συνακόλουθη μείωση του χρέους.
Θα μπορούσε η Ελλάδα προεπιλογή και εξακολουθούν να παραμένουν στη ζώνη του ευρώ;
Οι ελληνικές χρέη αναδιαρθρώθηκαν κατά το παρελθόν χωρίς να το χρηματοπιστωτικό σύστημα καταρρέει ή Grexit συμβαίνουν. Ωστόσο, αυτό μόνο λειτούργησε γιατί η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συμμορφωθεί με τις προϋποθέσεις του προγράμματος και οι εταίροι ήταν διατεθειμένοι να χορηγήσουν δάνεια βοήθεια. Ακύρωση συμφωνιών ή τη διακοπή της αποπληρωμής των εταίρων βοήθεια που παρέχουν ή η ΕΚΤ θα έχει σίγουρα επιπτώσεις για την Ελλάδα που θα ήταν δύσκολο να διαχειριστεί. Είναι, τελικά, μέχρι την ελληνική κυβέρνηση κατά πόσον η χώρα παραμένει στη ζώνη του ευρώ.
Αλλά ο Αλέξης Τσίπρας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι αν η Ελλάδα αφήνει τη ζώνη του ευρώ, η Ιταλία και η Ισπανία θα σχεδόν αναγκαστεί να βγείτε από πολύ ...
Θεωρώ ότι οι απειλές αυτές είναι πολύ ανησυχητικό. Νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να δει ότι η κατάσταση τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ισπανία είναι πολύ διαφορετική από εκείνη στην Ελλάδα. Ο κύριος λόγος είναι η αντίληψη ότι η κυβέρνηση και ο πληθυσμός σε αυτές τις χώρες είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.
Αλλά Podemos κόμμα της Ισπανίας ελπίζει να ακολουθήσει τα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είμαι σίγουρος αν αυτή είναι η περίπτωση. Επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα είναι σίγουρα η απόδειξη ότι αυτό δεν είναι μια ελκυστική διαδρομή. Το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες έχουν αποσύρει τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες δείχνει πόσο άστατη και ανησυχούν το ελληνικό κοινό είναι.
Θα ήταν καλύτερα για τη ζώνη του ευρώ, αν η Ελλάδα φύγει;
Το καλύτερο πράγμα για τη ζώνη του ευρώ και για την Ελλάδα θα είναι μια ελληνική κυβέρνηση που έχει τη βούληση να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, με την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων της.
Mario Draghi, λέει ότι το ευρώ είναι αμετάκλητη. Σε περίπτωση Grexit, θα ήταν δυνατόν να επιστρέψει σε ένα νομισματικό σύστημα;
Η ύπαρξη του ευρώ δεν συνδέεται με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ωστόσο, ορισμένες αλυσιδωτές επιπτώσεις δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεδομένου μάλιστα ότι μια Grexit θα αλλάξει τον χαρακτήρα της ζώνης του ευρώ. Ο χαρακτήρας της ζώνης του ευρώ μεταβάλλεται επίσης, και αν, από την αποτυχία των επιμέρους κρατών μελών να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους και να διασφαλίσουν ένα σταθερό νόμισμα, προκαλώντας έτσι τη νομισματική ένωση τελικά να μετατραπεί σε μια ένωση μεταφοράς κατά την οποία το ευρύ κοινό στην τα κράτη μέλη δεν είχαν δικαίωμα ψήφου. Αυτό είναι επίσης αποτέλεσμα της μετάδοσης με αρνητικές συνέπειες οι οποίες δεν πρέπει να υποτιμάται.
Τι είδους μεταρρυθμίσεις δεν Γερμανία πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα τρέξει σε μεγαλύτερες δυσκολίες στο μέλλον;
Γερμανία ξεπέρασε την κρίση καλύτερα από ό, τι άλλες χώρες, επειδή δεν είχε καταγράψει υπερβολικό ιδιωτικό χρέος στο παρελθόν και επειδή έχουμε εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης και της αγοράς εργασίας. Ωστόσο, η Γερμανία αντιμετωπίζει επίσης σημαντικές προκλήσεις. Περιμένουμε τον πληθυσμό μας σε ηλικία σημαντικά κατά τα επόμενα έτη. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, μέχρι το 2060, ο αριθμός των ατόμων του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας θα μειωθεί κατά 28%, ενώ στη Γαλλία, για παράδειγμα, αναμένεται να αυξηθεί. Αυτό θα ασκήσει πίεση στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης της Γερμανίας και έχουν επιβραδυντικό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, είμαι δύσπιστος για ορισμένες από τις πρόσφατες πολιτικές αποφάσεις. Για παράδειγμα, οι αυξημένες δυνατότητες για την πρόωρη συνταξιοδότηση πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση. Αντ 'αυτού, τους όρους συνταξιοδότησης θα πρέπει να προσαρμοστεί στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Η Γερμανία χρειάζεται μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, περισσότερο προσανατολισμένη προς την αγορά της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού και τη βελτίωση των συνθηκών για την καινοτομία και τις επενδύσεις.
Έτσι, δεν χρειάζεται η Γερμανία κυρίως περισσότερες επενδύσεις;
Το κύριο πράγμα που πρέπει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση αυτή καθιστούσε τη Γερμανία πιο ελκυστική για τους ιδιώτες επενδυτές. Όσον αφορά τις δημόσιες επενδύσεις, διεθνείς συγκρίσεις δείχνουν ότι η Γερμανία έχει μια καλή υποδομή. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι αυτό θα διατηρηθεί. Πράγματι, αυτό περιλαμβάνει την αφαίρεση γρήγορα τα σημεία συμφόρησης και, ενδεχομένως, ενθαρρύνοντας επιπλέον επενδύσεις, καθώς και. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι είναι μια καλή ιδέα για τη χρηματοδότηση επενδύσεων με νέο χρέος. Αναγκαίες επενδύσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω της εξοικονόμησης σε άλλες περιοχές του ισχύοντος δημοσιονομικού πλαισίου.
πηγή http://www.bundesbank.de/