Tuesday, February 2, 2016

Οι συστάσεις επιδιώκουν να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα εφαρμόζει όλους τους κανόνες του Σένγκεν που σχετίζονται με τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων σωστά και αποτελεσματικά....ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί η λήψη μέτρων...ΕΕ

                                                       Δελτίο  Τύπου

02/02/2016

Καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και  υιοθέτηση της έκθεσης αξιολόγησης του Σένγκεν για την Ελλάδα

Η Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης την έκθεση αξιολόγησης του Σένγκεν για την Ελλάδα και συζήτησε το σχέδιο προϋπολογισμού της Πορτογαλίας το 2016. Υποστήριξε την σύναψη του νέου πλαισίου για τις διατλαντικές ροές δεδομένων: η ΕΕ-ΗΠΑ Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Shield.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα ένα σχέδιο δράσης για την ενίσχυση του αγώνα κατά της χρηματοδότησης τηςτρομοκρατίας. Αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης προσφέρει μια ισχυρή και ταχεία απάντηση στις σημερινές προκλήσεις, με βάση τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ και τη συμπλήρωσή τους, όπου είναι απαραίτητο. Μέσα από συγκεκριμένα μέτρα, προσαρμόζεται ή προτείνει συμπληρωματικούς κανόνες για να αντιμετωπίσει τις νέες απειλές.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο δράσης επικεντρώνεται στον εντοπισμό τρομοκρατών μέσω χρηματοπιστωτικών κινήσεων και να τους αποτρέψουν από το να κινείται κεφάλαια ή άλλα περιουσιακά στοιχεία.Επίσης, εστιάζει στο να διαταράξουν τις πηγές των εσόδων που χρησιμοποιούνται από τρομοκρατικές οργανώσεις, με στόχευση την ικανότητά τους να αντλήσει κεφάλαια. Επιπλέον, η Επιτροπή θα ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία. Όλες οι δράσεις που παρουσιάζονται σήμερα θα πρέπει να πραγματοποιείται από το τέλος του 2017 και τα πρόσθετα μέτρα που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες. 

Οι προτάσεις της Επιτροπής για την εξισορρόπηση της ανάγκης για αύξηση της ασφάλειας με την ανάγκη προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των δεδομένων, καθώς και τις οικονομικές ελευθερίες. 

Επιπλέον, ύστερα από θετική γνωμοδότηση από την επιτροπή αξιολόγησης του Σένγκεν, το Σώμα των Επιτρόπων ενέκρινε σήμερα τηνέκθεση αξιολόγησης του Σένγκεν για την Ελλάδα και την πρόταση σύστασης του Συμβουλίου για την αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων που εντοπίστηκαν στην έκθεση αξιολόγησης σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων του Σένγκεν στο στον τομέα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων από την Ελλάδα.

Οι συστάσεις επιδιώξει να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει όλους τους κανόνες του Σένγκεν που σχετίζονται με τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων σωστά και αποτελεσματικά. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τις συστάσεις αυτές, η Επιτροπή μπορεί, επιπλέον, προτείνουμε ότι η Ελλάδα λαμβάνει ορισμένα ειδικά μέτρα σύμφωνα με το άρθρο 19α του κώδικα συνόρων του Σένγκεν, με δεδομένες τις σοβαρές ελλείψεις σημειώνεται στην έκθεση αξιολόγησης του Σένγκεν.

Την ίδια ημέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν σε ένα νέο πλαίσιο για τις διατλαντικές ροές δεδομένων: η Ασπίδα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ. Το Σώμα των Επιτρόπων ενέκρινε την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη και έδωσε εντολή Αντιπρόεδρος Ανσιπ και του Επιτρόπου Jourová να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να τεθεί σε εφαρμογή το νέο καθεστώς. Αυτό το νέο πλαίσιο θα προστατεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των Ευρωπαίων όπου τα δεδομένα τους μεταφέρονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και να διασφαλιστεί η ασφάλεια δικαίου για τις επιχειρήσεις. 

Το Κολέγιο συζήτησε επίσης το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2016πορτογαλική.

Τέλος, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για να δημιουργήσει μιαψηφιακή ενιαία αγορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόταση για τον καλύτερο συντονισμό της χρήσης της ζώνης των 700 MHz σε επίπεδο ΕΕ για τις κινητές υπηρεσίες, διασφαλίζοντας παράλληλα τις συχνότητες για τον οπτικοακουστικό τομέα. Αυτό θα βελτιώσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους τους Ευρωπαίους, ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές, και να συμβάλει στην ανάπτυξη διασυνοριακών αιτήσεων.

Πρόεδρος Juncker ενημέρωσε επίσης το Σώμα σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη συμφωνία για τη Βρετανία ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο πειραματισμός με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


πηγή http://ec.europa.eu/