Μεταφορά από κείμενο μετάφρασης....
Απόσπασμα από την εβδομαδιαία έκθεση του Institute Of International Finance
Ένα Ελληνικό Deal στα πρόθυρα:
Με το χρόνο να τρέχει , η Ελληνική διαπραγματευτική προσπάθεια έχει πάρει μια στροφή προς το χειρότερο. Ο Πρόεδρος της ΕΕ Τουσκ δήλωσε πως η Ελλάδα να σταματήσει « το παιχνίδι »και να αποφασίσει σχετικά με την τελευταία προσφορά από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Εν τω μεταξύ, η διαπραγματευτική ομάδα του ΔΝΤ άφησαν τις Βρυξέλλες και επέστρεψε στην Ουάσιγκτον, λέγοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές και η Ελλάδα είναι «πολύ μακριά από μια συμφωνία".
Οι διαφορές περιλαμβάνουν στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους για να πάμε μπροστά, η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και τη μείωση των δαπανών για συντάξεις. Ειδικότερα, το ΔΝΤ επισημαίνει για το Ελληνικό κράτος πως οι δαπάνες για σύνταξη ανέρχεται στο 10% του ΑΕΠ σε σύγκριση με το μέσο όρο του 2,5% του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ.
Η επόμενη «προθεσμία» είναι η συνάντηση του Eurogroup των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο στις 18 - 19 Ιούν. Μετά από αυτό, καθίσταται σχεδόν αδύνατη ακόμα και αν υπάρχει συμφωνία, για να περάσουν από όλες τις κοινοβουλευτικές εγκρίσεις σε ορισμένες πιστώτριες χώρες και στην Ελλάδα για να ξεκλειδώσετε τη χρηματοδότηση από το τέλος του μήνα. Ωστόσο, αν υπάρχει στα τελευταία λεπτά συμφωνία, ένα patch θα μπορούσε αναμφίβολα να βρεθεί για να αποφευχθεί μια καταστροφή.
Καθώς οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν την επιτάχυνση των εκροών καταθέσεων (Διάγραμμα 8.1), η ΕΚΤ αύξησε το όριο ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 2,3 δισεκατομμύρια € έως 83 €, χωρίς μεταβολή του βαθμού κουρέματα. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το 50,2% των ερωτηθέντων θέλουν να αποδεχθούν την τελευταία προσφορά πιστωτή, το 37,4% θέλει να διατηρηθεί η διαπραγματευτική προσέγγιση της κυβέρνησης? εν πάση περιπτώσει, περίπου 74% θέλουν να κρατήσουν το ευρώ.
Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν αυξήσει τις πιθανότητες για Grexit. Είναι, επομένως, σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι Grexit δεν είναι μια ενιαία πράξη, αλλά το τελικό αποτέλεσμα μιας μάλλον μακρά και ακατάστατη αλυσίδα γεγονότων. Η πρώτη πράξη ξεκίνησε με την καθυστέρηση στην πληρωμή του ΔΝΤ λόγω νωρίτερα αυτό το μήνα. Με καμία συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα είναι σε καθυστέρηση προς το ΔΝΤ, και τη μη πληρωμή στην ΕΚΤ, στη συγκράτηση του ELA χρηματοδότησης, στον έλεγχο των κεφαλαίων, με την εισαγωγή παράλληλων μέσων πληρωμής κ.λπ. Στο πλαίσιο αυτό, , ορισμένοι οργανισμοί αξιολόγησης έχουν πει ότι η μη καταβολή προς το ΔΝΤ δεν θα συνεπάγεται από μόνη προεπιλογή για εμπορική οφειλή, η οποία είναι η εστίασή τους.
Δευτέρα: Νομισματική Πολιτική Συνάντηση Ρωσία, IP (Μάιος) των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Q1 ΑΕΠ Περού
Τρίτη: Λιανικών Πωλήσεων (Απρίλιος) η Βραζιλία και η Κολομβία
Τετάρτη: Νομισματική Πολιτική Συνάντηση Ινδονησία, CPI (Μάιος) Μαλαισία και τη Νότια Αφρική, FOMC δήλωση, οι λιανικές πωλήσεις (Απρίλιος) Νότια Αφρική
Πέμπτη: CPI (Μάιος) των ΗΠΑ και της Νιγηρίας, οι πωλήσεις λιανικής (Μάιος) Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πολωνία, IP (Μάιος) Ουκρανία και την Πολωνία
Παρασκευή: Q1 το ΑΕΠ της Ουκρανίας, Νομισματική Πολιτική Συνάντηση Ιαπωνία
πηγή https://www.iif.com/