Thursday, July 2, 2015

Για τη ζώνη του ευρώ, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4%, σε τριμηνιαία βάση, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015...ο γενικός πληθωρισμός συνέχισε την ανοδική του πορεία και ο διαρθρωτικός πληθωρισμός είχε μετακινηθεί από ένα ιστορικά χαμηλό επίπεδο...ΕΚΤ...

Μεταφορά από κείμενο μετάφρασης...

Απολογισμός  της συνάντησης Νομισματικής Πολιτικής του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,  που πραγματοποιείτε  στη Φραγκφούρτη, την Τρίτη και την Τετάρτη, 2 με 3 Ιούνιος 2015

1. Επανεξέταση των οικονομικών, οικονομικών και νομισματικών εξελίξεων και επιλογών πολιτικής
Εξελίξεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές

Ο κ Coeuré επισκόπηση των πρόσφατων εξελίξεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές.


Από προηγούμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Διοικητικού Συμβουλίου στις 14-15 Απριλίου 2015, η εφαρμογή του προγράμματος επεκτάθηκε αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ (APP) είχε συνεχίστηκαν ομαλά σε ένα περιβάλλον αγοράς που χαρακτηρίζεται από την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ και εξάρσεις της μεταβλητότητας, με την υψηλότερη τα επίπεδα της πλεονάζουσας ρευστότητας που ασκεί πιέσεις στα επιτόκια της αγοράς χρήματος του ευρώ. Η αυξημένη μεταβλητότητα και pick-up των αποδόσεων των ομολόγων είχε κάποιες επιπτώσεις σε άλλες παγκόσμιες αγορές ομολόγων.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων της ζώνης του ευρώ, το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο του συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής είχε χαρακτηρίζεται από αύξηση των αποδόσεων, με επικεφαλής τον γερμανικών κρατικών ομολόγων. Από το Δεκέμβριο του 2013, οπότε η γερμανική κυβέρνηση δεκαετών ομολόγων απέδωσε 2%, οι αποδόσεις ήταν σε μια σχεδόν αδιάκοπη πτωτική τάση.

 Στις 17 Απρίλη του 2015 είχαν φτάσει το 0,05%, το χαμηλότερο ποτέ ενδοσυνεδριακά το επίπεδο τους. Στο τέλος του Απριλίου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, η γερμανική απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου είχε, ωστόσο, αυξήθηκαν σημαντικά, αγγίζοντας υψηλά ημέρας κοντά στο 0,78%, στις 7 και 14 Μαΐου. Αλλαγών Απόδοση είχαν πιο έντονη στις μακροπρόθεσμες διάρκειες, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της κλίσης της γερμανικής καμπύλης αποδόσεων. Από αυτές τις κινήσεις, η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου είχε μειωθεί κάπως και στις 1 Ιουνίου είχε κλείσει στο 0,54%. Οι αποδόσεις των άλλων κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ ήταν επίσης κάτω από τις ανοδικές πιέσεις. Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων του δεσμού sell-off, οι αποδόσεις είχαν γενικά αυξήθηκε κατά λιγότερο από εκείνους των γερμανικών κρατικών ομολόγων,, αλλά οι διαφορές απόδοσης διευρύνθηκε κατά το δεύτερο μισό του Μαΐου.

Μεταξύ των διαφόρων εξηγήσεις που δόθηκαν από τους αναλυτές της αγοράς για τις κινήσεις στην αγορά ομολόγων μετά τη συνάντηση νομισματικής πολιτικής στις 14-15 Απριλίου, τρεις φάνηκε να έχουν διαδραματίσει βασικό ρόλο.

