Παρασκευή, 22 Ιανουάριος 2016, 00:00EET
Κοινή συνέντευξη Τύπου τεσσάρων υπουργών για φορολογικό και ασφαλιστικό αγροτών
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ
«Δεν έρχεται ούτε φορολογική καταιγίδα, ούτε χαράτσια, ούτε οτιδήποτε άλλο για τους αγρότες»
• Στα θέματα φορολογίας, αυτή την εποχή, δεν έχουμε αλλαγές.
• Στα ζητήματα φορολογίας, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή επεξεργασία νομοσχεδίου ή οποιοσδήποτε σχεδιασμός, και δεν περιλαμβάνονται και στα προαπαιτούμενα της επόμενης αξιολόγησης απ’ ό,τι φαίνεται.
• Δεν έρχεται ούτε φορολογική καταιγίδα, ούτε χαράτσια, ούτε οτιδήποτε άλλο για τους αγρότες. Κοιτάμε να κάνουμε το σύστημα πιο δίκαιο, πιο αναλογικό και όταν τελειώσει αυτή η ιστορία τα επόμενα χρόνια, να ξέρετε ότι μια μεγάλη κατηγορία των αγροτών θα ελαφρυνθεί φορολογικά.
• Οι ασφαλιστικές εισφορές αφαιρούνται από τα έσοδα για να βγει το εισόδημα το οποίο θα φορολογηθεί. Αυτό πρέπει να γίνει σαφές.
• Καλώ σε διάλογο οποιονδήποτε καλόπιστο που θέλει να κάνει διάλογο
Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της κοινής συνέντευξης Τύπου του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου και της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όπως ξέρετε. όλοι είμαστε σήμερα εδώ σε μια κρίσιμη, πραγματικά, στιγμή για τη χώρα, με δεδομένο ότι δεν βρισκόμαστε μακριά από την έναρξη της διαδικασίας της πρώτης αξιολόγησης. Με στόχο, βέβαια, τη γρήγορη ολοκλήρωσή της, προκειμένου να αρχίσει η μεγάλη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.
Η σημερινή συνέντευξη Τύπου δίνεται στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για θέματα που αφορούν τους αγρότες: Ασφαλιστικό, Φορολογικό, αλλά και πολιτικές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Όπως γνωρίζετε, οι συναρμόδιοι υπουργοί είναι σε διαρκή επαφή και συζητήσεις αυτές τις ημέρες με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, έχουν καταγράψει παρατηρήσεις, αντιρρήσεις και επισημάνσεις. Και βρίσκονται σήμερα εδώ για να παρουσιάσουν το πλαίσιο και να απαντήσουν στα ερωτήματά σας. Το λόγο έχει τώρα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και μετά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ. Θα είμαι σύντομος, ώστε να έχουμε χρόνο για τις ερωτήσεις και για τη συζήτηση. Στο Ασφαλιστικό διαχειριζόμαστε την τέλεια καταιγίδα από τη συρροή δύο κρίσεων που κάθε μια από μόνη της είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Η μία είναι η κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος- στρεβλό- γιατί έτσι το είχε φτιάξει το παλιό πολιτικό σύστημα, διαλυμένο από την κρίση και με χαριστική βολή την καταλήστευση των αποθεματικών με τελευταία σταγόνα στο ποτήρι το PSI. Από την άλλη μεριά, τις μνημονιακές προβλέψεις που από τη φύση τους έχουν εισπρακτικό προσανατολισμό, δεν αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και αν αφηνόμασταν να τις εφαρμόσουμε όπως έχουν, χωρίς να τις εντάξουμε, όπως επιδιώκουμε, σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση, μόνο κακό θα έφερναν για τους συνταξιούχους: Περικοπή του ΕΚΑΣ, μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Θα μας πείτε «δεν τα κάνατε αυτά;». Όταν όμως εμείς σταδιακά αντικαθιστούμε το ΕΚΑΣ από την εθνική σύνταξη, ουσιαστικά διορθώνουμε ένα πρόβλημα που υπάρχει σε σχέση με τη φτώχεια των ηλικιωμένων, δεν το επιδεινώνουμε. Και όταν πράγματι προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τη συνταξιοδοτική δαπάνη στα μεγάλα ελλείμματα που έχουν τα ασφαλιστικά μας ταμεία, προσπαθούμε ταυτόχρονα να κάνουμε μια εσωτερική αναδιανομή, να επιβαρυνθούν, στην πραγματικότητα να κερδίσουν οι αδύναμοι, τα μεσαία στρώματα.
Και με αυτόν τον τρόπο επομένως προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το συνταξιοδοτικό ζήτημα με δύο βασικούς κανόνες: Κοινωνική δικαιοσύνη, μεγαλύτερη βοήθεια στους αδύναμους, εσωτερική αναδιανομή από τους πλουσιότερους στους φτωχότερους και ισονομία. Ίδιοι κανόνες για όλους.
Τι γίνεται με το αγροτικό; Το παλιό πολιτικό σύστημα δεν ήθελε τους αγρότες ίδιους με τους άλλους Έλληνες πολίτες. Στην πραγματικότητα δεν τους έδινε σύνταξη αρχικά, παρά μια προνοιακή παροχή. Εμείς θέλουμε τους βασικούς κανόνες της ισονομίας να τους εφαρμόσουμε και στους αγρότες, γιατί θέλουμε οι αγρότες να παίρνουν σύνταξη αξιοπρεπή, όπως οι άλλοι Έλληνες.
Είναι αλήθεια ότι στις συναντήσεις που είχα με τους αγρότες, μου τέθηκε το ζήτημα να διατηρηθεί ο ΟΓΑ όπως είναι και οι ασφαλιστικές κλάσεις των αγροτών όπως είναι. Εμείς τον ΟΓΑ τον σεβόμαστε και θέλουμε να τον διατηρήσουμε για όλες τις μη συνταξιοδοτικές του αρμοδιότητες.
Λέμε όμως ότι όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε ένα ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με ίδιους κανόνες για όλους και ως προς τις συντάξεις, τις παροχές και ως προς τις εισφορές. Ο καθένας να δίνει ανάλογα με τη δύναμή του, ανάλογα με το πραγματικό του εισόδημα και όχι με εικονικά εισοδήματα.
Θα σας μοιράσω τρία χαρακτηριστικά νούμερα για το πώς έχει σήμερα η κατάσταση, από την οποία φαίνεται ότι όχι απλώς δεν είναι διατηρήσιμη, δεν είναι προς όφελος των αγροτών να διατηρηθεί έτσι. Τα έσοδα του ΟΓΑ το 2015: 3,3 δισεκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό, 340 εκατομμύρια από τις εισφορές των αγροτών. Ήτοι 90,6% η εισφορά του κράτους, 9% η εισφορά των αγροτών. Και τι σύνταξη παίρνουν τώρα οι αγρότες; Η βασική σύνταξη του αγρότη ήταν 172,8 ευρώ το 2015. Σύμφωνα με αυτά που ισχύουν σήμερα, το 2016 θα γίνει 158 ευρώ και θα καταργηθεί εντελώς το 2027. Τέτοια σύνταξη θέλουμε για τους αγρότες;
Εμείς προβλέπουμε ότι όλοι οι Έλληνες –και οι αγρότες- θα παίρνουν την εθνική σύνταξη 384 ευρώ και ό,τι μαζεύουν από τις ασφαλιστικές εισφορές. Προφανώς, δεν μπορούμε αυτόν τον κανόνα να τον εφαρμόσουμε στους αγρότες (που μέχρι τώρα δεν πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές ή πλήρωναν πολύ λίγες 6% του εισοδήματός τους) απότομα.
Και δεν μπορούμε να μη λάβουμε υπόψη ότι το αγροτικό εισόδημα είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό των υπόλοιπων Ελλήνων. Το 88% των αγροτών δηλώνει εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ και το μέσο αγροτικό εισόδημα χωρίς τις επιχορηγήσεις είναι γύρω στα 2.500 ευρώ. Γι αυτό τι λέμε; Ενώ σε όλες τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων έχουμε βάλει ως ελάχιστη ασφαλιστική κλάση αυτά που κερδίζει ο ανειδίκευτος εργάτης -586 ευρώ το μήνα- για τους αγρότες λέμε πιο κάτω: 80% από αυτό που βγάζει ο ανειδίκευτος εργάτης, γιατί ακριβώς το εισόδημά τους είναι μικρότερο.
Και επειδή, ακριβώς, ακόμη και δίκαιοι κανόνες δεν μπορούν να εφαρμόζονται απότομα γιατί δημιουργούν αδικίες, έχουμε μια μεταβατικότητα σε αυτόν τον πάγιο κανόνα που λέμε ότι κάθε Έλληνας θα πληρώνει ό,τι και ο μισθωτός σήμερα, 20% αθροιστικά πληρώνει ο μισθωτός με βάση την εργοδοτική εισφορά και τη δική του επί του πραγματικού του εισοδήματος.
Έχω εδώ ένα συγκριτικό στοιχείο που επίσης θα σας το αφήσω. Οι πιο πολλοί αγρότες, όπως ξέρετε, είναι σήμερα στην τρίτη ή στην τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία, ανάλογα με το χρόνο που έχει τρέξει από τότε που εντάχθηκαν. Και οι πιο πολλοί από αυτούς ξέρουμε ότι θα μπουν στην κατώτατη νέα ασφαλιστική κατηγορία, αφού δηλώνουν εισόδημα το 88% από αυτούς κάτω από 5.000 ευρώ.
Ποια είναι η διαφορά λοιπόν 2015-2017; Όσοι είναι στην τρίτη ασφαλιστική κλάση, το 2017 θα πληρώσουν 129 ευρώ παραπάνω για όλο το χρόνο. Όσοι είναι στην τέταρτη ασφαλιστική κλάση, θα έχουν κέρδος 38 ευρώ, θα πληρώσουν 38 ευρώ λιγότερο, γιατί είναι γενικός κανόνας της μεταρρύθμισής μας ότι όσο χαμηλότερο εισόδημα έχεις, τόσο λιγότερο πληρώνεις. Αυτό που σας είπα βέβαια, είναι για το 2017, όπου το ποσοστό των αγροτών που πληρώνουν οι αγρότες θα είναι 14%. Κλιμακούμενο θα φτάσει στο 17% και στο 20%.
Αλλά γι’ αυτή τη μεταβατικότητα είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε και να το θέσουμε και στους Θεσμούς. Επίσης, να δούμε και μια ενδεχόμενη παράταση της μεταβατικότητας. Όπως έχω πει επ’ ευκαιρία και αντιδράσεων από άλλους κλάδους, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε διορθώσεις σε θέματα που δημιουργούν μεγάλη πίεση και ενδεχομένως και ανεπιεική άδικα αποτελέσματα, φτάνει να μην υποχωρούμε από τη βασική αρχή, που λέει τι;
Πρώτον, ότι δεν μπορούμε να έχουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν μπορεί οι αγρότες να μην έχουν σύνταξη. Πρέπει να έχουν σύνταξη όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες πολίτες.
Η άλλη αρχή είναι η αρχή της ισονομίας: Ότι θα πρέπει ο κάθε Έλληνας να πληρώνει ανάλογα με το πραγματικό του εισόδημα, όχι εικονικό εισόδημα.
