Monday, January 25, 2016

Η ανασκόπηση των αγορών από την .... Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Ανασκόπηση Αγορών

25/01/2016

Ο οίκος αξιολόγησης S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στο Β- από CCC+, θέτοντας σταθερό το outlook. Όπως υπογραμμίζει ο οίκος, παρά τα πολλαπλά σοκ η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από όσο αναμενόταν.

 Ο σύνθετος δείκτης Markit PMI της Γερμανίας υποχώρησε περισσότερο του αναμενόμενου, στο 54,5 τον Ιανουάριο, από 55,5 τον Δεκέμβριο, ενώ οι εκτιμήσεις ήταν για υποχώρηση στο 55,1. Πτώση σημείωσαν οι επιμέρους δείκτες της μεταποίησης και των υπηρεσιών.


 Ο σύνθετος δείκτης Markit PMI της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 53,5 τον Ιανουάριο από 54,3 τον Δεκέμβριο και ενώ αναμενόταν πτώση στο 54,1. Πτώση σημείωσαν οι επιμέρους δείκτες της μεταποίησης και των υπηρεσιών.

Οι λιανικές πωλήσεις στην Μ. Βρετανία μειώθηκαν τον Δεκέμβριο 1% έναντι προηγούμενης ανόδου 1,3% και αναμενόμενης πτώσης 0,3%. Σε ετήσια βάση, αυξήθηκαν 2,6% έναντι προσδοκιών για αύξηση 4,4%.

 Ο δείκτης μεταποίησης Markit PMI των ΗΠΑ ανήλθε απροσδόκητα στο 52,7 τον Ιανουάριο από 51,2 τον Δεκέμβριο και ενώ αναμενόταν υποχώρησή του στο 51. Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο 14,7% ύστερα από μείωση 10,5% τον Νοέμβριο και αναμενόμενη άνοδο 9,2%. Ο πρόδρομος δείκτης της οικονομικής δραστηριότητας υποχώρησε τον Δεκέμβριο, όπως αναμενόταν, στο επίπεδο -0,2% από 0,5% προηγουμένως.

 Το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου της Ιαπωνίας διαμορφώθηκε στα 140,2 δις γεν τον Δεκέμβριο έναντι προηγούμενου ελλείμματος 379,7 δις γεν και ενώ αναμενόταν πλεόνασμα 117 δις.


Απώλειες κατέγραψαν τα αμερικανικά κυβερνητικά ομόλογα την Παρασκευή για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση βάζοντας τέλος στο ράλι των τελευταίων δύο εβδομάδων, καθώς οι επενδύσεις ρίσκου επανέκαμψαν και η τιμή του πετρελαίου επανήλθε πάνω από τα $30. Η απόδοση της δεκαετίας σημείωσε άνοδο 2 μ.β στο 2,05%.

 Tα γερμανικά κυβερνητικά ομόλογα κατέγραψαν απώλειες, με την απόδοση της δεκαετίας να αυξάνεται 3 μ.β στο 0,48% ακολουθώντας την τάση από τα Treasuries και τα διεθνή χρηματιστήρια.



Το πετρέλαιο συνέχισε την ανοδική του πορεία και την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να κλείσουν τις ανοιχτές θέσεις πώλησης. Η τιμή του crude έκλεισε 9,01% υψηλότερα, στα $32,19 ανά βαρέλι.

Χωρίς σημαντική μεταβολή κινήθηκε ο χρυσός που κατέγραψε μικρή πτώση, 0,29%, με την τιμή του να κλείνει στα $1098 ανά ουγγιά.


Η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου συνεχίστηκε και την Παρασκευή, στον απόηχο των δηλώσεων του Μ. Ντράγκι ότι η ΕΚΤ θα επανεξετάσει την πολιτική της τον Μάρτιο. Η ισοτιμία EURUSD διαμορφώθηκε στο 1,0796 (κλείσιμο Ν. Υόρκης), καταγράφοντας πτώση 0,72%.


πηγή http://www.piraeusbankgroup.com