Tuesday, February 2, 2016

Η ανασκόπηση των αγορών ..... από την Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Ανασκόπηση Αγορών

02/02/2016

Ο δείκτης ΡΜΙ μεταποίησης της Ελλάδας υποχώρησε στο 50 τον Ιανουάριο από 50,2 τον Δεκέμβριο. Σημειώθηκαν οριακές υποχωρήσεις στον όγκο της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, αλλά και ελαφρά αύξηση του αριθμού των εργαζομένων.
 Ο δείκτης μεταποίησης ΡΜΙ της Ευρωζώνης παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιανουάριο στο 52,3 σύμφωνα με την αρχική του πρόβλεψη. Στην Γερμανία ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώθηκε τελικά στο 52,3 από 52,1 που ήταν η πρώτη εκτίμηση, ενώ για την Γαλλία παρέμεινε στο 50.


 Ο δείκτης μεταποίησης ΡΜΙ της Μ. Βρετανίας αυξήθηκε απροσδόκητα τον Ιανουάριο στο 52,9 από 51,9 τον Δεκέμβριο ενώ αναμενόταν υποχώρηση στο 51,6.

 Το ιδιωτικό εισόδημα στις ΗΠΑ αυξήθηκε 0,3% τον Δεκέμβριο, όσο και τον προηγούμενο μήνα και ενώ αναμενόταν να ενισχυθεί 0,2%. Η καταναλωτική δαπάνη αντιθέτως, παρέμεινε αμετάβλητη ύστερα από προηγούμενη θετική αναθεωρημένη άνοδο 0,5% και ενώ αναμενόταν οριακή άνοδος 0,1%.

 Ο δείκτης μεταποίησης PMI των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 52,4 τον Ιανουάριο χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση για 52,7. Ο δείκτης μεταποίησης ISM διαμορφώθηκε στο 48,2 τον Ιανουάριο ύστερα από πτωτική αναθεώρηση του Δεκεμβρίου στο 48, και ενώ οι προσδοκίες ήταν για αύξηση στο 48,4. Ο επιμέρους δείκτης των παραγγελιών αυξήθηκε στο 51,5 από 48,8 προηγουμένως.




Απώλειες κατέγραψαν τα αμερικανικά κυβερνητικά ομόλογα τη Δευτέρα, με την απόδοση της δεκαετίας να σημειώνει άνοδο 3 μ.β στο 1,95%, και τους επενδυτές να κατοχυρώνουν μέρος των κερδών από το ράλι των Treasuries τη περασμένη εβδομάδα. Η ανάκαμψη των αμερικανικών μετοχών στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης επίσης ενίσχυσε τις απώλειες των τιμών των ομολόγων.

Απώλειες και για τα γερμανικά κυβερνητικά ομόλογα μετά από πέντε διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, με την απόδοση της δεκαετίας να αυξάνεται 3 μ.β στο 0,35%.


Σημαντική πτώση κατέγραψε χθες το πετρέλαιο κυρίως λόγω των απογοητευτικών μακροοικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν στην Κίνα. Η τιμή του crude έκλεισε 5,95% χαμηλότερα, στα $31,62 ανά βαρέλι.

 Άνοδο σημείωσε ο χρυσός, αγγίζοντας το υψηλότερο σημείο των τελευταίων τριών μηνών. Η τιμή του έκλεισε με κέρδη 0,91%, στα $1128,40 ανά ουγγιά.


Ενισχύθηκε χθες το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς τα στοιχεία για τον δείκτη μεταποίησης ISM στις ΗΠΑ επηρέασαν αρνητικά το αμερικάνικο νόμισμα. Η ισοτιμία EURUSD διαμορφώθηκε 0,53% υψηλότερα, στο 1,0888 (κλείσιμο Ν. Υόρκης).



πηγή http://www.piraeusbankgroup.com/