Sunday, February 14, 2016

Το ποσοστό της συμμετοχής του ΤΧΣ στην ΕΤΕ .....μειώθηκε από 57,24% σε 40,39%. ..ΤΧΣ

                                                       Δελτίο Τύπου

12/02/2016

Εννιαμηνιαία Οικονομική Κατάσταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

ΕΤΕ

 Τον Ιανουάριο του 2015, το ΤΧΣ παρείχε τη συγκατάθεσή του στο ΔΣ της ΕΤΕ να προχωρήσει στην ανάστροφη συγχώνευση της Πανγαία ΑΕΕΑΠ με την MIG ΑΕΕΑΠ. Τον Αύγουστο του 2015, η ΕΤΕ ανακοίνωσε ότι τα ΔΣ των θυγατρικών Πανγαία ΑΕΕΑΠ και MIG ΑΕΕΑΠ ενέκριναν το σχέδιο συγχώνευσης των δύο εταιριών.


Τον Οκτώβριο του 2015, η ΕΚΤ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, με βάση την οποία το κεφαλαιακό έλλειμμα της ΕΤΕ ανήλθε σε €1.576εκ. και €4.602εκ. σύμφωνα με το βασικό και το δυσμενές σενάριο αντίστοιχα.



Συνυπολογίζοντας τη θετική επίπτωση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου του 2015, οι κεφαλαιακές ανάγκες τόσο υπό το βασικό όσο και υπό το δυσμενές σενάριο μειώθηκαν κατά €120εκ. Κατά συνέπεια, τα κεφάλαια που απαιτούνταν να αντλήσει η ΕΤΕ μειώθηκαν σε €1.456εκ. και €4.482εκ. υπό το βασικό και το δυσμενές σενάριο αντίστοιχα. 

Το Νοέμβριο του 2015, η ΕΤΕ ανακοίνωσε προσφορές ανταλλαγής στους κατόχους χρέους κύριας και μειωμένης εξασφάλισης και υβριδικών κεφαλαίων, στο πλαίσιο της άσκησης διαχείρισης παθητικού, όπως εγκρίθηκε από το ΤΧΣ. 

Το Νοέμβριο του 2015, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι το συνολικό ποσό από τις προσφορές ανταλλαγής που σχετίζονται με αυτούς τους τίτλους και εγκύρως προσφέρθηκαν ανήλθε σε €695εκ. 

Το Νοέμβριο του 2015, αποφασίστηκε από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της τράπεζας η αύξηση της ονομαστικής αξίας της κοινής μετοχής λόγω συνενώσεως των υφιστάμενων μετοχών (reverse split) με αντίστοιχη μείωση του συνολικού αριθμού αυτών (με σχέση 15 παλαιές μετοχές προς μία καινούργια), με αποτέλεσμα η ονομαστική αξία της κοινής μετοχής να ανέλθει σε €4,50. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, με μείωση της ονομαστικής αξίας της κοινής μετοχής από €4,50 σε €0,30. 

Το Νοέμβριο του 2015, η ΕΤΕ συγκέντρωσε €458εκ. μέσω της διαδικασίας βιβλίου προσφορών, προσφέροντας νέες κοινές μετοχές σε θεσμικούς επενδυτές και το Δεκέμβριο συγκέντρωσε επιπλέον το ποσό των €300εκ. μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα. Σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της άσκησης διαχείρισης του παθητικού και τα πρόσθετα κεφάλαια ποσού €544εκ. από την εφαρμογή των μέτρων κατανομής βαρών και της υποχρεωτικής μετατροπής υποχρεώσεων σε κοινές μετοχές, η ΕΤΕ υπερκάλυψε τις κεφαλαιακές της ανάγκες ύψους €1.456εκ., όπως καθορίστηκε σύμφωνα με το βασικό σενάριο της συνολικής αξιολόγησης του ΕΕΜ. 

Το ΤΧΣ, προκειμένου η ΕΤΕ να καλύψει πλήρως τις κεφαλαιακές της ανάγκες υπό το δυσμενές σενάριο, συνείσφερε το ποσό των €2.706εκ. με τη μορφή ομολόγων ΕΜΣ, και ως αντάλλαγμα έλαβε το ποσό των €677εκ. σε μετοχές της τράπεζας και το ποσό των €2.029εκ. σε μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) εκδόσεως της τράπεζας. Επίσης, η κυριότητα των κοινών μετοχών της ΕΤΕ ποσού €391,5εκ. λόγω της υποχρεωτικής μετατροπής των προνομιούχων μετοχών της τράπεζας περιήλθε στο Ταμείο. Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το ποσοστό της συμμετοχής του ΤΧΣ στην ΕΤΕ μειώθηκε από 57,24% σε 40,39%. 

Το Δεκέμβριο του 2015, το ΤΧΣ ενέκρινε την πώληση του 99.81% των μετοχών που κατείχε η ΕΤΕ στη Finansbank A.Ş. σε συνδυασμό με άλλες άμεσες ή έμμεσες μειοψηφικές συμμετοχές στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ (QNB). Το συμφωνημένο τίμημα για τη συναλλαγή ανέρχεται σε €2.750εκ. Επίσης, η QNB θα αποπληρώσει με την ολοκλήρωση της συναλλαγής το χρέος μειωμένης εξασφάλισης ύψους $910εκ. της Finansbank προς την ΕΤΕ, αυξάνοντας τη ρευστότητα του Ομίλου ΕΤΕ κατά περίπου €3,5δισ. συνολικά.

Το Φεβρουάριο του 2016, η Εθνική σύναψε οριστική συμφωνία για την πώληση του 100% της συμμετοχής της στα έντεκα Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών που κατέχει άμεσα ή έμμεσα και τα οποία διαχειρίζεται η NBGI PE Limited.



Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με: 
κα. Τόνια Πέτροβιτς Τηλέφωνο: 215 5606980 Email: tpetrovits@hfsf.gr

πηγή http://www.hfsf.gr/