Και τρίτη αρχή είναι η αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης: Ανάλογα με τις δυνάμεις μας, που σημαίνει περισσότερο αυτοί που έχουν πιο πολλά, λιγότερο αυτοί που έχουν λιγότερα.
Τελειώνω. Θα με ρωτήσει κάποιος «έτσι που μας τα λες, πολύ ρόδινα είναι, θα έχουμε και κέρδος μας είπες για το 2017. Γιατί κατεβαίνουν στους δρόμους αυτοί οι άνθρωποι; Δεν ξέρουν το συμφέρον τους;». Νομίζω ότι η απάντηση είναι απλή: Μαυρίλα, πέντε χρόνια μνημόνια, πέντε χρόνια απώλεια εισοδήματος. Είναι λογικό να ανησυχούν οι αγρότες.
Και το μήνυμα που τους στέλνουμε είναι: Πράγματι, καλά κάνετε και ανησυχείτε, έχοντας υπόψη τι έγινε μέχρι τώρα. Δείτε όμως τις προτάσεις μας. Δεν αποφασίζουμε μόνο για μας τώρα. Αποφασίζουμε για μας και για τα παιδιά μας, για να έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα πρώτα-πρώτα που να μην καταρρέει. Δεν μπορεί να παραμείνει η σχέση αυτή στον προϋπολογισμό του ΟΓΑ, 90% το κράτος, 9% οι αγρότες, ούτε είναι σωστό να μην παίρνει σύνταξη η αγρότισσα, ο αγρότης.
Τώρα είναι ο καιρός να τα φτιάξουμε αυτά. Στον καιρό της κρίσης; Στον καιρό της κρίσης. Για τα δύσκολα είμαστε. Και είμαστε ανοιχτοί, φυσικά, να συνεχίσουμε να συζητάμε, όπως συζητήσαμε σε πολύ καλό κλίμα με τους αντιπροσώπους των κινητοποιήσεων των αγροτών, για να δούμε το πιο καλό που μπορούμε να κάνουμε.
ΤΡ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Εγώ είμαι στην ευτυχή θέση να πω λιγότερα από τον Γιώργο Κατρούγκαλο, όχι γιατί δεν είναι σημαντικό το θέμα της φορολογίας, αλλά σε αντίθεση με τα πολύ σημαντικά θέματα που χειρίζεται ο Γ. Κατρούγκαλος, στα θέματα φορολογίας, αυτή την εποχή, δεν έχουμε αλλαγές. Και εγώ καλώ σε διάλογο οποιονδήποτε καλόπιστο που θέλει να κάνει διάλογο, γιατί τελευταία παρατηρούμε και φαινόμενα κάποιοι να μην θέλουν να κάνουν διάλογο.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι στα ζητήματα φορολογίας, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή επεξεργασία νομοσχεδίου ή οποιοσδήποτε σχεδιασμός. Δεν έχουμε κάτι τέτοιο και δεν περιλαμβάνονται και στα προαπαιτούμενα της επόμενης αξιολόγησης απ’ ό,τι φαίνεται. Αξιολόγηση η οποία, όπως είπε πολύ σωστά η κυρία Γεροβασίλη, πρέπει να ολοκληρωθεί για σαφέστατους, πολιτικούς, κοινωνικούς, εθνικούς λόγους. Γιατί όσοι θέλουν να παραμένει αυτή η εκκρεμότητα και να μην τελειώνει η αξιολόγηση, δεν θέλουν να προχωρήσουμε στα επόμενα που θα έρθουν μετά την αξιολόγηση.
Στα ζητήματα φορολογίας και σε σχέση με αυτά που ακούγονται από εκπροσώπους των αγροτών, υπάρχει μια σύγχυση το τι ίσχυε μέχρι τη συμφωνία, μέχρι το νόμο 4336 και το τι έγινε μετά. Στο τι ίσχυε μέχρι το νόμο 4336, νομίζω ότι δεν μπορεί να απαντήσει σε όλα η κυβέρνηση, γιατί είναι σαφέστατο το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναγκαστήκαμε να έχουμε μια συγκεκριμένη φορολογική πολιτική και δεν υπερασπιζόμαστε όλο αυτό το φορολογικό σύστημα. Δεν το θεωρούμε δίκαιο, αποτελεσματικό. Υπάρχουν θέματα τα οποία θα αλλάξουμε και είναι σαφέστατο και στον 4336, το τι πρέπει να αλλάξει. Οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα είναι σαφέστατες και προσδιορισμένες.
Αλλά για τα ζητήματα των αγροτών, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ούτε σχεδιασμός, ούτε κάποια άλλη αλλαγή. Θυμίζω ότι με το νόμο 4336, με τη συμφωνία του Αυγούστου, η οποία – ορισμένοι το ξεχνούν- ψηφίστηκε από 221 βουλευτές και αυτή πάμε να υλοποιήσουμε τώρα. Θυμίζω ότι οι δύο αλλαγές για τα θέματα των αγροτών που ψηφίστηκαν τότε, ήταν η σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, για λόγους που έχουν εξηγηθεί μέσα στη Βουλή και δεν θέλω να χάσω καθόλου χρόνο τώρα. Και η σταδιακή εξομοίωση των εισοδημάτων των αγροτών σε σχέση με τη φορολογία εισοδήματος και η μετακίνηση από το 13% στο 20% και στο 26% μέχρι το φορολογικό έτος 2017.
Αυτές λοιπόν είναι οι αλλαγές που έχουμε μπροστά μας. Δεν είναι κάτι το οποίο θα γίνει αυτή την περίοδο. Δεν επεξεργαζόμαστε αυτή την περίοδο οποιαδήποτε αλλαγή στα θέματα των αγροτών.
Επεξεργαζόμαστε αλλαγές, οι οποίες θα γίνουν από το 2016-2017 - όχι αυτή την περίοδο- που έχουν σχέση με τον ακριβή προσδιορισμό της έννοιας του αγρότη, με την προστασία του αγροτικού εισοδήματος. Διότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις εισοδημάτων που υποκρύπτουν πίσω από την έννοια του αγροτικού εισοδήματος άλλες δραστηριότητες. Και νομίζω ότι κανένας δεν θέλει να συνεχιστεί μια κατάσταση στο φορολογικό σύστημα, όπου ορισμένοι μπορούσαν, χρησιμοποιώντας τα κίνητρα της Πολιτείας που θέλει να ενισχύσει τους αγρότες και την πρωτογενή παραγωγή, να κάνουν φοροδιαφυγή.
Χωρίς καμία διάθεση κοινωνικού αυτοματισμού, θέλω να αναφέρω ότι αυτά που προκύπτουν από τις φορολογικές δηλώσεις του 2014 – είπε ορισμένα ο κ. Κατρούγκαλος- είναι ότι ο μέσος φόρος εισοδήματος κάθε αγρότη, αν πάρουμε το σύνολο των αγροτών και το διαιρέσουμε με το φόρο, είναι 350 ευρώ, ενώ για τον μέσο φορολογούμενο είναι 945 ευρώ.
Εδώ πρέπει να απαντήσουμε: Αυτός ο φόρος -τα 350 ευρώ - πρέπει να κατεβεί πιο κάτω ή πρέπει να μοιραστεί πιο δίκαια και αναλογικά σε εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν περισσότερο; Δεν είναι όλοι οι αγρότες στην ίδια κατάσταση. Υπάρχουν αγρότες οι οποίοι βεβαίως και πρέπει να ενισχυθούν έως και να απαλλαγούν από οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση είτε στο φόρο εισοδήματος είτε σε άλλες κατηγορίες, αλλά υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι πληρώνουν λιγότερο από τη φορολογική δυνατότητα την οποία έχουν. Αυτό θέλουμε να κάνουμε, αλλά δεν υπάρχει αυτή την περίοδο οποιοσδήποτε σχεδιασμός, οποιαδήποτε αλλαγή, οποιοδήποτε φορολογικό νομοσχέδιο.
Εγώ, λοιπόν, για να δώσω χρόνο στους υπόλοιπους, αυτά είχα να πω και θα απαντήσω σε όποια ερώτηση υπάρξει.
Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Τώρα εγώ είμαι μια ιδιαιτερότητα στη σημερινή συνέντευξη και συμμετέχω, πράγματι, για να στηρίξω τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει και να υπερασπιστεί την ιδιαιτερότητα του αγροτικού χώρου. Μια ιδιαιτερότητα η οποία, βεβαίως, και από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνωρίζεται, δεδομένου ότι ο κοινοτικός προϋπολογισμός για τον αγροτικό χώρο είναι -θα έλεγα- και ο μοναδικός που αφορά συγκεκριμένες δραστηριότητες.
Εγώ εκείνο που θέλω να καλέσω αυτή την ώρα τους Έλληνες αγρότες είναι να δούμε την επόμενη μέρα. Και θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι βρέθηκα στην ύπαιθρο γιατί έχουμε μπροστά μας ένα πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, το οποίο έχει επενδυτικούς πόρους πάνω από 6 δισ. Ταυτόχρονα έχουμε 14 δις. επιπλέον ενισχύσεις για τον αγροτικό χώρο, την ερχόμενη περίοδο. Και όπως αντιλαμβάνεσθε, πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσουμε τα συγκεκριμένα χρήματα για να πατήσουμε στο κύριο ζητούμενο για τον αγροτικό χώρο που είναι η αναδιάρθρωση και η παραγωγική ανασυγκρότηση.
Το ξέρετε ότι από τη δική μας πλευρά έγινε μια μεγάλη προσπάθεια στα θέματα διαχείρισης των κοινοτικών πόρων και είχαμε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στις πληρωμές του Δεκεμβρίου, δεν θέλω να σας κουράσω, τα έχουμε ξανακουβεντιάσει αυτά τα πράγματα.
Αυτό όμως εγώ που ζήτησα και ζητάω είναι επειδή υπάρχει ανάγκη αυτό το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης να το εξειδικεύσουμε, να το συζητήσουμε με τους ίδιους τους αγρότες, υπάρχει ανάγκη να οργανωθούν οι αγρότες, διότι το ξέρετε ότι αυτή την ώρα ουσιαστικά θεσμική εκπροσώπηση δεν υπάρχει. Γιατί τη θεσμική εκπροσώπηση την έχουμε ανάγκη για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης.
Βεβαίως, υπάρχουν πρωτοβουλίες, οι οποίες υπερασπίζονται τα δικαιώματα των αγροτών. Και είναι δικαίωμά τους. Από την άλλη πλευρά, εμείς αφουγκραζόμαστε, συζητάμε, συνεχίζουμε το διάλογο, άσχετα αν σε μερικές περιπτώσεις δεν τον θέλουν οι ίδιοι. Όμως, είναι μονόδρομος ο διάλογος.
Άρα, λοιπόν, τα δύο ζητήματα του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και της συγκρότησης θεσμικότητας του συνεργατισμού στο χώρο είναι αναγκαίο να περπατήσουν όσο γίνεται γρήγορα. Χάνουμε χρόνους. Και όταν χάνουμε χρόνους, μετά βρισκόμαστε στην ανάγκη, όταν ολοκληρώνεται ένα πρόγραμμα, να λέμε «δεν απορροφήσαμε, τι κάναμε και πώς κάναμε». Πρέπει να τρέξουμε.