Πρώτον, αρκετοί δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ και το συναίσθημα που απελευθερώνεται κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου είχε αυξηθεί, στηρίζοντας έτσι τις προσδοκίες ότι η οικονομία σταδιακά να επιταχύνεται. 
Δεύτερον, η ανάκαμψη των προσδοκιών για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ και τα στοιχεία του πληθωρισμού είχε αρχίσει επίσης να προσελκύσουν την προσοχή των αναλυτών, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης του ΕνΔΤΚ στις 2 Ιουνίου, η οποία συνδέθηκε με σημαντικές κινήσεις της αγοράς. Τούτου λεχθέντος, η αλλαγή των βασικών οικονομικών μεγεθών, δεν μπορούσε να εξηγήσει μια τέτοια απότομη διόρθωση των αποδόσεων. 
Κατά συνέπεια, το τρίτο, τεχνικούς παράγοντες στις αγορές ήταν επίσης πιθανό να συνέβαλαν. Οι ακαθάριστες εκδόσεις ομολόγων από τις κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ Μάιο ήταν υψηλή, με σχεδόν καθόλου εξαγορές. Επιπλέον, η τοποθέτηση πολλοί επενδυτές »φέρεται να είχε γίνει μία κατεύθυνση, λόγω της πεποίθηση ότι οι αποδόσεις θα παραμείνουν στα επίπεδα που επικρατούν ή θα μειωθεί ακόμη περισσότερο. Μόλις οι αγορές είχαν αρχίσει να γυρίσει γύρω, η εξασθένηση των θέσεων των επενδυτών ήταν πολύ γρήγορος και έντονη. Σε αυτό το περιβάλλον, η αστάθεια είχαν αυξήθηκε σημαντικά κατά την περίοδο μεταξύ του τέλους του Απριλίου και στο τέλος του Μαΐου. Μεταξύ άλλων, οι αναλυτές της αγοράς είχαν επισημάνει σε σχετικά φτωχές συνθήκες ρευστότητας της αγοράς επιδεινώνει ως σημαντικά την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, η οποία είχε συνδέεται με τη γενική τοποθέτηση της αγοράς και στην απουσία κάποιων παραδοσιακά ενεργούς επενδυτές.

Όσον αφορά την εφαρμογή της ΑΡΡ, εκμεταλλεύσεις Ευρωσύστημα τίτλων αυξήθηκε κατά € 60.300 εκατομμύρια τον Απρίλιο και από € 63.100 εκατομμύρια Μάιο. Η πρόσφατη σημαντική αύξηση των αποδόσεων είχε θετικό αντίκτυπο στην εφαρμογή του δημόσιου τομέα πρόγραμμα αγοράς (PSPP) και στη ρευστότητα της αγοράς καλυμμένων ομολογιών. Κλειστή αγορές ομολόγων κάτω από το CBPP3 είχαν ανέλθει σε € 34 δισεκατομμύρια κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τριών μηνών μέχρι το τέλος του Μαΐου, λαμβάνοντας το σωρευτικό λογιστική αξία των CBPP3 συμμετοχών σε € 85,1 δισεκατομμύρια, ενώ το μερίδιο των αγόρασαν στην πρωτογενή αγορά διαμορφώθηκε σε 18%. Η πρόσφατη sell-off στην ευρωζώνη αγορά σταθερού εισοδήματος είχε προσωρινά διευκολύνει την εφαρμογή της CBPP3, με κάποιους επενδυτές πωλούν περισσότερα καλυμμένων ομολογιών κάτω από το CBPP3 όταν έγινε λιγότερο ελκυστική από ό, τι τα κρατικά ομόλογα με βάση τη σχέση αξίας. Προχωρώντας προς το πρόγραμμα αγοράς ABS, αγορές χρεογράφων εξασφαλισμένων με περιουσιακά στοιχεία είχαν ανέλθει σε € 1.200.000.000, τον Απρίλιο και € 1.400.000.000 Μάιο. Τον Μάιο, το ABS έκδοση πρωτογενή αγορά ήταν κάπως ισχυρότερη. Αθροιστική αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος είχε αυξηθεί σε € 7.200 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του Μαΐου, αφού έχουν συγκεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στη δευτερογενή αγορά.

