Tuesday, June 14, 2016

Τα ετήσια αποτελέσματα της Τράπεζας και του Ομίλου .. στο επίκεντρο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Εθνικής Τράπεζας στις 30 Ιουνίου ..

Δελτίο Τύπου -  Σχέδια Αποφάσεων/Σχόλια Διοικητικού Συμβουλίου  επί θεμάτων ημερήσιας διάταξης της Γενικής Συνέλευσης



Το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει την έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσειων της χρήσεως 2015 της Τράπεζας και του Ομίλου που περιλαμβάνουν και συγκριτικά τα στοιχεία της χρήσεως 2014. 


Οι οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου και της Τράπεζας αποτελούνται από την Κατάσταση Οικονομικής Θέσης, την Κατάσταση Αποτελεσμάτων, την Κατάσταση Συνολικών Εσόδων, την Κατάσταση Μεταβολών Ιδίων Κεφαλαίων, την Κατάσταση Ταμειακών Ροών καθώς και τις Σημειώσεις επί των Οικονομικών Καταστάσεων. Οι οικονομικές καταστάσεις εγκρίθηκαν από το Δ.Σ. την 14η Μαρτίου 2016 και είναι στη διάθεση των μετόχων στην ιστοσελίδα της Τράπεζας:

http://www.nbg.gr/el/the-group/investor-relations/financial-information/annual-interim-financial-statements/Documents/

Στην ιστοσελίδα της Τράπεζας βρίσκονται επίσης το Δελτίο Τύπου και η Παρουσίαση που συνόδευσαν την ανακοίνωση αποτελεσμάτων Χρήσεως 2015.

Τα αποτελέσματα του Ομίλου της ΕΤΕ για το 2015 συνοψίζονται ως εξής:

Ο Όμιλος σημείωσε ζημίες ύψους €4.277 εκατ. συμπεριλαμβάνοντας ζημίες από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους €1.606 εκατ. σε σύγκριση με κέρδη ύψους €66 εκατ. το 2014. Οι ζημίες του 2015 αντικατοπτρίζουν τις αυξημένες προβλέψεις δανείων ύψους €3.670 εκατ. (2014: €2.102 εκατ.) και άλλες προβλέψεις ύψους €593 εκατ. (2014: €421 εκατ.).

Τα ετήσια αποτελέσματα της Τράπεζας και του Ομίλου για το 2015 αντανακλούν τις σημαντικότερες εξελίξεις της χρονιάς στην ελληνική οικονομία. Τα τρία γεγονότα-ορόσημο που χαρακτήρισαν την πορεία του Ομίλου για το 2015 ήταν: τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η επακόλουθη επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου, και η συμφωνηθείσα πώληση της Finansbank στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ (Qatar National Bank).

Τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης αντανακλούν τον αντίκτυπο της οικονομικής ύφεσης στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων της ΕΤΕ. Ο Όμιλος αύξησε το επίπεδο προβλέψεών του ώστε να καλύψει το έλλειμμα προβλέψεων και έχει πλέον αυξήσει τον δείκτη κάλυψης ληξιπρόθεσμων δανείων άνω των 90 ημερών από 60,2% το 2014 σε 76,8% το 2015.

Η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας πραγματοποιήθηκε κατόπιν μιας συντηρητικής προσέγγισης των μελλοντικών οικονομικών προοπτικών, και συνεπώς στο τέλος του έτους, η ΕΤΕ εμφάνισε δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων CET1 ύψους 22,7%, και 17.5% εξαιρουμένων των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), μετά την ανακεφαλαιοποίηση και την συμφωνία για πώληση της Finansbank. Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, η ΕΤΕ διατήρησε τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις σε ποσοστό 91% σε επίπεδο Ομίλου και σε 90% στην Ελλάδα, ενώ η χρηματοδότησή της από το Ευρωσύστημα περιορίστηκε σε ποσοστό 17% επί του ενεργητικού της.

Η εξασφάλιση της πώλησης της Finansbank το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη δέσμευση της ΕΤΕ προς τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, αποδεικνύει την αποφασιστικότητα της Τράπεζας να υλοποιήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσής της. Με επαρκείς προβλέψεις, ισχυρή την κεφαλαιακή βάση και πλεονεκτική θέση από πλευράς ρευστότητα, η ΕΤΕ αναμένεται να πραγματοποιήσει το στρατηγικό της σχέδιο για το 2016, οδηγώντας την ελληνική οικονομία στην προσπάθειά της να πετύχει έξοδο από την ύφεση, και εστιάζοντας στη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου και στη δημιουργία θετικών οργανικών αποτελεσμάτων.




πηγή  http://www.helex.gr/el/