Για μας, λοιπόν, αυτός είναι ο κύριος στόχος. Εμείς εδώ, από πλευράς του υπουργείου, θα είμαστε σε όλες αυτές τις διαδικασίες μέσα, μαζί με την κυβέρνηση, συζητάμε, ενημερωνόμαστε, στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα, αν θέλετε κάτι να ρωτήσετε, κάτι να κουβεντιάσουμε, στη διάθεσή σας.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι τρείς τοποθετήσεις έφτιαξαν ένα πλαίσιο του μεγάλου θέματος με τελικό στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και βεβαίως με τα ζητήματα τα οποία έχουν μια επικαιρότητα, όπως το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό που πάντα έχει ενδιαφέρον, ανεξάρτητα αν επίκειται τώρα καινούργιος νόμος ή όχι που, όπως διατυπώσατε πολύ καλά κύριε Αλεξιάδη, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.
Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΤΣΙΑΜΤΣΙΚΑΣ (BLUE SKY): Η ερώτησή μου είναι προς τον κ. Αποστόλου. Τελικά, τα έσοδα από τις επιχορηγήσεις, τις ενισχύσεις που παίρνανε με αυτά τα προγράμματα οι αγρότες, θα υπολογίζονται στον υπολογισμό των εισφορών προς τον ΟΓΑ; Γιατί αυτό είναι το όλο ζήτημα. Γιατί αν έχει, ας πούμε, ένας αγρότης 5.000 ευρώ εισόδημα και άλλα 5.000 είναι οι ενισχύσεις, θα υπολογίζεται το εισόδημά του ως 10.000; Με αυτό θα φορολογείται, με αυτό θα γίνουν οι εισφορές στον ΟΓΑ;
Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Όπως ασφαλώς ξέρετε, με τον νόμο 4172/13 είχε θεσπιστεί από πλευράς συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ –δεν το λέμε εμείς, υπάρχει σχετική εγκύκλιος από την πρώην γραμματέα εσόδων- έμπαιναν για φορολόγηση, δηλαδή ως φορολογητέο εισόδημα, όλες οι ενισχύσεις, αποζημιώσεις. Και όταν εμείς ήμασταν κυβέρνηση, που θα υλοποιούσε τη συγκεκριμένη ρύθμιση που είχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, το ξέρετε, το καλοκαίρι του `15, φέραμε σχετική ρύθμιση -μάλιστα συνέπεσε με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που είχαμε για τη ζάχαρη, μια μεγάλη προσπάθεια για να κρατήσουμε μια δραστηριότητα στην ύπαιθρο σε λειτουργία- εκεί λοιπόν θεσπίστηκε ξεκάθαρα ό,τι ποσό μέχρι 12.000 ευρώ δεν υπολογίζεται ως φορολογητέα ύλη. Δηλαδή, ποσό 2,2 δις ευρώ –περί αυτού του ποσού πρόκειται- από τα 2,6 δις των κοινοτικών ενισχύσεων, είναι εκτός φορολογητέας ύλης, που σημαίνει βεβαίως ταυτόχρονα και εκτός του εισοδήματος αυτού που μπορεί να υπολογιστεί. Γι` αυτό και είπε προηγούμενα ο υπουργός ότι 88% των αγροτών έχει εισόδημα κάτω από 5.000, βάζοντας μάλιστα ένα μέσο εισόδημα γύρω στα 2.500 ευρώ. Αυτό θα υπολογιστεί στη συγκεκριμένη ρύθμιση.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Απλώς, ακόμα, αν μου επιτρέπετε, να σας το διαβάσω. Είναι στο άρθρο 54 του νομοσχεδίου, εισφορές που ορίζονται με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα από την ασκούμενη αγροτική δραστηριότητα. Ακριβώς όπως τα είπε ο υπουργός.
ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗΣ(Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων): Η ερώτησή μου είναι για τον κ. Αλεξιάδη: Κύριε υπουργέ, είπατε πριν ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν φορολογικά και οι αγρότες, όπως όλοι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι. Και δώσατε και κάποιους αριθμούς. Εν τούτοις, ο αγρότης, μια στις τρεις χρονιές, με έναν χοντρικό υπολογισμό, θα δει την παραγωγή του να καταστρέφεται. Καμία ασφαλιστική εταιρεία δεν του ασφαλίζει την καταστροφή της παραγωγής, λόγω καιρικών συνθηκών, ακριβώς γιατί είναι βεβαιότητα και όχι πιθανότητα. Δεν νομίζετε ότι αυτό είναι λόγος μιας κάποιας διαφορετικής φορολογικής αντιμετώπισης; Ευχαριστώ.
ΤΡ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Κοιτάξτε, να είμαι και εγώ ειλικρινής. Σε χωριό μεγάλωσα. Δεν είμαι άσχετος με αυτά τα θέματα. Γνωρίζω πολύ καλά, σε χωριό τελείωσα το δημοτικό σχολείο, ξέρω πολύ καλά τα ζητήματα των αγροτών. Και η κυβέρνηση έχει αποδείξει –ειπώθηκε πριν από τον κ. Αποστόλου- μέχρι τώρα και την ευαισθησία που έχει σε αυτά τα ζητήματα. Άλλο πράγμα όμως, είναι η ευαισθησία και η προσπάθεια της κυβέρνησης να προστατεύσει και να δώσουμε κίνητρα διεύρυνσης της πρωτογενούς παραγωγής, να κρατήσουμε τους αγρότες στα χωριά τους, να βοηθήσουμε την πρωτογενή ανάπτυξη, άλλο πράγμα αυτό και άλλο πράγμα είναι το πλαίσιο της συμφωνίας. Υπάρχουν δύο διαφορετικά πράγματα που πρέπει να τα ξεκαθαρίσουμε. Είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε κάποια πράγματα, αλλά κοιτάμε αυτά τα πράγματα να γίνονται με τη μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία και με την έννοια της φορολογικής δικαιοσύνης. Αναφέρθηκαν κάποια νούμερα σε σχέση με τα θέματα φορολογίας αγροτών. Γιατί όπως σας είπα πολύ καλά, άλλο πράγμα είναι να επιβαρύνεις τον αγρότη που είναι σε ορεινές περιοχές και δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε καν τα ζητήματα διαβίωσής του –και εκεί πρέπει να τον απαλλάξεις και από φορολογικά βάρη που έχει σήμερα και αυτό θα γίνει όταν αλλάξουμε τα θέματα φορολογίας εισοδήματος, όταν προσδιορίσουμε ακριβώς την έννοια του αγρότη στη φορολογία, σε αυτά είμαστε μπροστά- και άλλο πράγμα αυτός ο οποίος καλύπτεται με μια σειρά από στρεβλώσεις στο φορολογικό σύστημα και δεν πληρώνει φορολογικά αυτά που πρέπει να πληρώσει. Δεν έρχεται ούτε φορολογική καταιγίδα, ούτε χαράτσια, ούτε οτιδήποτε άλλο για τους αγρότες. Κοιτάμε να κάνουμε το σύστημα πιο δίκαιο, πιο αναλογικό και όταν τελειώσει αυτή η ιστορία τα επόμενα χρόνια, να ξέρετε ότι μια μεγάλη κατηγορία των αγροτών θα ελαφρυνθεί φορολογικά.
Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Μου επιτρέπετε, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι και οι δηλώσεις για το εισόδημα του 2015, με βάση τα ισχύοντα. Που σημαίνει, η ιδιαιτερότητα του αγροτικού χώρου αναδεικνύεται πολλαπλάσια. Από εκεί και πέρα, για τα επόμενα χρόνια, έχουμε επεξεργαστεί πάρα πολλά σενάρια- δεν είναι της ώρας, δεν μας το επιτρέπει ο χρόνος-που ουσιαστικά θα συνεχίζουν αυτή την ιδιαιτερότητα να την αναδεικνύουν. Όσον αφορά το κομμάτι της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, υπάρχει ο ΕΛΓΑ. Επανεξετάζουμε όλο το οργανόγραμμά του, τον κανονισμό του, για να καλύψουμε όλη την αγροτική παραγωγή. Αλλά, θα διαφωνήσω μαζί σας στο εξής: Είναι τεράστιο το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα να μπει στο χώρο ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής. Άμα μείνουμε χαλαροί και του επιτρέψουμε να μπει μέσα, τότε αντιλαμβάνεστε ότι οι επιπτώσεις της αντιμετώπισης της ασφάλισης με ιδιωτικο-νομικά κριτήρια θα δημιουργήσουν πρόσθετες επιβαρύνσεις για τον αγροτικό χώρο.
Δημοσιογράφος: Έχει υπολογίσει ο υπουργός σε τι ύψος, τι έσοδα αναμένει από την αύξηση των εισφορών, τόσο στον αγροτικό τομέα, στους αγρότες, όσο και στους αυτοαπασχολούμενους, επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες. Υπενθυμίζω ότι η εισφοροδιαφυγή στον ΟΑΕΕ είναι 45% και στον ΟΓΑ 35%. Με δεδομένους τους αριθμούς που μας δώσατε, ότι το 88% των αγροτών δηλώνει κάτω από 5.000 και το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών κάτω από 10.000 και 2.500 μέσο όρο εισοδήματος, η αύξηση των εισφορών δεν αποτελεί κίνητρο για περαιτέρω εισφοροδιαφυγή;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Αντιθέτως, προσπαθούμε με την ενοποίηση των μηχανισμών είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φόρων, να αντιμετωπίσουμε την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή. Να ξεκαθαρίσουμε όμως από την αρχή ότι υπάρχει εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή, το ξέρουμε, πάνω από το ¼ υπολογίζουμε ότι είναι οι απώλειες εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία, από αυτούς που σκόπιμα εισφοροδιαφεύγουν, υπάρχουν όμως και αυτοί που απλώς δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, λόγω της κρίσης. Γι` αυτούς, δεν μιλάμε για εισφοροδιαφυγή. Αυτή την προσπάθεια που κάναμε, να ελαφρύνουμε το βάρος γι` αυτούς που έχουν εισόδημα από 12.000 και κάτω για να το μοιράσουμε πιο πολύ σε αυτούς που ακόμη κάτι έχουν να δώσουν. Δεν έχουμε σκοπό να εξοντώσουμε τα ανώτερα μεσαία στρώματα ή τους πλούσιους ανθρώπους. Αλλά είναι λογικό, σε ένα σύστημα που από το Σύνταγμά μας προβλέπεται η υποχρέωση κοινωνικής αλληλεγγύης, στο άρθρο 25, να ζητάμε πιο πολλά απ` αυτούς που έχουν κάτι να δώσουν. Αυτός είναι ο προσανατολισμός της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Και προφανώς, έχουμε προϋπολογίσει το τι περιμένουμε να πάρουμε και από τους ελεύθερους επαγγελματίες και από τους αγρότες. Μάλιστα, είναι καταγεγραμμένα στον κοινωνικό προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Γιατί μέσω αυτής της αναπροσαρμογής των εισφορών, συμπληρώνουμε και τον στόχο του 1% προσαρμογής, που μας έχει ζητηθεί στο πλαίσιο του μνημονίου. Αυτό είναι που είπα προηγουμένως: Ότι έχουμε μια μνημονιακή υποχρέωση για συγκράτηση της δαπάνης που συμπίπτει με την αυτονόητη ανάγκη να μειώσουμε τα ελλείμματα των ασφαλιστικών μας ταμείων και δεν προσπαθούμε αυτή τη μείωση της δαπάνης να την μετατρέψουμε σε υποβάθμιση των παροχών των συνταξιοδοτικών, αλλά να τη μοιράσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να ελαφρύνονται οι αδύναμοι και να επιβαρύνονται λίγο πιο πολύ, αυτοί που έχουν ακόμη τη δυνατότητα να εισφέρουν κάτι παραπάνω.