Κοιτώντας προς το μέλλον, διευρύνοντας το μέγεθος του ισολογισμού του Ευρωσυστήματος προς τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στις αρχές του 2012, που ήταν ο δεδηλωμένος στόχος των προγραμμάτων αγοράς και τις πράξεις αναχρηματοδότησης στοχεύουν μακροπρόθεσμα (TLTROs), φαίνεται να είναι εφικτός. Όσον αφορά την εξέλιξη της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, πλεονάζουσα ρευστότητα είχε διπλασιαστεί από την έναρξη των αγορών PSPP. Η υψηλότερη πλεονάζουσα ρευστότητα συνέχισε να ασκεί πτωτικές πιέσεις στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια της αγοράς χρήματος του ευρώ, όπως αποδεικνύεται από πολλά νέα χαμηλά όλων των εποχών σε διάφορα τμήματα της αγοράς, που απεικονίζει μία εντονότερη μετακύλιση του διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής σε επιτόκια της αγοράς χρήματος. Έχοντας ξεκινήσει στις αγορές χονδρικής, τα αρνητικά ποσοστά τώρα εξαπλώνεται στις αγορές λιανικής πώλησης μέσω του EURIBOR, η οποία δεν φαίνεται να δημιουργούν σημαντικές διαταραχές στις συμβάσεις. Ωστόσο, η περαιτέρω μείωση της διαφοράς μεταξύ του επιτοκίου μίας ημέρας της αγοράς χρήματος και το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων είχε γίνει ένα αντικίνητρο για τις τράπεζες να δανείσουν στην αγορά, σε αντίθεση με τους κατάθεση πλεοναζόντων ταμειακά διαθέσιμα στην κεντρική τράπεζα με δυνητικά αρνητική επίδραση στην αγορά λειτουργεί.

Χρηματαγοράς προθεσμιακά επιτόκια είχαν αυξηθεί, καθώς η αγορά ομολόγων ξεπούλημα είχε επίσης ασκήσει πιέσεις στα επιτόκια της αγοράς χρήματος στις μεγαλύτερες διάρκειες στις αρχές του Μαΐου. Από τότε, αυτή η ανοδική τάση είχε σταματήσει και, κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Μαΐου, τα προθεσμιακά επιτόκια είχαν εν μέρει αντιστράφηκε νωρίτερα απότομες αυξήσεις τους.

Τέλος, όσον αφορά τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, η αυξημένη μεταβλητότητα και η σημαντική αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ είχε κάποιες επιπτώσεις σε άλλα παγκόσμιες αγορές ομολόγων. Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αποδόσεις και, σε μικρότερο βαθμό, οι Ιάπωνες οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είχε αυξηθεί αισθητά από τον Απρίλιο του συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ οι αμερικανικές και ιαπωνικές καμπυλών απόδοσης είχε πιο απότομη. Στο πλαίσιο της ισχυρότερης οικονομικής και στοιχεία για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ, το ευρώ είχε ανατιμηθεί έναντι άλλων βασικών νομισμάτων κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Το παγκόσμιο περιβάλλον και τις οικονομικές και νομισματικές εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ

Ο κ Praet κριτική για το παγκόσμιο περιβάλλον και τις πρόσφατες οικονομικές και νομισματικές εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ.

Η παγκόσμια δυναμική της ανάπτυξης είχε μαλακώσει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, με την ανάκαμψη που απομένει είναι ομοιόμορφη σε όλες τις περιφέρειες. Παγκόσμιο εμπόριο είχε επίσης χάσει την ορμή κατά το πρώτο τρίμηνο. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού ΟΟΣΑ ΔΤΚ μειώθηκε σε 0,4% τον Απρίλιο του 2015, από 0,6% τον Μάρτιο. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, που είχε μειωθεί ελαφρά σε 1,6%.

Από συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Διοικητικού Συμβουλίου στις 14-15 Απριλίου 2015, Brent τιμών του αργού πετρελαίου είχε αυξηθεί κατά 12% για να σταθεί σε USD 63 ανά βαρέλι την 1η Ιουνίου (8% υψηλότερα σε όρους ευρώ) και, συνεπώς, σχεδόν το 40% υψηλότερος από ό, τι στα μέσα -January 2015 (σχεδόν 50% υψηλότερη σε όρους ευρώ). Τιμές των βασικών εμπορευμάτων εκτός του πετρελαίου είχε επίσης αυξηθεί σημαντικά από τα μέσα Απριλίου. Κατά την ίδια περίοδο, το ευρώ είχε ανατιμηθεί κατά 3,6% έναντι του δολαρίου και κατά 2,8% σε ονομαστικούς πραγματικούς όρους.

