Sunday, January 24, 2016

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της Έρευνας Τραπεζικών Χορηγήσεων για τη ζώνη του ευρώ δείχνουν μια χαλάρωση των πιστοδοτικών κριτηρίων των Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και τα δάνεια προς νοικοκυριά για αγορά κατοικίας. Αντίθετα, τα πιστοδοτικά κριτήρια για καταναλωτικά δάνεια παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα...Deutsche Bundesbank

                                                      Δελτίο Τύπου22/01/2016

Μεταφορά από κείμενο μετάφρασης..

Αποτελέσματα Ιανουαρίου έρευνας τραπεζικών χορηγήσεων στη Γερμανία

Συνολικά, τα πιστοδοτικά κριτήρια στη Γερμανία υποχώρησε ελαφρά κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2015, όπως αποκαλύπτεται από την τελευταία Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων (BLS) που διεξήχθη μεταξύ των τραπεζών που εδρεύουν στη Γερμανία.


Με  τα πιστωτικά  πρότυπα, παραμένουν αμετάβλητες σε ισορροπία σε όλες τις ερωτηθέντων κατηγορίες δανείων, πιστωτικών ιδρυμάτων σφιγμένα τα περιθώρια κέρδους τους επί του συνόλου των δανείων και μέσο όρο πιο επικίνδυνα ανοίγματα κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς. Σύμφωνα με τις τράπεζες, η μείωση των περιθωρίων για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις ήταν κυρίως λόγω του υψηλού βαθμού έντασης του ανταγωνισμού.

                           


 Όσον αφορά τα δάνεια προς τα νοικοκυριά, ωστόσο, ο κύριος λόγος δόθηκε από τις τράπεζες για στενότερα περιθώρια τους ήταν η αύξηση του κόστους χρηματοδότησής τους. Ορισμένοι, κυρίως των καταθέσεων χρηματοδοτούνται οι τράπεζες ανέφεραν ότι ήταν σχεδόν αδύνατο να κάνει οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση του κόστους χρηματοδότησής τους με τα υπάρχοντα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Δεν ήταν μόνο τα περιθώρια για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να μειωθεί, αλλά τα δάνεια προς επιχειρήσεις είδε επίσης μια αισθητή χαλάρωση των άλλων ερωτηθέντων πιστωτικές συνθήκες.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχονται από γερμανικές τράπεζες, η ζήτηση δανείων αυξήθηκε σε όλους τους τομείς των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, καθώς είχε τις περιπτώσεις κατά τις δύο προηγούμενες έρευνες. Επιχειρήσεις «η ζήτηση για κεφάλαια παρουσίασαν ιδιαίτερα δυναμική ανάπτυξη, με τη ζήτηση αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό από το δεύτερο τρίμηνο του 2011. νοικοκυριών ζήτηση δανείων για αγορά κατοικίας, μετά την αισθητή αύξηση κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του περασμένου έτους, αυξήθηκαν μόνο ελαφρά το περίοδο αναφοράς.

Το τεύχος Ιανουαρίου BLS γύρο που περιέχονται σε ad hoc ερωτήσεις σχετικά με τους όρους χρηματοδότησης των τραπεζών, ο αντίκτυπος των νέων ρυθμιστικών και εποπτικών δραστηριοτήτων (συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων κεφαλαιακής επάρκειας που ορίζεται στο CRR / ΟΚΑ IV και τις απαιτήσεις που προκύπτουν από την ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ΕΚΤ), καθώς και η συμμετοχή των τραπεζών στις πράξεις στοχευμένες πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs) από το 2014 έως το 2016. Στο πλαίσιο της κατάστασης στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι γερμανικές τράπεζες ανέφεραν και πάλι μια οριακή βελτίωση στην κατάστασή χρηματοδότησή τους σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Με θέα στις νέες ρυθμιστικές και εποπτικές δραστηριότητες, το δεύτερο εξάμηνο του 2015 είδε τις τράπεζες μείωση των σταθμισμένων στοιχείων του ενεργητικού τους περαιτέρω στην ισορροπία και ενισχύοντας σημαντικά και πάλι την κεφαλαιακή τους θέση. Όπως είχε συμβεί και στις προηγούμενες TLTROs, οι ερωτηθέντες θεσμοί φάνηκαν μόνο υποτονική ενδιαφέρον για το Δεκέμβριο του 2015 TLTRO. Οι τράπεζες που συμμετέχουν σε πράξεις έκαναν τα ελκυστικά TLTRO όρους ως λόγος για κάτι τέτοιο. Δήλωσαν ότι τα αποκτηθέντα κεφάλαια επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν κυρίως για τη χορήγηση δανείων, σύμφωνα με το στόχο της διευκόλυνσης. Συνολικά, οι TLTROs έχουν οδηγήσει σε μια μικρή βελτίωση στην οικονομική κατάσταση των συμμετεχουσών τραπεζών, αν και ιδρύματα δεν περιμένουμε καμία επίπτωση στην πιστοληπτική διαβάθμιση τους.

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της Έρευνας Τραπεζικών Χορηγήσεων για τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της δείχνουν μια χαλάρωση των πιστοδοτικών κριτηρίων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και τα δάνεια προς νοικοκυριά για αγορά κατοικίας. Αντίθετα, τα πιστοδοτικά κριτήρια για καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη. Η ζήτηση για δάνεια προς επιχειρήσεις στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε σημαντικά κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2015 και μεγάλωσε με δυναμικούς ρυθμούς, δεν έχει παρατηρηθεί από το τέταρτο τρίμηνο του 2006. Οι τράπεζες που συμμετείχαν στην έρευνα του Ευρωπαϊκού επίσης σημειώθηκε σημαντική από τρίμηνο σε τρίμηνο αύξηση της ζήτησης για δάνεια στους τομείς των δανείων προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας και την καταναλωτική πίστη.

Σύμφωνα με τις τράπεζες στη ζώνη του ευρώ, η κατάσταση επιδεινώθηκε κάπως χρηματοδότηση. Στον απόηχο των νέων ρυθμιστικών και εποπτικών δράσεων, οι τράπεζες συνέχισαν να ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή τους θέση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Το Δεκέμβριο του 2015TLTRO συναντήθηκε με μια πιο δροσερή υποδοχή στη ζώνη του ευρώ από ό, τι τις προηγούμενες πράξεις μέχρι το 2015. Σύμφωνα Μαρτίου με δικές του πληροφορίες των ερωτώμενων, οι τράπεζες που συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ, επίσης, επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια που λαμβάνονται κατά κύριο λόγο για τη χορήγηση δανείων προς τις επιχειρήσεις.


πηγή http://www.bundesbank.de

Deutsche Bundesbank | Τμήμα Επικοινωνίας | Wilhelm-Epstein-Strasse 14 |60431 Frankfurt am Main
www.bundesbank.de | E-mail: presse@bundesbank.de
Τηλ: +49 69 9566-3511 | Φαξ: +49 69 9566-3077