Saturday, April 2, 2016

Οι Αγορές Κεφαλαίου & Συναλλάγματος από την ... ALPHA BANK

Απόσπασμα από το Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων - Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών ... ALPHA BANK

Αγορές Κεφαλαίου & Συναλλάγματος

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου του Σικάγο, οι τοποθετήσεις στο δολάριο ΗΠΑ (USD+DXY) για μη εμπορικές συναλλαγές (specs) την εβδομάδα που έληξε στις 22.3.2016 μειώθηκαν, ενώ οι συνολικές καθαρές (αγορές μείον πωλήσεις) θέσεις παρέμειναν σε θετικό επίπεδο για 98η εβδομάδα. 


Ενισχύθηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον για το ευρώ με αποτέλεσμα η καθαρή θέση υπέρ του δολαρίου να διαμορφωθεί στα $ 8,86 δισ.

Οι τοποθετήσεις κατά του ευρώ για μη εμπορικές συναλλαγές (specs), την εβδομάδα που έληξε στις 22.3.2016, μειώθηκαν κατά 11.502 συμβόλαια, με αποτέλεσμα οι συνολικές καθαρές (αγορές μείον πωλήσεις) θέσεις να διαμορφωθούν στα -66.053 συμβόλαια από -77.555 την προηγούμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη μείωση από την 1 Μαρτίου.


Ευρώ: Το ευρώ, εμφανίζεται εξασθενημένο στην αρχή της εβδομάδας, έναντι του δολαρίου-ΗΠΑ. Η ισοτιμία δολαρίου-ευρώ στις 28 Μαρτίου διαμορφωνόταν περί τα 1,1165 USD/EUR από 1,1239 USD/EUR που ήταν στις 21 Μαρτίου, με αποτέλεσμα το ευρώ να καταγράφει από την αρχή του έτους κέρδη 2,8%, έναντι του δολαρίου. Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι επικεντρωμένο την τρέχουσα εβδομάδα στην ομιλία της προέδρου της Fed στο Economic Club της Ν.Υόρκης, προκειμένου να διαπιστωθούν οι προθέσεις της Ομοσπονδιακής Τραπέζης αναφορικά με την πορεία των επιτοκίων. Εκτιμάται ότι μια σταδιακή άνοδος των επιτοκίων στις ΗΠΑ, θα ευνοήσει βραχυπρόθεσμα το ευρώ.

Ελβετικό φράγκο: Το ευρώ, εμφανίζει τάση σταθεροποίησης στην αρχή της εβδομάδας, κινούμενο στην περιοχή των 1,0904 φράγκων.

Σημειώνεται, ότι το ευρώ έχει ενισχυθεί από την αρχή του έτους έναντι του φράγκου, κατά 0,2%. Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα, δεν υπήρξε κάποια παρέμβαση της SNB στην αγορά συναλλάγματος για αποτροπή ενίσχυσης του φράγκου, καθώς το ποσό των μετρητών που οι εμπορικές τράπεζες της Ελβετίας έχουν καταθέσει στην ΤτΕλβετίας (SNB), αυξήθηκε την εβδομάδα που έληξε στις 4 Μαρτίου στα 483,3 δισ. φράγκα από 482,5 δισ. φράγκα, που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

Στερλίνα: Μικτή η εβδομαδιαία εικόνα της στερλίνας, καθώς στις 28 Μαρτίου, καταγράφει απώλειες έναντι του δολαρίου-ΗΠΑ (1,4167 USD/GBP) και κέρδη έναντι του ευρώ (0,7876 GBP/EUR). Ωστόσο, η στερλίνα διαπραγματεύεται από την αρχή του έτους χαμηλότερα κατά 6,9% έναντι του ευρώ και κατά 3,9% έναντι του δολαρίου. Οι απώλειες της στερλίνας αποδίδονται στην νευρικότητα των επενδυτών, ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. 

Αρνητικά επηρεάζει την στερλίνα η παραίτηση του ευρωσκεπτικιστή Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας και Συντάξεων Iain Duncan Smith την περασμένη Παρασκευή, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την ενότητα του κυβερνώντος κόμματος.


πηγή  https://www.alpha.gr/