ΤΡ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Να προσθέσω κάτι και να υπενθυμίσω κάτι το οποίο υπάρχει στη νομοθεσία, αλλά συχνά δεν το ακούμε, είτε σε ζωντανές συνδέσεις από τα μπλόκα, είτε σε διάφορες αναλύσεις: Οι ασφαλιστικές εισφορές αφαιρούνται από τα έσοδα για να βγει το εισόδημα το οποίο θα φορολογηθεί. Αυτό πρέπει να γίνει σαφές. Δηλαδή, ό,τι έσοδα έχει ο αγρότης, αφαιρεί όλα τα έξοδά του, τα οποία έχουν προσδιοριστεί από το 2013 σε νόμο και είναι σαφέστατο και το επαναλάβαμε σε εγκύκλιο του 2015, δηλαδή αγορές σπόρων, νεογνά, λιπάσματα, φάρμακα, καλλιεργητικές δαπάνες, δαπάνες άρδευσης, ημερομίσθια, κόστος καυσίμων, συντήρησης αγροτικών μηχανημάτων, τόκους-έξοδα δανείων, αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού και ασφαλιστικές εισφορές. Αφαιρούνται από τα έσοδα του αγρότη για να βγει το εισόδημα, το οποίο θα μπει στη φορολογική δήλωση και να πληρώσει φόρο εισοδήματος. Αυτό, λοιπόν, να γίνει σαφές, γιατί ορισμένες φορές, ορισμένοι το αποκρύπτουν.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Επίσης, συγγνώμη που παίρνω πάλι το λόγο, πάλι στην κατεύθυνση που είπε ο Τρύφων, έχουμε και τη συνδυασμένη εφαρμογή των άρθρων 70 και 71 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που προβλέπει ότι αν πέσουν τα καθαρά έσοδα ενός ελεύθερου επαγγελματία-αγρότη πάνω από 25%, μπορεί να μην πληρώσει προκαταβολή για την επόμενη χρονιά. Αυτό σας το λέω, γιατί διάφοροι, που βλέπουμε στις εφημερίδες, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας να θολώσει το κλίμα, να τρομάξει ο κόσμος και να υπάρξει παραπληροφόρηση, προσθέτουν εικονικά τις επιβαρύνσεις, κατά την επιθυμία του συντάκτη τους, χωρίς να πάρουν υπόψη τους ούτε αυτό που είπε ο Τρύφωνας ότι δηλαδή, οποιαδήποτε αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς αυτόματα μειώνει το φόρο και επίσης και αυτό που σας είπα για την προκαταβολή, που είναι, βέβαια, μια επιβάρυνση για το εισόδημα του ελεύθερου επαγγελματία και του αγρότη.
ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Αυγή): Στον κ. Κατρούγκαλο θέλω να θέσω δύο ερωτήματα. Πρώτον, αν εξετάζει η κυβέρνηση μεγαλύτερη αυτοτέλεια του ΟΓΑ, παρά την ένταξή του στο ενιαίο ταμείο. Το δεύτερο, έχει να κάνει με τις ασφαλιστικές εισφορές: Η κατώτερη ασφαλιστική κλάση το `19 θα προσδιορίζεται στον κατώτερο σημερινό μισθό του ανειδίκευτου εργάτη και θα είναι 82 ευρώ περίπου; Και τι θα γίνει με τις οικογένειες αγροτών που έχουν τρία-τέσσερα ασφαλιστικά μέλη π.χ., που ασφαλίζονται με τρία ή τέσσερα μέλη στον ΟΓΑ;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Θέλουμε να εφαρμοστούν κατά το δυνατόν οι ίδιοι κανόνες στους αγρότες, για να έχουν και αυτοί ίδια σύνταξη με τους άλλους. Επομένως, προτάσεις που μπορούν να δίνουν κάποια έμφαση στην ιδιαιτερότητα των αγροτών, που είναι το χαμηλότερο εισόδημά τους, είμαστε διατεθειμένοι να τις δεχτούμε. Φτάνει να μην παραβιάζουν, σε βάρος των αγροτών, τον κανόνα της ισοτιμίας. Ως προς τη δεύτερη ερώτησή σας, είναι προφανές ότι η ρύθμιση είναι διαρκής. Πάντοτε οι αγρότες –πάντοτε όσο διαρκεί αυτή η διαφορά, ότι έχουν μικρότερο εισόδημα από τους υπόλοιπους-θα έχουν μια χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση, από αυτή των υπόλοιπων μη μισθωτών, ως προς το ζήτημα αυτό που θέσατε, άρα πάντοτε θα είναι στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, πάντοτε λοιπόν η κατώτατη ασφαλιστική κλάση για τους αγρότες, όσο διαρκεί η ελλειμματικότητά τους ως προς το μέσο εισόδημά τους, θα είναι έτσι ώστε να προστατεύονται. Είναι πολύ καλή ερώτηση και ήταν απ` τα ζητήματα που χθες, όταν συναντήθηκα με την αντιπροσωπεία των αγροτών που κινητοποιούνται, το είδα σαν ανησυχία και τους καθησύχασα, γιατί προκύπτει από το νόμο. Σας διαβάζω: «Σε περίπτωση οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης, στην οποία απασχολείται η σύζυγος και τα ανήλικα τέκνα, ως φορολογητέο εισόδημα, καθενός απ` αυτούς, λαμβάνεται το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα». Άρα, λοιπόν, για τον αγρότη, την αγρότισσα και για τα τυχόν ανήλικα παιδιά, μέχρι τα 25, που είναι στην οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση, ο νόμος εισάγει ένα τεκμήριο ότι έχουν την κατώτατη ασφαλιστική υποχρέωση. Ακριβώς, για τον προφανή λόγο να μην επιβαρυνθούν οι πολλοί. Μου ζήτησαν και σε αυτό είμαστε ιδιαίτερα δεκτικοί –προβλέπεται από τον νόμο- ακόμα και έτσι να έχουν τη δυνατότητα να ασφαλίζουν την αγρότισσα ή άλλα μέλη της οικογένειάς τους, μέσω του εργόσημου. Γι` αυτό προβλέψαμε και μια νέα διαδικασία, με άλλο άρθρο, μια ξεχωριστή δυνατότητα. Είμαστε ανοιχτοί, όπως έχουμε πει πολλές φορές, σε κάθε πρόταση που δεν θα αναιρεί τα δύο βασικά στοιχεία: Την ισονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία των πιο αδύναμων.
ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ( Αυγή): Επομένως, δηλαδή, δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ε, φυσικά και όχι. Σας είπα προηγουμένως, ότι για την τρίτη ασφαλιστική κλάση το `17 υπάρχει μια διαφορά, μια απώλεια για τον αγρότη, της τάξης των 129 ευρώ, γι` αυτούς όλους, δηλαδή το 88% -όχι όλους, το 88%- που έχουν το χαμηλό εισόδημα. Για την τέταρτη ασφαλιστική κλάση θα έχουν και κέρδος 38 ευρώ. Και η διαφορά με την επόμενη χρονιά, το `18, είναι 3%, δεν είναι θεαματική. Αντιλαμβάνομαι ότι και τα 129 ευρώ είναι λογαριασμός για ανθρώπους που έχουν δοκιμαστεί στην κρίση, δεν καταστραφεί, όμως, κανένα αγροτικό νοικοκυριό με 129 ευρώ το χρόνο. Και να σκεφθούν οι αγρότες μας ότι είναι για το συμφέρον τους να πάρουν την Εθνική Σύνταξη, τα 384 ευρώ, και όχι τα 150 ευρώ που είναι σήμερα. Τα οποία σας θυμίζω, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, το `27 θα καταργηθούν. Δεν μπορούν να συνεχίζουν οι αγρότες να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Εμείς, θέλουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν την ίδια μεταχείριση.
ΠΑΪΣΙΑΔΗΣ (SITE AGROTYPOS. GR): Απ` ό,τι καταλαβαίνω, κύριε Κατρούγκαλε, για να μιλήσουμε για κεντρικές στρατηγικές, κεντρική στρατηγική της κυβέρνησής σας, είναι να υπάρχει μια ισονομία στα φορολογικά και στα ασφαλιστικά όλων των επαγγελμάτων των ελεύθερων επαγγελματιών. Υπάρχουν, όμως, κάποια άλλα κράτη-μέλη στην ΕΕ, που κρατάνε ένα δίχτυ προστασίας για το συγκεκριμένο αγροτικό επάγγελμα, με πολλούς όρους και φοροελαφρύνσεις. Αυτά εσείς δεν θέλετε να πάρετε αυτόν τον ρόλο σας τοις μετρητοίς, σαν παράδειγμα, δηλαδή, άλλα κράτη της ΕΕ, όταν μιλάτε με τους δανειστές;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ακριβώς, αυτό κάνουμε. Ακούσατε ότι οι ενισχύσεις που παίρνουν οι αγρότες, που είναι σημαντικό κομμάτι του εισοδήματός τους, δεν υπολογίζονται ούτε στο φορολογικό εισόδημα, ούτε σε εκείνο το εισόδημα που θα υπολογιστεί για την ασφαλιστική τους υποχρέωση. Και ενώ ξεκινάμε από τη βάση ότι δεν υπάρχει ελεύθερος επαγγελματίας που να βγάζει λιγότερα από τον ανειδίκευτο εργάτη-από τον καιρό της κρίσης και αυτό ξέρετε είναι κρίση που μπορεί να αμφισβητηθεί- για τον αγρότη πηγαίνουμε ακόμη παρακάτω. Αλλά, πρέπει να έχουμε σαν κανόνα αυτό που είπα, ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του. Και αυτοί με τις μικρές δυνάμεις, απλώς αυτοί που έχουν πιο πολλές, πιο πολλά, αλλά όλοι μας κάτι. Αυτό που αντέχουμε.
