Thursday, January 21, 2016

Συνεχίστηκε η χαλάρωση των πιστοδοτικών κριτηρίων για δάνεια προς τις επιχειρήσεις , και στεγαστικά .....κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015.....ΕΚΤ

                                                        Δελτίο  Τύπου
Μεταφορά από κίμενο μετάφρασης...

Αποτελέσματα της ζώνης του ευρώ έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων Ιαν 2016

20, Ιανουαρίου 2016

Περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού για τις επιχειρήσεις και την επιστροφή στη χαλάρωση των κανόνων για τα στεγαστικά δάνεια

Οι ανταγωνιστικές πιέσεις παραμένουν η βασική κινητήρια δύναμη της χαλάρωσης των όρων για την Περαιτέρω αύξηση της ζήτησης για δάνεια σε όλες τις κατηγορίες δανείων, αλλά κυρίως από τις επιχειρήσεις.


Σε έρευνα  του Ιανουαρίου 2016 τραπεζικών χορηγήσεων (BLS), οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ ανέφεραν ότι συνέχισαν την  καθαρή χαλάρωση των πιστοδοτικών κριτηρίων για δάνεια προς τις επιχειρήσεις κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 (καθαρός ποσοστό -4%, όπως και το προηγούμενο τρίμηνο), η οποία ήταν ελαφρώς λιγότερο έντονη από ότι οι προσδοκίες των τραπεζών στον προηγούμενο γύρο της έρευνας.

Οι ανταγωνιστικές πιέσεις ήταν ο κύριος παράγοντας πίσω από αυτή την χαλάρωση.Οι τράπεζες ανέφεραν μια επιστροφή σε μια καθαρή χαλάρωση των πιστοδοτικών κριτηρίων για τα δάνεια προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας (ένα καθαρό ποσοστό των -7%, μετά από 5% το προηγούμενο τρίμηνο), ενώ είχαν όπως  αναμένεται σε γενικές γραμμές αμετάβλητα τα  πρότυπα κατά την προηγούμενη έρευνα. Οι ανταγωνιστικές πιέσεις παρέμειναν ο κύριος παράγοντας που οδηγεί πίσω από τα βελτιωμένα κριτήρια πιστοληπτικής διαβάθμισης.

Οι τράπεζες συνέχισαν να υποχωρούν όρους και τις προϋποθέσεις των νέων δανείων σε όλες τις κατηγορίες, κυρίως λόγω της περαιτέρω μείωση των περιθωρίων των μέσων δανείων. Όπως και με τα πιστοδοτικά κριτήρια, ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στην χαλάρωση στους όρους και τις προϋποθέσεις ήταν ανταγωνισμού.

Η καθαρή ζήτηση σε όλες τις κατηγορίες δανείων συνέχισαν να αυξάνονται, ιδίως για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις. Το χαμηλό γενικό επίπεδο των επιτοκίων συνέβαλε τα μέγιστα στην αύξηση της ζήτησης δανείων. Για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, τη χρηματοδότηση αναγκών κεφαλαίου κίνησης και επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου ήταν περαιτέρω συμβολή στην αύξηση της ζήτησης. Για στεγαστικά δάνεια, εμπιστοσύνη των καταναλωτών και προοπτικές της αγοράς κατοικιών επιπλέον ενισχύεται η ζήτηση δανείων.

Όσον αφορά την πρόσβαση των τραπεζών της ζώνης του ευρώ »στη λιανική και χονδρική χρηματοδότηση, η πρόσβαση στις αγορές χρήματος επιδεινώθηκε, όπως έκανε και η πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσω δανεισμού τίτλων, αλλά σε μικρότερο βαθμό, ενώ η πρόσβαση σε τιτλοποίηση βελτιώνεται.

Όσον αφορά τον πιθανό αντίκτυπο των εν εξελίξει ρυθμιστικό ή εποπτικό αλλαγές, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 οι τράπεζες ανέφεραν περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων τους θέσεις και τη μείωση των σταθμισμένων στοιχείων του ενεργητικού, κατά κύριο λόγο σχετίζονται με τα δάνεια υψηλότερου κινδύνου.

Όσον αφορά τις πράξεις στοχευμένες πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs) διενεργήθηκαν από το Ευρωσύστημα, οι τράπεζες ανέφεραν σημαντικά χαμηλότερη συμμετοχή στις πρόσφατες TLTROs κυρίως λόγω της απουσίας χρηματοδότησης περιορισμούς. Οι τράπεζες ανέφεραν ότι η συμμετοχή εξακολούθησε να επηρεάζεται κυρίως από τα κίνητρα κερδοφορίας και ότι η κύρια επίδραση της TLTROs »στην προσφορά πιστώσεων συνεχίζουν να αντικατοπτρίζουν αλλαγές σε πιστωτικούς όρους και προϋποθέσεις, παρά τις αλλαγές των πιστοδοτικών κριτηρίων.

Η BLS, το οποίο διεξάγεται τέσσερις φορές το χρόνο, αναπτύχθηκε από το Ευρωσύστημα, προκειμένου να ενισχυθεί η κατανόηση των δανειοδοτική συμπεριφορά των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ. Τα αποτελέσματα που αναφέρονται στην έρευνα του Γενάρη του 2016 αφορούν σε αλλαγές στο τέταρτο τρίμηνο του 2015 και στις προσδοκίες των αλλαγών στο πρώτο τρίμηνο του 2016. Η Ιανουάριος 2016 BLS διεξήχθη μεταξύ 8 και 30 Δεκεμβρίου 2015. Με 141 τράπεζες που συμμετέχουν στην έρευνα, το ποσοστό ανταπόκρισης ήταν 100%.

 πηγή 

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας
Sonnemannstrasse 20, 60314 Frankfurt am Main, Γερμανία
Τηλ .: +49 69 1344 7455, E-mail: media@ecb.europa.eu
Ιστοσελίδα: www.ecb.europa.eu