Για τη ζώνη του ευρώ, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4%, σε τριμηνιαία βάση, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015. Παρά το γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται η ανάλυση ήταν διαθέσιμη ακόμη, κάποια δεδομένα υποδηλώνουν ότι τόσο οι βιομηχανικές και υπηρεσιών είχε θετική συμβολή στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ. Επιπλέον, οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες και πληροφορίες για συγκεκριμένες χώρες επισήμαναν την ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση και, σε μικρότερο βαθμό, ένα pick-up στην αύξηση των επενδύσεων.

Κοιτώντας προς το μέλλον, τα στοιχεία της έρευνας για το δεύτερο τρίμηνο υποδήλωνε συνεχιζόμενη μέτρια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ. Τόσο ο σύνθετος δείκτης PMI και ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε βελτιωθεί μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2015 και τους δύο πρώτους μήνες του δεύτερου τριμήνου. Επιπλέον, και οι δύο δείκτες είχαν κυμάνθηκε κατά μέσο όρο τον Απρίλιο και τον Μάιο πάνω από τα αντίστοιχα μακροχρόνιους μέσους όρους τους.

Η κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει η κύρια κινητήρια δύναμη της ανάκαμψης στη ζώνη του ευρώ, με την προηγούμενη πτώση των τιμών του πετρελαίου στήριξης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Η ανάκαμψη των επενδύσεων θα μπορούσε επίσης να αναμένεται εν όψει της βελτίωσης των συνθηκών χρηματοδότησης και των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας ελάφρυνση του κόστους των επιχειρήσεων βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, τα κέρδη - όπως μετράται από το καθαρό λειτουργικό πλεόνασμα ως ποσοστό της προστιθέμενης αξίας - ήταν ακόμα σε ύφεση και υπήρχε ο κίνδυνος ότι θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, παρά την κυκλική ανάκαμψη της εγχώριας και της εξωτερικής ζήτησης.

Η βελτίωση των αγορών εργασίας της ζώνης του ευρώ συνεχίστηκε, αν και συνεχίζεται σχετικά αργά. Απασχόληση είχαν αυξηθεί περαιτέρω κατά 0,1%, τριμηνιαία βάση, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2014, ενώ η ανεργία μειώθηκε κατά 0,2 της εκατοστιαίας μονάδας, στο 11,3%, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 και διαμορφώθηκε σε 11,1% τον Απρίλιο. Τα στοιχεία της έρευνας επεσήμανε τη συνεχιζόμενη μέτρια, ενδεχομένως, την επιτάχυνση, την αύξηση της απασχόλησης κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Ενώ παραγωγή είχε αυξηθεί τα τελευταία τρίμηνα και η ανεργία μειώθηκε από το ανώτατο σημείο το 2013, υπήρχε ακόμη σημαντική επιβράδυνση στην οικονομία της ζώνης του ευρώ. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες εκτιμήσεις, το αρνητικό παραγωγικό κενό ήταν σήμερα σχεδόν τόσο μεγάλο όσο το 2009. Παρά το γεγονός ότι το κενό παραγωγής αναμένεται να κλείσουν και του αναπτυξιακού δυναμικού να πάρει τα επόμενα χρόνια, η απώλεια της πραγματικής και δυνητικής παραγωγής λόγω της κρίσης και να διαρθρωτικών εμποδίων για την ανάπτυξη ήταν πιθανό να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα μεσοπρόθεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα Ιούνιο του 2015 μακροοικονομικές προβολές για τη ζώνη του ευρώ είδε το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,5% το 2015, 1,9% το 2016 και 2,0% το 2017. Αυτό ήταν σχεδόν αμετάβλητες από τις Μάρτιος 2015 προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ.