ΑΝΑΣΤΑΚΗ (MEGA): Εσείς, κ. Κατρούγκαλε, μιλάτε για διορθωτικές αλλαγές και διορθωτικές κινήσεις και βελτιώσεις, την ώρα που ο Γερούν Ντάισεμπλουμ απ` το Νταβός αναφέρει ότι η ελληνική πρόταση είναι σοβαρή, αλλά τα νούμερα δεν βγαίνουν. Εσείς, μιλάτε για ισονομία και δίκαιη κατανομή, την ώρα που λέτε ότι κερδισμένοι από τη νέα μεταρρύθμιση θα είναι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ. Δεν θα υπάρχει φοροδιαφυγή; Το σχήμα δεν είναι λίγο οξύμωρο;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Μισό λεπτό, γιατί μπερδέψατε δύο θέματα στην ερώτησή σας. Προφανώς, η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς είναι σκληρή. Η βασική τους διαφορά είναι ότι θέλουν την κοινωνική ασφάλιση-όχι όλοι, αλλά οι σκληρότεροι από αυτούς, ξέρετε ποιους εννοώ- να μοιάζει με την ιδιωτική. Ό,τι βάζει ο καθένας, αυτό να παίρνει. Εμείς λέμε ότι η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι έτσι. Η κοινωνική ασφάλιση πρέπει να βοηθά πιο πολύ τους αδύναμους. Και αυτό που έχω πει, είναι ότι από τη μεταρρύθμισή μας και στους συναδέλφους σας –να σας το προαναγγείλω- του ρεπορτάζ του υπουργείου Εργασίας θα δώσουμε ακριβώς τα στοιχεία που δώσαμε στους Θεσμούς χθες, που βλέπουν πώς εξελίσσονται οι συντάξεις, σε σχέση με τον 3863, τον ισχύοντα νόμο, με τις περικοπές. Και εκεί θα φανεί ότι οποιοσδήποτε ανήκει στη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων, που έχει καθαρό εισόδημα 1.000 ευρώ σήμερα, κερδίζει από τη μεταρρύθμισή μας. Κερδίζει και σε ό,τι αφορά τις εισφορές, κερδίζει και σε ό,τι αφορά τις προβλεπόμενες συντάξεις. Και επίσης, αυτή είναι η φωτογραφία της στιγμής που σας δίνω, γιατί πράγματι, τα 1.000 ευρώ δεν είναι πολλά. Όσο θα ανεβαίνει η οικονομία μας, ακριβώς επειδή η Εθνική Σύνταξη είναι συνδεδεμένη με την άνοδο του πλούτου της χώρας, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, θα ανεβαίνει και αυτή. Οι δανειστές μας έχουν άλλες ιδέες τις οποίες τις αποτύπωσαν στο μνημόνιο. Σας είπα προηγουμένως, ότι αν περιοριζόμασταν να εφαρμόσουμε το μνημόνιο με την καθαρά εισπρακτική και εν πολλοίς νεοφιλελεύθερη λογική του, δεν θα κάναμε καλό στην κοινωνική ασφάλιση. Γι` αυτό κάνουμε τη μεταρρύθμιση. Για να εξουδετερώσουμε όσα μέτρα υπάρχουν στο μνημόνιο που δεν ταιριάζουν με τη δική μας κοινωνική λογική, εξορθολογίζοντας ταυτόχρονα και το σύστημα. Δεν περιμένουμε, επομένως, μια εύκολη μεταρρύθμιση. Εμείς, τους είπαμε ότι όλους τους ποσοτικούς στόχους θα τους σεβαστούμε και τους έχουμε στείλει τα στοιχεία. Μας τα ζητάνε ξανά και ξανά και τα τσεκάρουνε. Αλλά έτσι είναι. Τη μαζεύουμε τη δαπάνη όπως πρέπει. Και δεν τη μαζεύουμε μόνο επειδή μας το ζητάνε, αλλά επειδή δεν μπορεί να ζήσει το ασφαλιστικό σύστημα που έχει έλλειμμα 2% του χρόνου. Αλλά το κάνουμε με τρόπο που να προστατεύουμε τους αδύναμους, κρατώντας την ελπίδα ότι και οι σημερινοί νέοι θα πάρουν σύνταξη και όχι οποιαδήποτε σύνταξη, φιλοδώρημα, πραγματική σύνταξη. Ως προς την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή ο καθένας πρέπει να πληρώνει, αλλά είδατε σε ένα άρθρο που δημοσίευσα, το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν εισόδημα κάτω από 12.000, δίνουν σήμερα ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός τους. Αυτοί που βγάζουν 60.000, σήμερα δίνουν το 3% του εισοδήματός τους. Αν αυτό το 3%, γίνει 6%, διπλασιάσουμε δηλαδή την ασφαλιστική εισφορά, αυτών που έχουν εισόδημα 50.000, θα δίνουν το 6% του εισοδήματός τους. Συγκρίνετε το 6 με το 30.
ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗ (MEGA): Τη μεταβατικότητα;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Τη μεταβατικότητα είπαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να τη δεχθούμε, αλλά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάξουμε τα συμφέροντα των πολλών και να μην καταστρέψουμε και τους λίγους. Δεν έχουμε σκοπό- το είπα πολλές φορές- να καταλήγουμε σε αποτελέσματα ανεπιεική. Αλλά δεν είναι σωστό να προστατεύουμε κατά προτεραιότητα τους πιο αδύναμους και τη μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας;
ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗ (MEGA): Ναι, αλλά κάποιος θα μπορούσε να σας πει, υπουργέ τώρα, ότι ψάξτε και βρείτε αυτούς που φοροδιαφεύγουν. Δεν μπορεί να την πληρώνουν οι υπόλοιποι, διότι αυτός που έχει εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ είναι στα όρια της φτώχειας.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Πάρα πολύ καλή ερώτηση. Και συγκρίνετε τώρα πώς αντιμετωπίσαμε εμείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις το πραγματικό ζήτημα της φοροδιαφυγής. Η προηγούμενη κυβέρνηση κατάργησε το αφορολόγητο των ελεύθερων επαγγελματιών. Με αυτό τον τρόπο ποιους κυρίως επιβάρυνε; Τους μικρούς. Γιατί αυτοί γλύτωναν από τα πέντε χιλιάρικα. Αυτός που δηλώνει 60.000 δεν είναι στα πέντε που σώζεται. Εμείς τι κάνουμε; Αντιστοιχούμε τη σύνταξη που θα πάρει κάποιος με το εισόδημα που δηλώνει. Στο παρελθόν μπορούσε κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας να είναι στην ανώτατη ασφαλιστική κλάση γιατί δεν κοιτάζαμε τι λεφτά παίρνει, κοιτάζαμε απλώς πόσα χρόνια είναι στο επάγγελμα. Να πληρώνει λοιπόν την ανώτατη ασφαλιστική κλάση και να δηλώνει εισόδημα 6.000 το χρόνο. Αυτός τι σύνταξη θα έπαιρνε; Θα έπαιρνε σύνταξη 2.000 ευρώ γιατί είχε λεφτά να πληρώνει την ασφαλιστική του κλάση και ταυτόχρονα μπορούσε να μην δηλώνει τα λεφτά του στην εφορία. Με τη δική μας μεταρρύθμιση, ακριβώς επειδή η σύνταξη ήταν ανάλογη με το εισόδημα που έχεις, όποιος δηλώνει 6.000 εισόδημα θα παίρνει και σύνταξη ανάλογα με τα 6.000 εισόδημα. Όποιος δηλώνει 60.000 εισόδημα θα πάρει σύνταξη 3.000, έτσι βγαίνει με τα νούμερά μας, γιατί έτσι πρέπει. Άρα, αυτό σας είπα προηγουμένως ότι σκοπός μας είναι να διασυνδέσουμε το ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα, όχι μόνο μέσω του μηχανισμού είσπραξης των εισφορών, αλλά για να έχουμε συνείδηση φορολογική και ασφαλιστική. Να ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να κλέβουμε πια. Ξαναλέω: Δεν ισχυρίζομαι ότι όλοι κλέβουν. Η κατάσταση στον κλάδο που ξέρω καλά των δικηγόρων είναι μια κατάσταση που ειδικά οι νέοι άνθρωποι είναι προλετάριοι. Όποιος μου πει όμως ότι στο χώρο μου, των δικηγόρων, δεν υπάρχουν δικηγόροι που φοροδιαφεύγουν, να το κουβεντιάσουμε μετά.
ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ (BILD): Κύριε Κατρούγκαλε είπατε πριν ότι οι δανειστές έχουν άλλες ιδέες τις οποίες αποτύπωσαν στο μνημόνιο. Η κοινωνία ήδη βράζει με αυτά που εσείς έχετε προτείνει και που ο κ. Ντάισελμπλουμ, όπως είπε και η συνάδελφος πριν, τα χαρακτήρισε ανεπαρκή. Τι θα κάνετε αν οι δανειστές επιμείνουν στις ιδέες τους, τις οποίες να υπενθυμίσω ότι έχετε υπογράψει και έχουν ψηφιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία από το ελληνικό Κοινοβούλιο;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Καλά κάνετε να αντιπαραβάλλετε την κοινωνία και τον κ. Ντάισελμπλουμ. Εμείς είμαστε με την κοινωνία. Και αυτό που σας είπα προηγουμένως είναι ότι με τη μειωμένη διαπραγματευτική ισχύ που είχαμε τον Ιούλιο, πράγματι αναγκαστήκαμε να βάλουμε στο μνημόνιο πράγματα που δεν είναι συμβατά με τη λογική μας. Ακριβώς όμως επειδή είμαστε αυτοί που είμαστε και δεν είμαστε οι προηγούμενοι, αντί να εφαρμόσουμε το μνημόνιο κατά γράμμα, το εντάξαμε σε μια μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που έχει κοινωνικό πρόσημο. Αν περιοριζόμασταν να εφαρμόσουμε το μνημόνιο, θα κόβαμε το ΕΚΑΣ. Τελεία. Εμείς, πράγματι, αυτή την υποχρέωση, επειδή είναι μέσα στο μνημόνιο, που δεν το ψηφίσαμε μόνο εμείς, το ψήφισαν και οι άλλοι, την τηρούμε μεν, αλλά συγχρόνως προχωρούμε στην αντικατάσταση του ΕΚΑΣ από την εθνική σύνταξη που έχει τον ίδιο σκοπό: Την προστασία των φτωχών συνταξιούχων από τον κίνδυνο του αποκλεισμού. Και παραπέμπω σε αυτά που είπα ήδη για τη δαπάνη: Μειώνουμε τη δαπάνη, αλλά με τέτοιο τρόπο, ώστε να προστατεύουμε τους αδύναμους και τα μεσαία στρώματα. Αυτή είναι λοιπόν η διαφορά μας με τους άλλους, ότι εμείς γράψαμε το νόμο, δεν μας ήρθε μεταφρασμένος. Και ακριβώς αυτό το σέβονται οι δανειστές. Σοβαρή είπαν ότι είναι η πρότασή μας. Στο γύρο που κάναμε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εγώ και ο κ. Τσακαλώτος, με σεβασμό μας δέχθηκαν. Αυτό δείχνει, λοιπόν, ότι ακόμη και οι δανειστές, ακριβώς επειδή ορισμένοι από αυτούς είναι και εταίροι μας και στην Ευρώπη μπορούμε να συνεννοούμαστε με καλύτερο τρόπο, είναι δεκτικοί στις προτάσεις μας. Αλλά ξαναλέω: Εμείς βασικά απολογούμαστε στον ελληνικό λαό και τα συμφέροντα τα δικά του θέλουμε να καλύψουμε.
