Sunday, July 5, 2015

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων να θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ. Αλλά, εξαντλημένοι και αγανακτισμένοι μετά από χρόνια περικοπών λιτότητας που επιβάλλονται στο πλαίσιο των διαδοχικών προγραμμάτων διάσωσης, πολλοί φαίνεται να έχουν αποσιωπήσει τις προειδοποιήσεις της καταστροφής, πιστεύοντας ότι μπορεί ακόμα να επιτευχθεί μια συμφωνία....

Μεταφορά από κείμενο μετάφρασης...

     Reuters ....... Αγορές | Κυρ 5 του Ιούλη του 2015 13:14 EDT

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την επικράτηση του «Όχι» στο Ελληνικό  δημοψήφισμα

Οι δημοσκοπήσεις που κυκλοφόρησαν μετά το  δημοψήφισμα στην Ελλάδα την Κυριακή έδειξε να υπερισχύει το «όχι»,  γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ψηφοφόροι είχαν αψήφησαν τις προειδοποιήσεις από όλη την Ευρώπη ότι η απόρριψη των όρων των πιστωτών θα θέσει τη χώρα τους σε μια πορεία έξω από το ευρώ.


Οι  δημοσκοπήσεις που  διεξήχθησαν,  από GPO, Metron Analysis και MRB όλα έδειξαν  ότι το στρατόπεδο του 'όχι'  είναι μπροστά κατά τρεις μονάδες. Μια δημοσκόπηση της Marc εκτιμάται 49,5 έως 54,5 τοις εκατό των Ελλήνων ψήφισε «Όχι» σε σύγκριση με 45,5 έως 50,5 τοις εκατό της ψηφοφορίας «Ναι», με βάση τις έρευνες που πραγματοποιούνται μέσα στην εβδομάδα.

Οι δημοσκοπήσεις κυκλοφόρησαν μετά που η  ψηφοφορία έληξε την Κυριακή, λόγω της απαγόρευσης σχετικά με τη δημοσίευση των δημοσκοπήσεων την ημέρα πριν από την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε.

Ο Νίκος Φίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές.
"Νομίζω ότι αυτό είναι καθοδήγηση για την κυβέρνηση», είπε μετά τις εκλογές .




Την Αθήνα οι  «εταίροι έχουν προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι ένα« όχι »στο δημοψήφισμα θα σήμαινε μείωση στις γέφυρες με την Ευρώπη και την οδήγηση του ακρωτηριασμένου χρηματοπιστωτικό συστήματος  στην Ελλάδα σε ολοκληρωτική χρεοκοπία,  με επιδείνωση δραματικά 5-year-μακράς ύφεσης της χώρας.

Εάν επιβεβαιωθεί, το αποτέλεσμα θα παραδώσει επίσης ένα ισχυρό πλήγμα για το μεγάλο σχέδιο για το ενιαίο νόμισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προορίζεται να είναι μόνιμη και άθραυστο όταν δημιουργήθηκε πριν από 15 χρόνια, η ζώνη του ευρώ θα μπορούσε τώρα να είναι στο σημείο να χάσει το πρώτο μέλος της με τον κίνδυνο της περαιτέρω διαλεύκανση να έρθει.

Οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν κλείσει όλη την εβδομάδα και η επιβολή δελτίου αναλήψεις από αυτόματες ταμειακές μηχανές, αναμένεται να ξεμείνει από χρήματα μέσα σε λίγες μέρες, εκτός αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέχει μια σανίδα σωτηρίας έκτακτης ανάγκης.

Ωστόσο, οι κεντρικοί τραπεζίτες προειδοποίησαν πριν από την ψηφοφορία ότι ένα «όχι» θα καθιστούσε σχεδόν αδύνατο για την ΕΚΤ να ενεργοποιήσετε τις βρύσες, αφήνοντας το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, χωρίς πόρους  αντιμετωπίζοντας  επικείμενη κατάρρευση.

Ένα «όχι» θα φέρει  την Ελλάδα και τη ζώνη του ευρώ σε αχαρτογράφητα νερά.Ανίκανος να δανειστεί χρήματα στις κεφαλαιαγορές, η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα στον κόσμο του δημόσιου χρέους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα χρειαστεί μαζική μείωση του χρέους και € 50 δισεκατομμύρια σε νέα κεφάλαια.

Η Αριστερή  κυβέρνηση στην Ελλάδα κάλεσε το δημοψήφισμα μόλις πριν από μία εβδομάδα, αφού απέρριψε τις σκληρές όρους που προσφέρονται από τους διεθνείς πιστωτές ως τίμημα για την απελευθέρωση δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια διάσωσης.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε τους όρους διάσωσης ως «εκβιασμό» και δήλωσε ότι η «όχι» θα ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης για να πάρετε μια καλύτερη συμφωνία που θα επιτρέψει στις τράπεζες να ανοίξει εκ νέου αυτή την εβδομάδα.

Η διαδοχή των ευρωπαίων ηγετών και των φορέων χάραξης πολιτικής, προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι όροι διάσωσης δεν είναι πλέον πάνω στο τραπέζι . Ανέφεραν ότι η ψηφοφορία ήταν πλέον αποτελεσματικά για το αν οι Έλληνες ήθελαν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ ή την επιστροφή στη δραχμή.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων να θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ. Αλλά, εξαντλημένος και αγανακτισμένοι μετά από χρόνια περικοπών λιτότητας που επιβάλλονται στο πλαίσιο των διαδοχικών προγραμμάτων διάσωσης, πολλοί φαίνεται να έχουν αποσιωπάται τις προειδοποιήσεις της καταστροφής, πιστεύοντας ότι μπορεί ακόμα να επιτευχθεί μια συμφωνία.


πηγή http://www.reuters.com/