Όσον αφορά την εξέλιξη των τιμών στη ζώνη του ευρώ, ο γενικός πληθωρισμός συνέχισε την ανοδική του πορεία και ο διαρθρωτικός πληθωρισμός είχε μετακινηθεί από ένα ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ αυξήθηκε σε 0,3% Μάιο του 2015 από 0,0% τον Απρίλιο, έγινε θετικός για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2014. Ο πληθωρισμός ΕνΔΤΚ εκτός των ειδών διατροφής και της ενέργειας είχαν επίσης αυξηθεί, από 0,6% τον Απρίλιο σε 0,9 % το Μάιο. Ο γενικός πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να αιωρείται γύρω από χαμηλά επίπεδα μέχρι αργότερα στο 2015, όταν είχε θεωρηθεί ως αύξηση, λόγω της επίδρασης της βάσης σύγκρισης που οφείλεται στις προηγούμενες εξελίξεις των τιμών του πετρελαίου. Το 2016 και το 2017 ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, λόγω της σταδιακής μείωσης της χαλάρωσης της οικονομικής δραστηριότητας και θετικές εξωτερικές πιέσεις στις τιμές, αντικατοπτρίζοντας την καθυστερημένη επίδραση της συναλλαγματικής ισοτιμίας και την ανοδική κλίση της καμπύλης προθεσμιακών τιμών του πετρελαίου.

Σε γενικές γραμμές συνάδουν με την εικόνα αυτή, τα στοιχεία των ερευνών PMI για τιμών εκροών και εισροών είχε γενικά επισήμανε σε αυξήσεις Μάιο του 2015, ενώ περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στις τιμές κατά μήκος της αλυσίδας των τιμών, όπως οι τιμές παραγωγού, ήταν πιθανό να είναι επικείμενη. Και στον τομέα λιανικής πώλησης, που πωλούν προσδοκίες για τις τιμές είχαν αναρρώνει και τώρα ήταν υψηλότερα στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ.

Οι προβολές των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος του Ιουνίου είδε ο ετήσιος πληθωρισμός ΕνΔΤΚ στο 0,3% το 2015, 1,5% το 2016 και 1,8% το 2017. Σε σύγκριση με τις προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ του Μαρτίου, οι προοπτικές για τον πληθωρισμό βάσει του ΕνΔΤΚ είχε αναθεωρηθεί προς τα πάνω για το 2015 και παρέμεινε αμετάβλητο για το 2016 και το 2017.

Όσον αφορά τις πιο μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, τα μέτρα που βασίζονται στην αγορά είχαν σε μεγάλο βαθμό σταθεροποιηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, αν και εμφανίζει κάποια μεταβλητότητα. Για παράδειγμα, το προθεσμιακό επιτόκιο ανταλλαγής συνδέονται με τον πληθωρισμό πέντε χρόνια με ορίζοντα πέντε ετών διαμορφώθηκε στο 1,8% στις αρχές Ιουνίου 2015. βραχυπρόθεσμα μέτρα που βασίζονται στην αγορά, όπως προθεσμιακά επιτόκια ανταλλαγής συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό με διάρκεια έως πέντε χρόνια, παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερές από τον Απρίλιο συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής.

Προχωρώντας στις νομισματικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες, ο δείκτης ΕΟΝΙΑ προς τα εμπρός καμπύλη είχε πιο απότομη από τα μέσα Απριλίου, ιδίως σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα. Κρατικών ομολόγων απόδοση είχαν αυξηθεί κάπως μεταξύ του Απριλίου και του Μαΐου, ενώ τα εταιρικά spreads είχαν σε μεγάλο βαθμό σταθεροποιηθεί. Στο πλαίσιο της απότομες αυξήσεις των μακροπρόθεσμων ονομαστικών αποδόσεων στη ζώνη του ευρώ, τα πραγματικά επιτόκια είχαν επίσης αυξηθεί εν μέσω γενικές γραμμές σταθερές προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Παρ 'όλα αυτά, οι συνθήκες χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά είχαν, συνολικά, κάπως βελτιωθεί περαιτέρω.