ΠΛΑΝΤΖΟΣ (ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ): Κάτι καθαρά διαδικαστικό. Πότε θα δούμε ή πότε θέλετε εσείς να καταθέσετε αυτό το τόσο καλό Νομοσχέδιο για να το δούμε πλήρως σε λεπτομέρεια και να ψηφιστεί στη Βουλή; Και επειδή είναι πολύ άμεση απάντηση, μια ημερομηνία μόνο, σχετικά με την εθνική σύνταξη. Εκείνο το άλλο που λέγαμε για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το έχουμε ξεχάσει;.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Κατ΄αρχάς ευχαριστώ για την ερώτησή σας. Είδα σήμερα το ρεπορτάζ που έχετε από τις επαφές που έγιναν χθες με τα τεχνικά κλιμάκια. Με χαρά διαπιστώνω ότι ακολουθείτε τη βασική γραμμή της εφημερίδας σας, να είναι η ναυαρχίδα της παραπληροφόρησης και να μην γράφει σχεδόν ποτέ την αλήθεια. Επ’ ευκαιρία της ερώτησής σας, να σας πω ότι όλα όσα γράφονται σήμερα στο ρεπορτάζ σας για αυτά που διαμείφθηκαν χθες είναι καθαρά ψεύδη. Τίποτα από αυτά δεν έγινε, από αυτά που γράφει σήμερα η εφημερίδα σας στο ηλεκτρονικό ρεπορτάζ. Ως προς την εθνική σύνταξη σας είπα προηγουμένως. Ως προς το πότε θα κατατεθεί το Νομοσχέδιο αφορά προφανώς την πορεία της διαπραγμάτευσης. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί με θετικό τρόπο μέσα ενδεχομένως και στην ερχόμενη εβδομάδα. Επομένως θα κατατεθεί. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα το προχωρήσουμε και είναι ένα από τα μεγάλα βάρη που έχουν πέσει στους ώμους της Θεανώς Φωτίου. Αν προσέξατε, το άρθρο 1 του Νομοσχεδίου μας, μιλάει για ένα ενιαίο σύστημα κοινωνικής προστασίας στο οποίο εντάσσεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας - ο Ανδρέας Ξανθός κάνει πάρα πολύ δουλειά εκεί για την Πρωτοβάθμια Υγεία – το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, αυτό που ρυθμίζουμε τώρα αλλά και το Εθνικό Σύστημα Αλληλεγγύης είναι αυτό που δουλεύουμε στη βάση του εγγυημένου εισοδήματος. Απλούστατα οι δανειστές μας στο Μνημόνιο, μας έχουν οδηγήσει σε μια σχεδόν αδύνατη υποχρέωση να καλύψουμε μια ανάγκη που θα έπρεπε εδώ και καιρό να την έχει καλύψει το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη - χάρη στις ευθύνες του παλαιοκομματισμού - που δεν έχει τέτοιο μηχανισμό, εγγυητικό, χωρίς όμως να προβλέπουν τη δυνατότητα ενίσχυσης από άλλους πόρους. Αυτό είναι πολύ δύσκολη εξίσωση και θα την αντιμετωπίσουμε φυσικά στο μέλλον.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Χαίρομαι ιδιαίτερα που τα θέματα της πολιτικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Φορολογίας δεν έχουν ερωτήσεις. Νομίζω ότι αυτό είναι στα θετικά της σημερινής συζήτησης.
ΓΚΑΛΩΝΑΚΗ (Δημοσιογράφος): Σήμερα υπάρχει μια διαρροή …όπως λέτε και εσείς υπάρχουν πολλές διαρροές. Που λέει ότι θα εξαιρέσετε τον ΟΓΑ από το Ασφαλιστικό. Σήμερα βγήκαν οι αγρότες και το είπανε… το Συντονιστικό έχει αυτή την πληροφόρηση ότι θα εξαιρεθεί ο ΟΓΑ από το Ασφαλιστικό. Και περιμένουν τις προτάσεις όλων σας, ποιες θα είναι αυτές οι προτάσεις εξαίρεσης;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Χθες ρώτησα το Συντονιστικό - επειδή μου έλεγαν να μείνει ο ΟΓΑ όπως είναι, για να μην αυξηθούν οι εισφορές - τους ρώτησα: Θα προτιμούσατε να μείνει ο ΟΓΑ όπως είναι να πληρώνετε τις μισές εισφορές, να έχετε τη μισή εθνική σύνταξη και τις μισές παροχές από τους άλλους Έλληνες; Και μου απάντησαν οι περισσότεροι από αυτούς «ναι». Πράγματι, επομένως αυτή η συζήτηση έγινε αλλά δεν ήταν πρόταση δική μας ήταν μια ερώτηση. Ήθελα να ανιχνεύσω το τι θέλουν αυτοί οι άνθρωποι. Να σας πω επίσης ότι ήταν ουσιαστική η κουβέντα. Καταλάβαινες ότι αυτοί οι άνθρωποι ήλθαν επειδή πιέζονται από τα προβλήματά τους. Έπιανες τα χέρια τους και δεν ήταν σαν τα δικά μου, τη γη δουλεύουν αυτοί. Και επομένως η κουβέντα ήταν ειλικρινής. Η δική μου προσωπική άποψη – η κυβέρνηση θα εξετάσει αυτή την προοπτική – είναι ότι θέλω τους αγρότες να είναι όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες. Να έχουν την Εθνική Σύνταξη που έχουν οι άλλοι Έλληνες. Αλλά αυτά τα θέματα είναι θέματα που ενδεχομένως να τα εξετάσει η κυβέρνηση. Σας λέω τώρα την προσωπική μου θέση γιατί κουβεντιάστηκε χθες.
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ (ΑΠΕ): Υποστηρίζετε ότι η μεταρρύθμιση προβλέπει την προστασία των εισοδηματικά αδύναμων πολιτών. Με ποια οικονομικά στοιχεία τεκμηριώνεται η συγκεκριμένη δέσμευση;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Τα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή, που λένε ότι το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών έχει εισόδημα κάτω από 10.000 Ευρώ, το 88% των αγροτών έχει εισόδημα κάτω από 5.000 Ευρώ και ότι ο μέσος μισθός τείνει να διαμορφωθεί στα 800 Ευρώ. Αυτά λοιπόν είναι στοιχεία μη αμφισβητήσιμα. Στη βάση αυτού του προσανατολισμού προσπαθούσαμε να βάλουμε τον πήχη. Είπαμε ποιος είναι ο πήχης. Ισονομία, ίσοι κανόνες. Αλλά πρέπει να ξεχωρίσουμε σε αυτό το πλαίσιο των ίδιων κανόνων ποιοι είναι οι πιο αδύναμοι και οι πιο πολλοί που έχουμε σκοπό να προστατεύσουμε. Επομένως, είχαμε την άσκηση πώς θα συγκρατήσουμε την συνταξιοδοτική δαπάνη; 1% είναι η μνημονιακή υποχρέωση, 2% τα ελλείμματά μας και πώς με μικρότερη συνταξιοδοτική δαπάνη θα έχουμε πιο αποτελεσματική κοινωνική προστασία; Αν βλέπατε όλες οι κριτικές που έχουν γίνει στο υφιστάμενο στρεβλό σύστημα κοινωνικής προστασίας που κληρονομήσαμε είναι ότι ενώ στις συντάξεις είναι ακριβό, μειώνει τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό λίγο. Και ακριβώς αυτό επιδιώξαμε να κάνουμε. Να στοχεύσουμε το σύστημά μας ούτως ώστε να γίνει αποτελεσματικότερο και κοινωνικά δικαιότερο. Να έχει δηλαδή μια εσωτερική αναδιανομή.
ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ): Κατ’ αρχήν μια επισήμανση – παρατήρηση για τον κ. Αλεξιάδη, επειδή είναι από χωρίο και αυτός, όπως και εγώ. Με βάση τα στοιχεία του δικού σας Υπουργείου από το 2000 μέχρι το 2015 ο Κρατικός Προϋπολογισμός τροφοδότησε με 210 δισ. Ευρώ τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Από αυτά, τα 77 πήγαν στον ΟΓΑ. Απλά μου έκανε εντύπωση τόσα χρόνια ψάχνουμε να βρούμε … να προσδιορίσουμε την έννοια του αγρότη. Δόξα τω Θεώ πλούσιο λεξιλόγιο έχουμε, αυστηρή γραμματική έχουμε εν έτι 2016 και ακόμη ψάχνουμε να προσδιορίσουμε τον ορισμό του αγρότη; Τα νούμερα είναι ασφαλή που σας ανέφερα. Και για τον κ. Κατρούγκαλο. Κύριε Υπουργέ τι είπατε μόλις πριν ότι θα μας δώσετε στοιχεία σήμερα; Τα οποία αφορούν σε τι;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Αυτό είναι εύκολο, το λέω γρήγορα…
ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ): Γιατί ετέθη ένα θέμα από τον Ευρωπαίο Επίτροπο τον κ. Μοσκοβισί και είπε το πλαίσιο το οποίο έχετε καταθέσει είναι σε θετική κατεύθυνση αλλά ζήτησε ποσοτικοποίηση των παραμέτρων. Κάτι που ζητάμε όλοι.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Την έχουμε εκδώσει την ποσοτικοποίηση. Τα στοιχεία που θα σας δώσω έχουν σκοπό να αναιρέσουν όλη αυτή την παραφιλολογία ότι οι νέες συντάξεις θα είναι κατώτερες από τις παλιές. Έχουμε τους συγκριτικούς πίνακες λοιπόν, των νέων συντάξεων σε σχέση με τις συντάξεις που θα δίνονταν με το 3863/2010 με τις περικοπές, που είναι η βάση με την οποία συζητάμε με τους δανειστές. Τα στοιχεία της ποσοτικοποίησης, επειδή είναι στην καρδιά της διαπραγμάτευσης, επειδή έχουν αποδοχές ως προς την εξέλιξη των Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, ως προς την εξέλιξη της ανεργίας κ.λπ., μας έχει ζητηθεί από τους δανειστές να μην δημοσιοποιηθούν.
ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ): Άρα τουλάχιστον μπορούμε να γνωρίζουμε με βάση τα στοιχεία τα οποία έχετε και λέτε ότι θα μας δώσετε, τα βασικά συμπεράσματα ποια είναι; Σε ό,τι αφορά για παράδειγμα το συντάξιμο μισθό; Μέχρι ποιο ύψος συντάξιμου μισθού είναι οι κερδισμένοι; Από ποιο σημείο και άνω επέρχονται μειώσεις; Να έχουμε έναν-δύο βασικούς άξονες γιατί έχει πολύ δρόμο μπροστά μας…
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Αυτό που θα σας μοιράσουμε και θα το δείτε είναι η πλήρης ανάπτυξη από τα 0-30 των καινούργιων συντάξεων σε σύγκριση με την κατάσταση όπως θα διαμορφωνόταν αν αντί για αυτό το σύστημα εφαρμοζόταν το ισχύον δίκαιο του 3863/2010 μαζί με τις περικοπές. Θα τα δείτε. Ακριβώς αυτά θα σας δώσουμε.
