Thursday, February 4, 2016

Η αυξημένη αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις εξελίξεις στην Κίνα και την μείωση των τιμών του πετρελαίου οδήγησαν σε απότομη διόρθωση τις παγκόσμιες αγορές μετοχών....Η αύξηση της παγκόσμιας αβεβαιότητας έχει συνοδευτεί από μια ανατίμηση της σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ.....ΕΚΤ.

                                                      Δελτίο Τύπου

04/02/2016

Ενημέρωση σχετικά με τις οικονομικές και νομισματικές εξελίξεις

Απόσπασμα από το Οικονομικό δελτίο της ΕΚΤ...

Η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει μέτρια και άνιση. Ενώ η δραστηριότητα συνεχίζει να επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό στις προηγμένες οικονομίες, οι εξελίξεις στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς είναι γενικά αδύναμες και πιο ποικιλόμορφη.Μετά από ένα πολύ αδύναμο πρώτο εξάμηνο του έτους 2015, το παγκόσμιο εμπόριο ανακάμπτει, αν και με αργούς ρυθμούς. Παγκόσμια μετρούμενος πληθωρισμός παρέμεινε χαμηλός και οι πρόσφατες πρόσθετες μειώσεις του πετρελαίου και άλλων βασικών εμπορευμάτων οι τιμές θα αμβλύνει περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις.
Η αυξημένη αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις εξελίξεις στην Κίνα και την ανανεωμένη της μείωσης των τιμών του πετρελαίου οδήγησαν σε απότομη διόρθωση στις παγκόσμιες αγορές μετοχών και ανανεωμένη καθοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ. Εταιρικών και κρατικών spreads των αποδόσεων των ομολόγων έχουν διευρυνθεί ελαφρώς. Η αύξηση της παγκόσμιας αβεβαιότητας έχει συνοδευτεί από μια ανατίμηση της σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ.

Παγκόσμια οι τιμές των μετοχών υποχώρησαν σημαντικά εν μέσω αυξανόμενης αβεβαιότητας που σχετίζονται με τις εξελίξεις στην Κίνα και την απότομη μείωση της τιμής του πετρελαίου. Ο ευρύς δείκτης τιμών μετοχών EURO STOXX μειώθηκαν κατά περίπου 16% κατά την υπό εξέταση περίοδο από 2 Δεκέμβρη του 2015 έως τις 20 Ιανουαρίου 2016 (βλ 3 ).


 Κάπως μικρότερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι τιμές των μετοχών, όπως μετρούνται με το δείκτη S & P 500, μειώθηκε κατά περίπου 12%. Οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα στη ζώνη του ευρώ και τις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν κατά 18% και 13% αντίστοιχα, με τον τρόπο αυτό ελαφρώς χαμηλές επιδόσεις των μετοχών του μη χρηματοπιστωτικού τομέα. Μέτρα της μεταβλητότητας της αγοράς μετοχών - ένας δείκτης της αβεβαιότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές - αυξήθηκε σημαντικά.

Οι εξελίξεις στο πετρέλαιο  και τις παγκόσμιες αγορές μετοχών οδήγησε σε νέα καθοδική πίεση στις κυρίαρχο αποδόσεις των ομολόγων της ζώνης του ευρώ μετά την αύξηση στην αρχή της εξεταζόμενης περιόδου. 

Sovereign αποδόσεις αυξήθηκαν μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ το Δεκέμβριο του 2015 και έπεσε πίσω κάπως και πάλι η αύξηση της παγκόσμιας αβεβαιότητας. Κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου το δεκαετές αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ ΑΕΠ-σταθμισμένη αυξήθηκε κατά περίπου 15 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε σε 1,16% στις 20 Ιανουαρίου. Τα χαμηλότερα βαθμολογία χώρες καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε γενικές γραμμές, με αποτέλεσμα την διεύρυνση των κυριαρχικών διαφοράς αποδόσεων τους κατά της Γερμανίας, η οποία εν μέρει σχετίζονται με οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις.


πηγή
European Central Bank
Directorate General Communications
Sonnemannstrasse 20, 60314 Frankfurt am Main, Germany
Tel.: +49 69 1344 7455, E-mail: media@ecb.europa.eu
Website: www.ecb.europa.eu