Όσον αφορά τα χρήματα και πιστωτικές, η ανάκαμψη στην ευρεία δυναμική αύξηση της ποσότητας χρήματος και των δανείων συνεχίστηκε, αν και σταδιακά μόνο στην περίπτωση των τελευταίων. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του Μ3 αυξήθηκε στο 5,3% τον Απρίλιο από το 4,6% το Μάρτιο. Η αύξηση αυτή είχε ως επί το πλείστον οδηγείται από το στενό νομισματικό μέγεθος Μ1, στο 10,5% τον Απρίλιο, από 10,0% το Μάρτιο, αντανακλώντας το χαμηλό κόστος ευκαιρίας της διακράτησης των πιο ρευστών συνιστωσών του χρήματος.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων των ΝΧΙ προς τον ιδιωτικό τομέα (προσαρμοσμένο για την πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων) παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,8% τον Απρίλιο του 2015. Η ετήσιος ρυθμός μεταβολής των δανείων των ΝΧΙ προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις είχαν διαμορφώθηκε σε -0,1%, ελαφρώς βελτιώθηκε από το Μάρτιο και κυρίως πάνω από τη σκάφη (-3,2%) καταγράφηκε το Φεβρουάριο του 2014. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων των ΝΧΙ προς τα νοικοκυριά ήταν 1,3% τον Απρίλιο του 2015, από 1,1% τον Μάρτιο.

Το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών συνέχισε να μειώνεται σημαντικά κατά το πρώτο τρίμηνο, εν μέρει σχετίζονται με τη διευρυμένη APP. Επιπλέον, η δημιουργία του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού συνέβαλε σε μια ανασυγκρότηση των χρηματαγορών. Παράλληλα, μη-εξυπηρετούμενων δανείων παρέμεινε ένα παράγοντα περιορισμού της πιστωτικής επέκτασης σε ορισμένες χώρες.

Η τελευταία εξαμηνιαία "Έρευνα σχετικά με την πρόσβαση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στη ζώνη του ευρώ" (SAFE), η οποία είχε διεξαχθεί μεταξύ της 16ης Μαρτίου και της 25ης Απριλίου 2015 και αναφέρεται κυρίως σε αλλαγές σε σχέση με την περίοδο από Οκτώβριος 2014 - Μάρτιος 2015 , υπογράμμισε ότι, για πρώτη φορά από το 2009, οι ΜΜΕ σηματοδότησε μια συνολική βελτίωση της διαθεσιμότητας εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης και στην επιθυμία των τραπεζών να δανείσουν. Αυτό άλλωστε αντικατοπτρίζεται στις ευνοϊκότερους όρους και προϋποθέσεις που εφαρμόζονται από τις τράπεζες κατά τη χορήγηση νέων δανείων. Μέσα σε μερικά σημάδια βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης των ΜΜΕ, η γενική οικονομικές προοπτικές είχαν επίσης μικρότερες αρνητικές επιπτώσεις στις συνθήκες χρηματοδότησης τους, σε σύγκριση με τον προηγούμενο γύρο της έρευνας.

Όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, οι προβολές των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος του Ιουνίου είχε δει την κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής για τη ζώνη του ευρώ, όπως μετρείται από τη μεταβολή του κυκλικά προσαρμοσμένου πρωτογενούς ισοζυγίου, είναι σε γενικές γραμμές ουδέτερη στο χρονικό ορίζοντα προβολής. Το συνολικό ποσοστό του Δημοσίου στη ζώνη του ευρώ του ελλείμματος προς το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί από 2,4% το 2.014 - 1,5% το 2017, κυρίως λόγω της κυκλικής ανάκαμψης και οι πληρωμές με χαμηλό επιτόκιο. Το συνολικό ποσοστό του Δημοσίου στη ζώνη του ευρώ χρέους προς το ΑΕΠ είχε φτάσει στο 92% το 2014 και αναμένεται να μειωθεί σταδιακά στο 88,4% μέχρι το 2017.



Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας
Sonnemannstrasse 20, 60314 Frankfurt am Main, Γερμανία
Τηλ .: +49 69 1344 7455, E-mail: media@ecb.europa.eu
Ιστοσελίδα: www.ecb.europa.eu