ΤΡ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Να ξεκαθαρίσουμε με το θέμα του ακριβούς προσδιορισμού της έννοιας του αγρότη. Υπενθυμίζω, τώρα είμαστε μπροστά στο να κάνουμε…
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ): Συγνώμη, το λέω καλοπροαίρετα, γιατί κατέβηκαν για ακόμη μία φορά και θυμάμαι ότι τουλάχιστον εγώ και αρκετοί συνάδελφοι εδώ μέσα τα τελευταία 25 χρόνια καλύπταμε αγροτικές κινητοποιήσεις, και εάν γυρίσω πίσω, το 1995 επί πρωθυπουργίας Σημίτη, από τότε ψάχνουμε σ’ αυτήν τη χώρα να προσδιορίσουμε τι σημαίνει αγρότης…
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Γιατί άραγε;
ΤΡ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Να σας πω…
ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ): …Έπειτα από 20 χρόνια …
ΤΡ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Να σας πω, κύριε Παπαπέτρου. Πρώτα απ’ όλα, εγώ θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό και επειδή έχω συμμετάσχει σε πολλές κινητοποιήσεις, και πολλοί από σας εδώ έχετε παραδείγματα και φωτογραφίσει τέτοιες κινητοποιήσεις, είναι πολύ σημαντικό ότι οι κινητοποιήσεις τελευταία καλύπτονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Γιατί εγώ θυμάμαι μεγάλες κινητοποιήσεις, μεγάλες συγκρούσεις, μεγάλες συγκεντρώσεις που ψάχναμε να βρούμε σε κάποιο site ή σε κάποια εφημερίδα κάποια φωτογραφία. Είναι πολύ σημαντικό ότι πλέον καλύπτονται οι κινητοποιήσεις και υπάρχει και μία προβολή τους και μία ενίσχυσή τους. Αυτό είναι πάρα πολύ καλό και μακάρι αυτό το πράγμα να διατηρηθεί. Σε ό,τι αφορά το θέμα του ακριβούς προσδιορισμού της έννοιας του αγρότη, είναι μέσα στις υποχρεώσεις που έχουμε και αφού τελειώσει αυτή η περίοδος που πάμε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις της συμφωνίας, που στα φορολογικά το μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι στην τελική κατεύθυνση, το να πάμε στο περιουσιολόγιο, στην εθελοντική αποκάλυψη και μια σειρά από άλλα πράγματα που έχουμε μπροστά μας είναι σε θετική κατεύθυνση. Δεν είναι κακό να τα κάνουμε και ήδη έπρεπε να τα έχουμε κάνει. Στις δεσμεύσεις που έχουμε και πρέπει να το κάνουμε είναι να πάμε λοιπόν να τελειώσουμε αυτές τις δεσμεύσεις της συμφωνίας και μετά να πάμε σε αλλαγές στα ζητήματα φορολογίας εισοδήματος, όπου υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις και πολλά πράγματα τα οποία δεν μας οδηγούν σ’ αυτό που θέλει το Σύνταγμα. Δηλαδή, άλλο πράγμα είναι αυτός ο οποίος δηλώνει αγροτικό εισόδημα, κάτι τόνους λάδι, και έχει παράλληλα και φωτοβολταϊκά και έχει και μία επιχείρηση και βγάζει και χρήματα από κει. Άλλο πράγμα αυτό και άλλο η οικογένεια η οποία παλεύει να ζήσει σε μία περιοχή που είναι δύσκολες οι καλλιέργειες, που κοστίζει η μεταφορά των ζωοτροφών. Δηλαδή, πάρτε την περιοχή της ορεινής Ηπείρου. Είναι ίδιες οι καταστάσεις εκεί; Και θα βάλουμε τον αγρότη εκεί που του κοστίζει τόσο πολύ η παραγωγή σε σχέση με άλλες περιοχές; Το ξαναλέω, δεν μπαίνω στη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού, να δείξω κάτι ή να αναδείξω κάτι άλλο. Αλλά πρέπει να είμαστε μπροστά, είμαστε μάλλον μπροστά σε αλλαγές στη φορολογία και ειδικά στη φορολογία εισοδήματος, όπου με τον ακριβή προσδιορισμό του κατ’ επάγγελμα αγρότη, όπως έχουμε εξηγήσει πάρα πολλές φορές στις συναντήσεις που κάναμε με φορείς των αγροτών, θα μπορέσουμε να ελαφρύνουμε έως να απαλλάξουμε πλήρως από φορολογικές υποχρεώσεις αγρότες οι οποίοι έχουν ένα εισόδημα που δεν τους φτάνει καν για να ζήσουν. Και να κατανείμουμε πιο δίκαια το φορολογικό βάρος.
ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ): Εάν μου επιτρέπετε μία ακόμη…
Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Κάπου μπήκατε στο δικό μου το χωράφι και πρέπει να σας απαντήσω.
ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ): Για όνομα του Θεού. Δεν είμαι καταπατητής. Δεν μπαίνω σε κανενός το χωράφι.
Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Δεν είπα εσάς, είπα τους άλλους υπουργούς. Να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Η αγροτική δραστηριότητα που ασκείται στην ύπαιθρο είναι όχι απλώς επιθυμητή από εμάς, αλλά και από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, δεδομένου ότι υπάρχει μια μεγάλη παραγωγή που γίνεται από ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι αυτό που λέμε κατά κύριο επάγγελμα οι ενεργοί αγρότες. Τους θέλουμε, να συνεχίσουν να υπάρχουν διότι δεν είναι μόνο θέμα παραγωγής, είναι και θέμα επιβίωσης αυτών των ανθρώπων με ένα συμπληρωματικό εισόδημα από την αγροτική δραστηριότητα. Από εκεί και πέρα, όντως υπάρχει σήμερα νομοθεσία που λέει για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι ελαστική, λέει 35% του εισοδήματος του χρόνου απασχόλησης, μας ζητάνε να σφίξουμε, να προσδιορίσουμε πιο σφικτά τον ενεργό αγρότη. Ήδη στη σχετική συζήτηση και με τους αγρότες, να πάμε 50% του χρόνου απασχόλησης και του εισοδήματος, να πάμε 55%, να πάμε 60%, γίνεται μια σχετική συζήτηση, όμως, προς Θεού, δεν θα χάσουμε με τίποτα την αγροτική παραγωγή και ούτε βεβαίως θα σπρώξουμε αυτούς τους ανθρώπους που ασχολούνται με τη γεωργία να φύγουν από την επαρχία. Διότι το Ασφαλιστικό δεν είναι μόνο ένα θέμα που αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, τους 250-260-300.000, ανάλογα πώς διαμορφώνεται το εισόδημα κάθε χρόνο. Αφορά και έναν κόσμο που ζει στην επαρχία. Το ξέρετε ότι στο σύνολο σχεδόν της επαρχίας ο ασφαλιστικός τους φορέας είναι ο ΟΓΑ και γι’ αυτό γίνονται και συζητήσεις και πολύς κόσμος φοβάται ότι μήπως τυχόν διαλυόμενος ο ΟΓΑ χάσει αυτόν τον χαρακτήρα τον επιδοματικό, τον κοινωνικό που έχει. Είναι ζητήματα…
ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ): Κύριε Αποστόλου, εάν μου επιτρέπετε…
Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Όχι, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό το πράγμα…
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι διάλογο, όχι διάλογο.
Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν. Παίρνουν ενισχύσεις αυτοί οι οποίοι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, έτσι προβλέπεται και θέλουμε εμείς να παίρνουν κι αυτοί για να κρατήσουμε την παραγωγή, για να τους κρατήσουμε στην επαρχία.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχουμε χρόνο για δύο με τρεις ερωτήσεις, θα παρακαλούσα, επειδή όπως είπαμε και στην αρχή, έχει σημασία να βγει από αυτή την κουβέντα μια ενότητα αγροτικών ζητημάτων, εάν έχει κάποιος κάποια ερώτηση προς τον κύριο Αποστόλου, που αφορά την αγροτική πολιτική, θα ήθελα να διατυπωθεί.
Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Εάν δεν έχει κάποιος να κάνω εγώ μία ερώτηση στον εαυτό μου;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό θα συμβεί στο τέλος έτσι κι αλλιώς, αλλά για να διευκολύνω, εάν υπάρχει κάποια ερώτηση προς τον κύριο Αποστόλου, διαφορετικά έχουμε δύο ερωτήσεις ακόμη.
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ (STAR): Είπατε για μία παράταση της μεταβατικότητας για τους αγρότες, στον κύριο Κατρούγκαλο θέτω το ερώτημα, και θα ήθελα να ρωτήσω εάν κάτι τέτοιο σκέφτεστε να ισχύσει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και κάτι άλλο, επειδή είστε δικηγόρος. Οι δικηγόροι μας λένε ότι ένας δικηγόρος με μηδενικό εισόδημα θα κληθεί να πληρώσει εισφορές 2.800 ευρώ. Το βρίσκετε δίκαιο αυτή τη στιγμή να συμβεί κάτι τέτοιο;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Από την τελευταία ερώτηση. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι έμποροι, οι αγρότες, μπορεί να βρεθούν σε καταστάσεις που να έχουν ζημιές. Πρέπει όμως να υπάρχει ένα κριτήριο, ένα τεκμήριο για την ελάχιστη επιβάρυνση που μπορεί να έχει κάποιος. Αυτό ισχύει και τώρα, και τώρα ο δικηγόρος που δεν έχει έσοδα, ανάλογα από την ασφαλιστική κατηγορία που είναι, πληρώνει εισφορές. Δεν αλλάζει.
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ (STAR): Είπατε ότι εσείς θα το κάνετε πιο δίκαιο το σύστημα, όμως.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ναι, εμείς πιο δίκαιο το κάνουμε το σύστημα. Γιατί; Γιατί ξεκινούμε με βάση τον υπολογισμό ότι κανένας κατά τεκμήριο ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει εισόδημα κάτω από τα 580 ευρώ του ανειδίκευτου εργάτη. Αυτό είναι η ένεση δικαιοσύνης που κάνουμε στο σύστημα. Όσοι λένε, λοιπόν, ότι κάποιος δικηγόρος που είχε σήμερα ζημιές θα πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές, ουσιαστικά λέει την κατάσταση που υπάρχει σήμερα. Έτσι είναι και σήμερα. Σ’ αυτό δεν κάνουμε καμία αλλαγή. Η τομή μας είναι ότι αντί να μετράμε τις εισφορές σ’ ένα εικονικό εισόδημα, που μετράει απλώς και μόνο πόσα χρόνια είσαι στο επάγγελμα, εμείς το μετράμε στο πραγματικό. Αυτό είναι η δικαιοσύνη, αυτό είναι η ισονομία. Αυτό που λέτε ίσχυε και τότε, δεν το αλλάζουμε. Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι υποχρεωμένοι, ακριβώς επειδή έχουν ασφαλιστέα ιδιότητα να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές.
