Friday, June 19, 2015

Δηλώσεις Επιτρόπου Moscovici ....< Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και ανησυχητική....Για να αποφύγουμε τα χειρότερα, μέσα στις επόμενες μέρες θα χρειαστεί να πάρουν αποφάσεις...Κάνω μια τελευταία έκκληση προς την Ελληνική κυβέρνηση να γυρίσουν πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να συμμετάσχουν εποικοδομητικά, να κάνουν λογικούς συμβιβασμούς για να αποφευχθεί μια μοίρα πολύ καταστροφική για τη χώρα >......


Μεταφορά από κείμενο μετάφρασης...

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Ομιλία 

Ομιλία του Επιτρόπου Moscovici για παρατηρήσεις κατά τη συνέντευξη Τύπου του Eurogroup

Λουξεμβούργο, 18 Ιούνη του 2015

Όλοι ήξεραν ότι αυτή η συνάντηση θα ήταν δύσκολη, αλλά τόνισα ότι ήταν επίσης να είναι χρήσιμο , θα μας φέρει μπροστά, πιο κοντά σε μια λύση. Ήλπιζα, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το προκριματικό.
                                Αποτέλεσμα εικόνας για εικονα ευρωπαική ενωση
   
Έχουν περάσει σχεδόν πέντε μήνες που συζητάμε με την Ελληνική κυβέρνηση, με τουλάχιστον από την πλευρά της Επιτροπής, ένα και μόνο στόχο : ότι μια σταθερή , ισχυρή, ευημερούσα, Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων  για  τους πολίτες της . Η Ελλάδα πληροί τις δεσμεύσεις της και παραμένει σταθερά αγκυροβολημένη στη ζώνη του ευρώ.


Είπα και επαναλαμβάνω, είναι προς το συμφέρον όλων μας να διατηρήσουμε την ακεραιότητα - είμαστε 19 - και η μη αναστρεψιμότητα του ευρώ. Δεν γυρίζει πίσω.
Έχουμε σημειώσει πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες, και ιδιαίτερα μετά την αποσαφήνιση που πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα τον Απρίλιο. Και τα θεσμικά όργανα έχουν κάνει τη δουλειά τους. Αλλά το γεγονός είναι ότι για δύο εβδομάδες, είμαστε σε ένα αδιέξοδο.


Από ισορροπημένες προτάσεις και εντελώς λογικό έγιναν από τα θεσμικά όργανα προς τις Ελληνικές αρχές - για πρωτογενές πλεόνασμα πήγε πολύ πιο μακριά. Αλλά αξιόπιστες προτάσεις αρκετές , για αυτό που κάνουμε δεν έχουμε φτάσει ακόμα . Η μπάλα, ως εκ τούτου, είναι - και παραμένει - το στρατόπεδο των Ελληνικών αρχών.
Έτσι, σήμερα έχουμε μια ενημέρωση σχετικά με αυτή την κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και ανησυχητική . Όλοι γνωρίζουμε τις προθεσμίες της 30ης Ιουνίου : είναι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος και αυτή είναι η στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σημαντική επιστροφή στο ΔΝΤ.


Για να αποφύγουμε τα χειρότερα, μέσα στις επόμενες μέρες θα χρειαστεί για να πάρουν αποφάσεις.Θα ήταν επιθυμητό να ληφθούν σήμερα, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό. Γι 'αυτό είναι τώρα φινάλε.

Κάνω μια τελευταία έκκληση προς την Ελληνική κυβέρνηση να γυρίσουν πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να συμμετάσχουν εποικοδομητικά, να κάνουν  λογικούς συμβιβασμούς για να αποφευχθεί μια μοίρα πολύ καταστροφική για τη χώρα αυτή που έχει περάσει από τόσες πολλές δυσκολίες.

Για την Επιτροπή, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πρόεδρος Juncker, Valdis Dombrovskis και εγώ και όλη την ομάδα μας, είναι έτοιμοι να εργαστούν νυχθημερόν για να επιτύχουμε αυτή τη συμφωνία με την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη έχουν ανάγκη. 

 ΟΜΙΛΙΑ / 15/5231

πηγή http://europa.eu/rapid/press