Wednesday, July 8, 2015

Η αδυναμία μας να βρούμε συμφωνία μπορεί να οδηγήσει στην πτώχευση της Ελλάδας και την αφερεγγυότητα του τραπεζικού της συστήματος. Και σίγουρα, θα είναι πιο οδυνηρό για τον ελληνικό λαό. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό θα επηρεάσει όλη την Ευρώπη και στην γεωπολιτική άποψη. Αν κάποιος έχει οποιαδήποτε ψευδαίσθηση ότι δεν θα είναι έτσι, είναι αφελής....Δηλώσεις Προέδρου... Ντόναλντ Τουσκ


Παρατηρήσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τουσκ μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ευρώ, της 7ης Ιουλίου 2015 Ελλάδα
07/07/2015 23:15

Δήλωση και παρατηρήσεις 562/15 Της ζώνης του ευρώ Οικονομίας & Οικονομικών

                                  


Θα σας διαβάσω τι είχε συμφωνηθεί από τους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του ευρώ απόψε:

1. Συναντηθήκαμε απόψε για να συζητήσουμε  τη σοβαρή κατάσταση στην Ελλάδα. Θα σημειωθεί ότι οι αρχές της ζώνης του ευρώ είναι έτοιμες να κάνουν ό, τι είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της.

2. Μετά το Ελληνικό δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός Τσίπρας δεσμεύτηκε να υποβάλει νέα αίτηση για ένα πρόγραμμα στο πλαίσιο που ορίζει η συνθήκη για τον ΕΜΣ, συμπεριλαμβανομένων αυστηρούς όρους πολιτικής.

3. Συμφωνήσαμε να εξετάσουμε επειγόντως κατά πόσον είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια βάση για την εξεύρεση μιας συμφωνίας που θα σέβεται τις υφιστάμενες δεσμεύσεις και τους κοινούς μας κανόνες.

4. Η ελληνική κυβέρνηση ως την Πέμπτη 9 Ιουλίου το αργότερο θα παραθέσει λεπτομερώς τις προτάσεις της για μια συνολική και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων για την αξιολόγηση των τριών θεσμικών οργάνων που θα υποβληθεί στην Ομάδα Ευρώ.

5. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συναντηθούν την Κυριακή 12 Ιουλίου. 

***

Επιτρέψτε μου να προσθέσω λίγα λόγια από τη δική μου οπτική γωνία. Όλες οι πλευρές των διαπραγματεύσεων μοιράζονται την ευθύνη για την τρέχουσα στάτους κβο . Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα θα κάλεσω όλους τους ηγέτες να προσπαθήσουν να βρουν τη συναίνεση, η οποία θα είναι κοινή μας επιτυχία, χωρίς χαμένους ή νικητές. Εάν αυτό δεν συμβεί, θα σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων με όλες τις πιθανές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης χειρότερη περίπτωση, όπου όλοι μας θα χάσουμε. Η αδυναμία μας να βρούμε συμφωνία μπορεί να οδηγήσει στην πτώχευση της Ελλάδα και την αφερεγγυότητα του τραπεζικού της συστήματος. Και σίγουρα, θα είναι πιο οδυνηρό για τον ελληνικό λαό. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό θα επηρεάσει όλη την Ευρώπη και στην γεωπολιτική άποψη. Αν κάποιος έχει οποιαδήποτε ψευδαίσθηση ότι δεν θα είναι έτσι, είναι αφελής.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι έχουμε μόνο πέντε μέρες που  έμειναν για να βρει την απόλυτη συμφωνία.Μέχρι τώρα, έχω αποφύγει να μιλάμε για προθεσμίες. Αλλά απόψε έχω να πω ξεκάθαρα ότι η τελική προθεσμία λήγει αυτή την εβδομάδα. Όλοι μας είμαστε υπεύθυνοι για την κρίση και όλοι μας έχουμε ευθύνη για την επίλυσή του. 


Επαφές με τον Τύπο
Preben Aamann
Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εκπρόσωπος Τύπου
+32 22815150
+32 476850543