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ (STAR): Και γι’ αυτόν τον λόγο χρωστάνε τόσα χρήματα σε εισφορές. Γι’ αυτό είναι σε ρυθμίσεις. Επειδή ίσχυε αυτό το σύστημα και δεν το βελτιώνετε.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Απολύτως έτσι. Απολύτως έτσι, όπως το είπατε. Ακριβώς επειδή υπολογίζουμε τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις όχι σε ένα εικονικό εισόδημα που θα έπρεπε να έχουν, επειδή είναι 10-15 χρόνια στο επάγγελμα, 20 χρόνια, εμείς δεν το θεωρούμε αυτό δίκαιο πράγμα, αλλά τις υπολογίζουμε στο εισόδημα που δηλώνεται, σ’ αυτό θα γίνει ο υπολογισμός της ασφαλιστικής εισφοράς. Αυτό είναι ένα καθαρό πράγμα, καθαρό και δίκαιο πράγμα. Επομένως, ακόμα και λαμβάνοντας υπόψη ότι στα ελευθέρια επαγγέλματα, σε μερικά τουλάχιστον, υπάρχει μια δυνατότητα μη δήλωσης του πραγματικού εισοδήματος, εμείς ξεκινάμε από την αφετηρία. Σ’ αυτό που δηλώνεις, όχι σ’ αυτό που στο παρελθόν θεωρούσαμε πως πρέπει να έχεις, να είναι η εισφοροδοτική σου υποχρέωση. Ως προς μεταβατικότητες και τα άλλα, σαν παράδειγμα τα είπα. Αυτά δεν είναι αποφάσεις προφανώς που θα πάρω μόνος μου, είναι κυβερνητικές αποφάσεις εννοώ. Ήθελα απλώς να σας δείξω ότι παραμετρικές αλλαγές, αλλαγές που αφορούν διορθώσεις ακροτήτων στις οποίες να οδηγεί το σύστημα ή αλλαγές οι οποίες δεν αφορούν την ουσία, όπως είναι οι μεταβατικότητες, μπορεί να τις δούμε. Και ακριβώς για να κάνουμε τις αναγκαίες διορθώσεις, γι’ αυτόν τον λόγο είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο. Τη Δευτέρα έχω πάλι ραντεβού με τους επιστημονικούς συλλόγους και τους οργανισμούς που εκπροσωπούν τους ελεύθερους επαγγελματίες, ακριβώς στην κατεύθυνση αυτή. Είπα και προηγουμένως ότι είμαστε σε ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία για να εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντά της.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μία τελευταία ερώτηση
ΦΩΣΚΟΛΟΣ (ΕΘΝΟΣ): Μιλήσατε για την διαπραγμάτευση που έγινε χθες με τηλεδιάσκεψη με τεχνικά κλιμάκια. Μπορείτε να μας πείτε τι ζήτησαν τα τεχνικά κλιμάκια; Γιατί χθες υπήρξε μια πληροφόρηση, ότι τέθηκε ακόμα θέμα και για περικοπές συντάξεων. Επίσης είπατε ότι είμαστε έτοιμοι για διορθώσεις όσον αφορά στο ασφαλιστικό των αγροτών. Εξετάζονται ίσως κάποιες παραμετρικού τύπου αλλαγές στις εισφορές και αν ναι, σε ποια κατεύθυνση;
Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Πρέπει να προστατεύσουμε το κλίμα της διαπραγμάτευσης και για αυτόν τον λόγο δεν πρόκειται να σας δώσω αναλυτική καταγραφή του τι ειπώθηκε, χωρίς προηγουμένως να έχω συνεννοηθεί για αυτό το ζήτημα με την άλλη πλευρά. Αυτό που έκανα προηγουμένως είναι να διαψεύσω ακριβώς αυτή την ψευδέστατη κατά την συνήθεια του εντύπου, κυρίως της ηλεκτρονικής του έκδοσης είδηση, ότι πράγματι ζητήθηκαν μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις. Δεν τέθηκε ζήτημα μειώσεις στις συντάξεις σε αυτήν την διαπραγμάτευση. Δεν ξέρω τι θα πουν στο μέλλον. Για να είμαι επομένως σαφής, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η διαπραγμάτευση δεν προμηνύεται εύκολη, γιατί ακριβώς με αρκετούς από αυτούς, και κυρίως ξέρεται με ποιους, έχουμε διαφορές. Επίσης δεν θέλουμε η διαπραγμάτευση να γίνεται μέσω διαρροών. Και πολύ περισσότερο «προβοκατόρικων διαρροών», που δεν ανταποκρίνονται στο κλίμα της συζήτησης. Σε διαψεύσεις επομένως θα προβαίνουμε στο μέλλον, εάν έχουμε την συνηθισμένη τακτική, το να κυκλοφορούν ειδήσεις που δεν απηχούν την πραγματικότητα.
ΠΛΑΝΤΖΟΣ (ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ): Συγγνώμη αν μου επιτρέπεται, άλλο αυτό, αλλά θα μας κόψετε και το ρεπορτάζ; Αν η πληροφόρηση δεν ήταν ακριβής…
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Παρακαλώ δεν κάνουμε διάλογο…
ΠΛΑΝΤΖΟΣ: …θα έπρεπε να περιοριστείτε στην αποκατάσταση αυτού του οποίου μόλις αναφέρατε. Ότι ενώ περιορίζεστε να πείτε τα υπόλοιπα, ως προς αυτό δεν προκύπτει, δεν ισχύει κατά την γνώμη σας…
Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Αν ήμουν σίγουρος για την καλή σας πίστη….
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Παρακαλώ να σταματήσει ο διάλογος. Είπατε αυτό που θέλατε, είπε εκείνο που ήθελε…
ΠΛΑΝΤΖΟΣ: Και εμένα μου κόβουν την σύνταξη αλλά δεν κάνω έτσι. Ευχαριστώ πολύ κύριε υπουργέ.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και μία τελευταία ερώτηση. Να πάμε στην 14η ερώτηση
ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ (ΕΡΤ): Θα ήθελα να ρωτήσω. Οι αγρότες
δυναμώνουν τα μπλόκα, το βλέπουμε σε όλη την χώρα. Πιστεύεται ότι με τις διευκρινήσεις οι οποίες δόθηκαν, όσον αφορά το φορολογικό, ότι δεν πρόκειται να ισχύσει τώρα, ότι θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις, όσον αφορά το ασφαλιστικό, ότι στην τρίτη και στην τέταρτη κλάση, μόνο 128 ευρώ πάνω η τρίτη κλάση, στην τέταρτη κλάση λιγότερα ευρώ 38. Πιστεύεται ότι το μήνυμα αυτό θα φθάσει στους αγρότες, ή υποκινούνται οι κινητοποιήσεις αυτές από κάποιους άλλους και το μήνυμα αυτό, που όπως πρέπει να φθάσει, δεν θα φθάσει τελικά στον αγροτικό κόσμο;
Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Εγώ δεν πιστεύω ότι οι αγρότες υποκινούνται, τουλάχιστον στην μεγάλη τους πλειονότητα, εγώ πιστεύω ότι οι αγρότες αντιδρούν σε αυτό που είπα προηγουμένως. Σε μία μαυρίλα πέντε χρόνων και είναι ανήσυχοι, και δικαίως, αμφιβάλουν, για το εάν αυτό που θα εφαρμόσουμε εμείς, είναι πράγματι διαφορετικό, όπως λέμε και είναι, από αυτό που έκαναν οι προηγούμενοι. Γι αυτόν τον λόγο θέλουμε να έχουμε μία ουσιαστική και ειλικρινή συζήτηση μαζί τους. Ξεκινήσαμε χθες και θα συνεχίσουμε. Ξέρεται, τα νούμερα είναι σκληρά στοιχεία, και γι αυτό σας τα έφερα. Αυτά είναι η αλήθεια. Ο φόβος όμως δεν είναι έτσι. Ο φόβος δηλητηριάζει, ο φόβος ποτίζει. Τον φόβο θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τώρα στο μυαλό των αγροτών.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Παρακαλώ τώρα κύριε Αποστόλου.
Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Και απαντώντας στο ερώτημα, και αφού συμπληρώσω με ένα ερώτημα στον εαυτό μου. Που στηρίζω την τοποθέτηση μου ότι οι επιπτώσεις της συμφωνίας στον αγροτικό χώρο είναι διαχειρίσιμες, και εννοώ βεβαίως, με βάση την πρόταση που έχουμε καταθέσει. Εάν καταθέσουμε καλύτερη πρόταση και γίνει αποδεκτή, είναι καλοδεχούμενη. Πιέζουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Κοιτάξτε, έχω καλέσει αλλεπάλληλες φορές στις συζητήσεις τους αγρότες. Τι να σας πω, από συζητήσεις με τον αγροτικό χώρο πάρα πολλές. Τους έχω ζητήσει να αντιμετωπίσουμε δύο γκρίζες ζώνες της αγροτικής δραστηριότητας για να μπορέσουμε πραγματικά, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αποδείξουμε, ότι ο φόρος προσφέρει και στα δημοσιονομικά φορολογικά έσοδα, και στα ασφαλιστικά που αφορούν τον ΟΓΑ, προσφέρει. Και γίνομαι συγκεκριμένος. Όλοι τον ξέρουνε ότι δηλώνεται μία αγροτική αξία ακαθάριστη, σήμερα με τα σημερινά δεδομένα, 4,8 δις ευρώ. Ταυτόχρονα βεβαίως, κάτι το οποίο δεν το λέμε εμείς, το λέει η EUROSTAT, το λένε όλα τα στοιχεία, η αξία αγροτικής παραγωγής στην χώρα μας ξεπερνάει τα 10 δις ευρώ. Καλούμε λοιπόν τους αγρότες αυτή την γκρίζα ζώνη να την αντιμετωπίσουμε μαζί, τηρώντας βιβλία εσόδων-εξόδων μέσα από τα οποία να είναι σίγουροι ότι θα βγουν κερδισμένοι, για τον απλούστατο λόγο, μόνο τον ΦΠΑ 23% που πληρώνουν οι ίδιοι, θα μπορέσουν μέσα από τον συμψηφισμό να τον εισπράξουν, ενώ την ίδια ώρα, αντιλαμβάνεστε ότι θα υπάρξουν πρόσθετα φορολογικά οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο. Ταυτόχρονα θα μπορούν όλο αυτό που συμβαίνει στην διακίνηση της αγροτικής παραγωγής να τον ελέγχουμε. Εμείς θα τους βοηθήσουμε καλύπτοντας τις δαπάνες για την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων, μέσα από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που υπάρχει, μέτρο ειδικά που αφορά τους γεωργικούς συμβούλους. Την δεύτερη γκρίζα ζώνη, που καλούμε για να βοηθήσουμε στο ασφαλιστικό στο ζήτημα του ΟΓΑ είναι, ότι πρέπει και οι ίδιοι να καθιερώσουν το εργόσημο το οποίο φέρνουμε με σχετική ρύθμιση, ως μέσο πληρωμής των εργασιών στον αγροτικό χώρο. Μέσα από αυτήν την διαδικασία, εγώ σας λέω όλοι ξέρουμε τι σημαίνει, βάζω το ελάχιστο. Εκατό χιλιάδες μεροκάματα σε όλη την Ελλάδα. Αυτόματα υπάρχει ένα έσοδο 100.000.000 για τον ΟΓΑ και γενικότερα για το ασφαλιστικό κομμάτι. Αν την κάνουν όλη αυτή την συζήτηση, κερδισμένοι θα βγουν οι αγρότες, δεν θα έχουν καμία επίπτωση. Γι αυτό σας λέω λοιπόν, ότι εάν ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο, σε ένα-δύο χρόνια αυτά που συζητήσαμε εδώ ως επιπτώσεις, θα είναι τίποτα μπροστά στα καινούργια δεδομένα που θα υπάρξουν και θα επιτρέψουν πραγματικά διορθωτικές παρεμβάσεις. Κλείνω λέγοντας στους αγρότες ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος. Και όταν ζητάμε διάλογο εμείς από πλευράς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βάζουμε τα θέματα σε συγκεκριμένη βάση και σε συγκεκριμένα δεδομένα.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αν δεν υπάρχει κάποια τελευταία υποσημείωση από υπουργούς, τότε να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για τις ερωτήσεις οι οποίες νομίζω έδωσαν την ευκαιρία να δοθούν σαφείς απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την επικαιρότητα αλλά κυρίως αφορούν το μέλλον της επόμενης γενιάς, αλλά και το μέλλον της χώρας σε βάθος αρκετών χρόνων, που ξεπερνούν την τετραετία που είναι η θητεία μιας κυβέρνησης. Ο διάλογος που κάνουμε σήμερα, και που δεν είναι μόνο αυτός, αλλά είναι και εκείνος των υπουργών με την κοινωνία και τους φορείς της, και τους αγροτικούς και όχι μόνο, νομίζω ότι θα πρέπει να είναι ένας διαρκής διάλογος, συνειδητοποιώντας, όλοι μας ότι είμαστε σε έναν διαρκή μακρύ αγώνα, στην διάρκεια της τετραετίας. Να ολοκληρωθεί η τριετία της συμφωνίας, με τους καλύτερους όρους, με την κοινωνία όρθια, για να μπορέσει η χώρα αυτή να προχωρήσει. Εθνικό καθήκον για όλους μας.
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.
πηγή http://www.minfin.gr/